Ταυτόχρονη εισβολή μεταναστών από Αιγαίο και Έβρο λαμβάνει χώρα εδώ και ένα χρόνο με το σχέδιο της Άγκυρας να πνίξει την χώρα μας, να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Έξαρση των μεταναστευτικών ροών το Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας την τάση που υπάρχεί και το πρώτο 8μηνο του έτους, κατέγραψε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο συγκεκριμένος μήνας αποδείχθηκε ο μήνας με τις περισσότερες μέχρι στιγμής αφίξεις στην Ελλάδα καθώς δια θαλάσσης αλλά και από τον Έβρο πέρασαν 5.400 μετανάστες και πρόσφυγες.
Συνολικά το πρώτο 9μηνο του 2018 στην Ελλάδα έφτασαν και από τις δύο διόδους 35.620 άτομα όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2017 είχαν περάσει στη χώρα μας 23.780 πρόσφυγες και μετανάστες.
Αυτό σημαίνει ότι για το ίδιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα το 2018 πέρασαν 11.850 περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες.

Υγειονομική βόμβα:
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στον «Ε.Τ.» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα της μη κατασκευής του Βιολογικού ως «επείγον» γι’ αυτό προσέφερε και η ίδια πόρους που αγγίζουν τα 15 εκ. ευρώ για τη συνολική αναβάθμιση των ΚΥΤ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ότι υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθουν άμεσα οι επιτόπιες εργασίες λόγω της κατάστασης που έχει ήδη διαμορφωθεί στο ΚΥΤ της Μόριας όσο και του χειμώνα που είναι προ των πυλών.
Το συνολικό πακέτο χρημάτων που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο έργο αγγίζει τα 15 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ενταξης (AMIF) ενώ έχει διατεθεί στο υπουργείο Αμύνης και αφορά τη συνολική αναβάθμιση των ΚΥΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το υπουργείο Οικονομίας είναι η διαχειρίστρια αρχή της χρηματοδότησης. Ολο το προηγούμενο διάστημα τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Οικονομίας έκαναν μπαλάκι τις ευθύνες για το ποια ήταν αυτά τα γραφειοκρατικά κωλύματα που εμπόδιζαν τη δημοπράτηση του έργου. Πλέον φαίνεται πως τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες.
 
Προσφορές
Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού έχει χωριστεί σε αρκετές ενότητες. Την Πέμπτη θα υποβάλουν φορείς οικονομική προσφορά για το έργο της «εξυγίανσης δεξαμενής λυμάτων εντός ΚΥΤ Λέσβου και αναδρομολόγηση καταθλιπτικών αγωγών» αξίας 55.390,00 ευρώ. Το υπουργείο Αμύνης έχει ενημερώσει πως η πρόκληση διαγωνισμών για την τρίτη και τέταρτη ενότητα έργων του Βιολογικού Καθαρισμού θα έχει ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη.
«Καμπανάκι»
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρύβει την ανησυχία της για τη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιιόν «η κρίση των προσφύγων το 2015 ήταν πρωτοφανής. Δομές όπως μια υπηρεσία ασύλου στα νησιά δεν υπήρχαν καν και έπρεπε να δημιουργηθούν από το μηδέν. Ηταν φυσιολογικό ότι αυτό πήρε λίγο χρόνο στην αρχή. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει εμπόδιο στις διαδικασίες προσφυγής και τώρα ο ρυθμός πρέπει να επιταχυνθεί. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι αυτό οδήγησε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα νησιά».
Με την κύρια ευθύνη να βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζουν πως «η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πολύ δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά νησιά και επεσήμανε ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, διασφαλίζοντας πάντοτε τη διαθεσιμότητα πόρων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές σε αυτό, γνωρίζοντας ότι η συνολική ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των σημείων εστίασης, ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση».
Την ίδια στιγμή μετά τον έλεγχο που έχει ξεκινήσει ο OLAF, το Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της απάτης, φαίνεται πως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει έλεγχο για τη σίτιση των ΚΥΤ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού την Παρασκευή ξεκίνησε έλεγχο για τις εταιρίες που έφτιαχνα και μοίραζαν φαγητό τους πρόσφυγες, επιθεωρώντας ήδη λογιστικά βιβλία, συμβάσεις και τους διαγωνισμούς.
Στην ουσία δηλαδή, οι νησιώτες μας έχουν να αντιμετωπίσουν και την εγκληματικότητα, αλλά και ζτήματα υγείας. Μην ξεχνάμε επίσης, πως η πλειοψηφία αυτών που περνάνε πλέον την χώρα, είναι από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αλγερία, μη εμπόλεμεμες ζώνες. Ενώ πολλοί εξ’αυτών, ειδικά από Συρία, προέρχονται από παρακλάδια τζιχαντιστών, καθώς βλέπουν να χάνεται ο πόλεμος και φεύγουν να διασωθούν.
Καταλαβαίνουμε όλοι πλέον δηλαδή, πως υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας μας.