Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

«Είναι Ηγέτης»: Oι Γερμανοί αποθεώνουν Α.Τσίπρα και βρίζουν Κ.Μητσοτάκη- «Tι κακό έκανες στην χώρα για να σε επαινούν οι δολοφόνοι λαών» τον ρωτάει ο Μίκης…

«Ηγέτης ο Α.Τσίπρας, ο Κ.Μητσοτάκης απομονώνεται διεθνώς!» Οι Γερμανοί αποθεώνουν κυριολεκτικά τον πρωθυπουργό για το «δώρο» που τους προσέφερε με την δημιουργία της «Βόρειας Μακεδονίας» ενώ συμβαίνει το εξής καταπληκτικό πλέον: Από αγαπημένο τους παιδί, αποπαίδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο στέλνουν στα «σχοινιά».

Είναι τόσο μεγάλη η χαρά των Γερμανών που ο Μίκης Θεοδωράκης του απαντά:
«Kάποτε πίστευες και διαδήλωνες με το «Κάτω οι δολοφόνοι των Λαών, τι σου λέει άραγε η Λογική σου, όταν όλοι αυτοί σε συγχαίρουν;».
«Ποιο είναι το κακό που έκανες για να σε επαινούν ομαδικώς με τόσο μεγάλη θέρμη;» είναι η επόμενη έρωτηση του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Αλέξη Τσίπρα πριν να καταλήξει ότι «εγώ δεν κάνω τίποτα άλλο από το να σου υπενθυμίζω ότι θα πρέπει να ανησυχείς».
Η απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη έχει ως εξής:

Προς τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Αγαπητέ Αλέξη,
Η αγάπη – αγάπη και η Λογική – Λογική.
Κάποτε πίστευες και διαδήλωνες με το «Κάτω οι δολοφόνοι των Λαών». Τι σου λέει άραγε η Λογική σου, όταν όλοι αυτοί σε συγχαίρουν;
Ποιο είναι το κακό που έκανες για να σε επαινούν ομαδικώς με τόσο μεγάλη θέρμη;
Εγώ δεν κάνω τίποτα άλλο από το να σου υπενθυμίζω ότι θα πρέπει να ανησυχείς.
Αυτή είναι η Λογική της δικής μου αγάπης.
Σε χαιρετώ,
Μίκης
Αθήνα, 14.6.2018
FAZ: Ηγέτης ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης εκφράζει την Ελλάδα που απέτυχε
Με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς «έχουν ήδη κατορθώσει κάτι που οι προκάτοχοί τους δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να κάνουν», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιό της με τίτλο «Ο ηγέτης Τσίπρας», στο οποίο ασκεί οξεία κριτική στον πρόεδρο της Ν.Δ.
«Ό,τι άποψη κι αν έχει κανείς γι’ αυτόν, ο Τσίπρας απέδειξε ότι διαθέτει το θάρρος ενός ηγέτη. Γι’ αυτό αξίζει αναγνώριση και στήριξη. Διότι το ονοματολογικό ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη», σημειώνει η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης, κατά κανόνα εξαιρετικά επικριτική απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως εκτιμά η FAZ , «η “Μακεδονία” και η Ελλάδα συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση της αντιπαράθεσης για την ονομασία. Ωστόσο η συμφωνία μπορεί ακόμη να αποτύχει – και από τις δύο πλευρές».
Για την πλευρά της ΠΓΔΜ αναφέρονται κυρίως οι δυσκολίες που κρύβει το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γίνεται λόγος για την αντίσταση της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για την τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο αρθρογράφος ασκεί οξεία κριτική στην τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι «σε αυτήν την περίπτωση εκφράστηκε μέσω αυτού η παλιά Ελλάδα – εκείνη η Ελλάδα που απέτυχε και είχε οδηγήσει στην εξουσία τον Τσίπρα». 
Θετική αποτίμηση
Ο γερμανικός Τύπος αποτιμά θετικά τη συμφωνία.
Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Λύση με τέσσερα γράμματα», αναφερόμενη στο πρώτο συνθετικό του όρου «Βόρεια Μακεδονία», που στα γερμανικά είναι «Nord».
Όπως σχολιάζει, «γι’ αυτό το πρόθημα με τέσσερα γράμματα διεξαγόταν σκληρή μάχη επί 27 χρόνια. Αυτή αναμένεται τώρα να αποτελέσει παρελθόν. Επιτέλους! Σίγουρα, η λύση βρίσκεται ακόμη υπό αίρεση επειδή οι εθνικιστές εκατέρωθεν ενδέχεται να υψώσουν για άλλη μια φορά τις γροθιές τους. Τα κοινοβούλια των δύο χωρών πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και στην ΠΓΔΜ πρέπει να κερδηθεί ένα δημοψήφισμα. Ωστόσο μπορεί να ελπίζει κανείς ότι εν τέλει το μέλλον θα είναι για όλους σημαντικότερο από ένα θέατρο σκιών από το παρελθόν».
Η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, «πέτυχαν πράγματι ένα ιστορικό επίτευγμα (…) έκοψαν έναν γόρδιο δεσμό. Για τη Βόρεια Μακεδονία ο συμβιβασμός ανοίγει τον μέχρι σήμερα μπλοκαρισμένο από την Αθήνα δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ. Όμως και η Ελλάδα επωφελείται επειδή η επειγόντως απαραίτητη σταθεροποίηση της γειτονικής της χώρας είναι αυτονόητα προς το συμφέρον της (σ.σ. Ελλάδας)».
Το περιοδικό Spiegel επιλέγει τον τίτλο «Νίκη της Δύσης, καταστροφή για τη Ρωσία».
Όπως γράφει στη διαδικτυακή του έκδοση, ο συμβιβασμός Ελλάδας και ΠΓΔΜ «σημαίνει νίκη για τη Δύση – για τη Ρωσία αντίθετα καταστροφή. Η Μόσχα θα πρέπει να φοβάται για την επιρροή της στην περιοχή. Ωστόσο η συμφωνία θα μπορούσε να αποτύχει εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης και στις δύο χώρες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομονώνεται διεθνώς, σχολιάζει και η γερμανική Handelsblatt
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία μετά τη συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων στο ονοματολογικό, μεταδίδει η DW. Κεντρικό πρόσωπο σχολιασμού είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt παρατηρεί ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες φάνηκε ότι επιτεύχθηκε λύση στο ονοματολογικό.
«Όμως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραβάει χειρόφρενο. Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Τσίπρα στη βουλή».
Το δημοσίευμα επισημαίνει τη σπουδαιότητα της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αντίστοιχα, τον διεθνή έπαινο, αλλά και τις σοβαρές αντιδράσεις κατά της συμφωνίας στο εσωτερικό και των δύο χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να «στριμώξει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, παρατηρεί η Handelsblatt.
Εστιάζοντας στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ. σημειώνει ότι «ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία πλευρά θεωρείται φιλελεύθερος ρεαλιστής πολιτικός, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και μεγάλο διάστημα για επίλυση του ονοματολογικού. Από την άλλη πιστεύει ότι πρέπει να λάβει υπόψη του τη δεξιά-εθνικιστική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο με αυτήν την κίνηση απομονώνεται διεθνώς.
Στα μάτια της Δύσης ο Μητσοτάκης εμφανίζεται με την πρόταση δυσπιστίας ως αρνητής που επιχειρεί να μπλοκάρει τη γεωπολιτικά σημαίνουσα πρόσδεση της «Μακεδονίας» στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ούτως ή άλλως εντός της ΕΕ και μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ υπήρχε ελάχιστη κατανόηση για τη συνεχιζόμενη επί δεκαετίες διαμάχη για την ονομασία. Ακόμη μεγαλύτερος ενδέχεται να είναι τώρα ο εκνευρισμός για το γεγονός ότι η συντηρητική αντιπολίτευση επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία».
Ο γερμανός ανταποκριτής εκτιμά ότι «ο Μητσοτάκης παίρνει συνειδητά αυτό το ρίσκο», ελπίζοντας με την πρόταση μομφής να «στριμώξει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης και της κατηγορηματικής άρνησης του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για την ονομασία. Ωστόσο, η σχετική ψηφοφορία στην ελληνική βουλή θα καθυστερήσει, υπογραμμίζει η Handelsblatt.
Ως εκ τούτου «η προσπάθεια του Μητσοτάκη να ρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ενδέχεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αντί να διασπάσει την κυβέρνηση, η πρόταση δυσπιστίας θα την συσπειρώσει ακόμη περισσότερο», εκτιμά η εφημερίδα.
Για «διαμαρτυρία ενάντια στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη διαμάχη για την ονομασία» κάνει λόγο η Tageszeitung.
Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ «δεν θέλει να υπογράψει τη συμφωνία» ενώ «στην Ελλάδα προβάλλει αντίσταση η αντιπολίτευση». Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η TAZ με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, «η συντηρητική ελληνική αντιπολίτευση βάζει εμπόδια στον δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό».
Στο Βερολίνο ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων: Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ
Τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης τόσο στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων όσο και στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την οποία ανέδειξε την ανάγκη να αποφασιστούν τώρα συγκεκριμένα βήματα «ώστε να δοθεί στους πολίτες της ΠΓΔΜ το σήμα ότι αξίζει να συνεχίσουν».
Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα λάβουν τη σωστή απόφαση και θα εγκρίνουν την συμφωνία, ενώ τόνισε ότι «ούτε ο Πρόεδρος ούτε η Βουλή επιτρέπεται να αντικαταστήσουν τη βούληση των πολιτών και να σταθούν εμπόδιο».
Ο Χάικο Μάας συνεχάρη για ακόμη μία φορά τις κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων για την «ιστορική συμφωνία» που πέτυχαν και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τις προσπάθειές του τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ σημείωσε ότι «ξεπεράστηκε ένα σημαντικό -ίσως και το τελευταίο- εμπόδιο» στο δρόμο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Τόνισε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ παρακολουθούσαν στενά το θέμα και θα χαρούν ιδιαίτερα εάν η συμφωνία στηριχθεί και από τους πολίτες της ΠΓΔΜ, καθώς «πρόκειται για κάτι που με μεγάλη υπευθυνότητα είναι προς το συμφέρον όλης της χώρας και για αυτό αξίζει την στήριξη των πολιτών, διότι εν τέλει πρόκειται για το μέλλον τους».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε ακόμη να μεσολαβήσει στους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ επαίνεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, καλώντας την να τις συνεχίσει.
«Πιστεύω ότι και οι αποφάσεις που επίκεινται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να δώσουν στους πολίτες σας ένα σημαντικό σήμα ότι αξίζει να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν θέλουμε άλλοι να εξαπλώσουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή και πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι προς το συμφέρον του συνόλου της ΕΕ να καταλήξουμε τώρα σε συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της ενταξιακής προοπτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.
Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε μεταξύ άλλων την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη του Βερολίνου και δήλωσε ότι η χώρα του «ζει ιστορικές μέρες, εβδομάδες και μήνες».
Είμαστε σε καλό δρόμο να κλείσουμε μια διαμάχη η οποία ήταν σαν μια πέτρα στο δρόμο μας και εμπόδιζε την πρόοδό μας, είπε ο κ. Ντιμιτρόφ και προσέθεσε ότι αυτή η διαμάχη κρατούσε την ΠΓΔΜ «κλεισμένη στην αίθουσα αναμονής για πολλά χρόνια».
Τόνισε δε κατ΄ επανάληψη ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί διενέξεις με τους γείτονές της, ότι επιθυμεί ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ελεύθερα ΜΜΕ και υπεύθυνους πολιτικούς.
«Είμαστε μια γενιά που πρέπει αυτό το θέμα να το κλείσει (…) Πρέπει να ανοίξουμε την προοπτική για τις μελλοντικές γενιές. Θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και το κάνουμε όχι από κάποιο εσωτερικό πολιτικό υπολογισμό, αλλά με την ιδέα του ποια “Μακεδονία” θέλουμε να βλέπουμε σε πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια από τώρα. Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία να κλείσουμε ένα θέμα σε μια περίοδο όπου όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο δεν υπάρχουν ανοιχτές πολλές ευκαιρίες επιτυχίας. Θα είναι χρήσιμο για όλους, όχι μόνο για τη “Μακεδονία”, την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για όλον τον κόσμο, εάν αυτό ζήτημα κλείσει», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ και περιέγραψε την συμφωνία ως «λύση win win» (επωφελή για όλους).
«Στο τέλος του τρέχοντος έτους, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο -και θα κάνουμε το παν ώστε αυτό να συμβεί-, θα είμαστε χωρίς καμία διμερή διαφορά με γείτονες. Θα είμαστε μια χώρα που θα εκπέμπει το πνεύμα φιλίας. Θα είναι ένα καλό παράδειγμα για όσους στα Βαλκάνια εξακολουθούν να έχουν διαφορές», προσέθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η στάση του Προέδρου της χώρας Γκιόργκε Ιβανόφ θα εμποδίσει την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει η συμφωνία, ο κ. Νιμιτρόφ δήλωσε ότι η ευθύνη της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώσει την ευκαιρία και να προσφέρει στους πολίτες την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους, για το ποιο μέλλον θέλουν να έχουν.
«Έχουμε βάλει στο τραπέζι την ευκαιρία, τώρα πρέπει να εκφραστούν οι πολίτες. Σε αυτό ούτε ο Πρόεδρος ούτε η Βουλή δεν επιτρέπεται να αντικαταστήσουν την βούληση των πολιτών και να σταθούν στον δρόμο ως εμπόδιο», τόνισε και ανέφερε ότι η συμφωνία θα εξεταστεί σήμερα και από το υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια.
«Βεβαίως θα υπάρξουν διαφορετικές θέσεις, αλλά μια πολιτικά υπεύθυνη θέση είναι να αφήσουμε την επιλογή στους πολίτες και να τους ενημερώσουμε πρώτα, γιατί είμαστε της άποψης ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα μας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες μας θα πάρουν τη σωστή απόφαση», κατέληξε.
Πιέζουν τον πρόεδρο των Σκοπίων- Χαν: Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο Ιβάνοφ είναι να ακούσει τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
“Αναμένω από τον πρόεδρο Ιβάνοβ να ακούσει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, μου φαίνεται το λιγότερο που μπορεί να κάνει ως ένδειξη ορθής συμπεριφοράς” δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Γιοχάνες Χαν.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος απηύθυνε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης του προέδρου της πΓΔΜ, ο οποίος δεν προτίθεται να υπογράψει τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Αθήνας για το νέο όνομα της πΓΔΜ και αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
“Είναι σωστό να έχει κανείς γνώμη, είναι μέρος της δημοκρατίας”, αλλά “οι πολίτες βλέπουν την πρώτη του αντίδραση” και “το να μην ακούει και να μην συζητάει δεν είναι καλό”, δήλωσε ο Χαν. Πρόκειται για μια συμφωνία που οδηγεί σε εξομάλυνση μεταξύ των δύο χωρών, βελτιώνοντας το εμπόριο, τις συνθήκες διαβίωσης και τις μελλοντικές δυνατότητες των πολιτών, αναμένω από τον πρόεδρο των Σκοπίων τουλάχιστον να ακούσει τους υπουργούς του», επανέλαβε ο επίτροπος.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.