Παράλληλα, ”αναγκαίο κακό” χαρακτηρίζει την αλλαγή του ονόματος ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νικολά Ντιμιτρόφ, γεγονός που φανερώνει τις αμφιβολίες που διακατέχουν τα στελέχη που εμπλέκονται στη Συμφωνία αλλά και το κλίμα διχασμού, λίγο πριν το επίμαχο δημοψήφισμα.
Ο χρόνος θα δείξει αν η αλυτρωτική Συμφωνία των Πρεσπών, δημιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πάρει ουσιαστική μορφή και φέρει μία νέα κόλαση ιστορικών ανακριβειών και διεκδικήσεων από την ιστορική Ελληνική Μακεδονία.
Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοϊλκόφσκι, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι με τη συμφωνία του Ζόραν Ζάεφ με την Ελλάδα έχει παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας και η μακεδονική ταυτότητα στους Έλληνες.
Προβαίνοντας σε μια αναφορά για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε ότι αυτή υποδηλώνει ότι η «Μακεδονία» βρίσκεται κάπου αλλού, στην Ελλάδα.
«Χάνουμε τη γλώσσα και την ταυτότητά μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Βλέπουμε ότι μέσω της εκστρατείας, που χρηματοδοτείται από κρατικά χρήματα, οι επικεφαλής της κυβέρνησης θέλουν να δείξουν ότι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι το μόνο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ψευδές, γιατί το μόνο πράγμα που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι ως κράτος και ως έθνος χάνουμε το όνομα και την ταυτότητά μας», είπε ο Γιανούσεφ.
Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα Guardian φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ, ο οποίος κάνει λόγο για νέες ευκαιρίες και αγώνες της Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να αποδώσει το κλίμα που επικρατεί στο κρατίδιο λίγο πριν το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ”αναγκαίο κακό” για τα Σκόπια και είναι το διπλωματικό ”πάτημα” για ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Όσα είπε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, κρύβουν και μια δόση αμφιβολίας για την έκβαση του ζητήματος, σε μια στιγμή που η αντιπολίτευση χτυπά ανελέητα την κυβέρνηση με καθαρά εθνικιστική ρητορική και στοχεύει στο πατριωτικό συναίσθημα των ”Μακεδόνων”, στην πραγματικότητα ένα συναίσθημα αλυτρωτισμού και ιστορικής ανακρίβειας.
«Στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητά μας για τη μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία», υποστηρίζει μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα « Guardian» o υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ καθώς οι πολίτες της χώρας προετοιμάζονται να ψηφίσουν για την αλλαγή ονόματος.
Ο Nικόλα Ντιμιτρόφ αναφέρει ότι θα ανοίξει ένα νέο δρόμο για το μικρό έθνος των περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο αγωνίστηκε από τότε που έγινε ανεξάρτητο μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.
«Έχουμε χάσει μια γενιά. Είμαι 45 ετών, ήμουν 18 ετών όταν η «Μακεδονία» έγινε ανεξάρτητη. Κατά κάποιον τρόπο αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μας να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του στον Guardian, στο γραφείο του στο κέντρο των Σκοπίων.
To κλίμα από τα Σκόπια ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου αποτυπώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι, πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών και θα την ψηφίσουν μόνο και μόνο για να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.
«Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αποδέχεστε την συμφωνία «Μακεδονίας και Ελλάδας» για την αλλαγή του ονόματος; είναι το ερώτημα που θα κληθούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν οι Σκοπιανοί στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Αν υπήρχε δυνατότητα να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλοι θα ήταν ενθουσιασμένοι. Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε το συσχετισμό ανάμεσα στη συμφωνία και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», λέει χαρακτηριστικά.
«Λίγοι στα Σκόπια εμφανίζονται θετικοί για την αλλαγή του ονόματος, αλλά πολλοί την αποδέχονται απρόθυμα ως αναγκαίο κακό», εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα.
«Είμαστε μια απομονωμένη, μικρή, φτωχή χώρα. Ας το κάνουμε, λοιπόν. Δεν είναι δίκαιο, αλλά το θέμα δεν είναι τι είναι δίκαιο, αλλά τι είναι καλό για όλους. Αν υπάρχει μια ευκαιρία βελτίωσης των συνθηκών ζωής για το λαό, ας την αξιοποιήσουμε», υποστηρίζει ένας πολίτης των Σκοπίων.
Το άρθρο αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις των εθνικιστών και στην ισχνή πλειοψηφία που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της συμφωνίας «με την αμέριστη στήριξη της μεγάλης Αλβανικής μειονότητας».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.