Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Γιάννης Γκιόκας: Όχι στον πανάκριβο ΧΥΤΑ Γραμματικού, καταστροφικό για την υγεία και το περιβάλλον


Την 17.1.2018 κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΝ η υπ’ αρ.2692/2018 ερώτηση για το πιο πάνω θέμα, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη απάντηση. Στο μεταξύ οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του δήμου Μαραθώνα (Γραμματικού, Μαραθώνα, Νέας Μάκρης) συνεχίστηκαν ενάντια στο καταστροφικό για το περιβάλλον και πανάκριβο έργο του ΧΥΤΑ. Tο ΚΚΕ αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή και επανειλημμένα στη Βουλή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, στο μαζικό κίνημα, πρόσφατα και στην Ευρωβουλή, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
Παρόλ’ αυτά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της, εξακολουθεί να κωφεύει, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που εξακολουθεί να χρυσοπληρώνει ένα αδιέξοδο έργο, σε εμφανώς ακατάλληλη θέση, που ρουφάει εκατομμύρια ευρώ, τροφοδοτώντας τα κέρδη της κατασκευάστριας κοινοπραξίας. Ένα έργο που έχει ήδη να επιδείξει, ως πρώτα θύματα, τη ρύπανση της παραλίας στο Σέσι, μέσω του ρέματος που εφάπτεται με τη λεκάνη του ΧΥΤΑ, την αποψίλωση δασικών εκτάσεων πάνω από 100 στρ. και τη γενικότερη υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη χειρότερα, εφόσον ο ΧΥΤΑ λειτουργήσει, πρόκειται να αποτελέσει επιπλέον και μια μόνιμη και σοβαρή εστία προσβολής της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.
Η Περιφερειακή Αρχή, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρά τις αρχικές «δεσμεύσεις» της, συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της, ενώ μέσω αλλεπάλληλων παρατάσεων και νέων εργασιών εκτόξευσε το κόστος του έργου σε δυσθεώρητα ύψη: Από 19 εκ.€ σε 33,34 εκ.€, με τις αναθεωρήσεις να εκτινάσσονται εν μέσω κρίσης στα 5,1 εκ €, δηλ. 30 φορές υψηλότερη από αυτήν της αρχικής σύμβασης (0,17 εκ). Και αυτό σε μια περίοδο (2005 ως και 2017), όπου ο «γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή» αυξήθηκε κατά 22%! Δηλαδή, η αναθεώρηση τιμών «έτρεξε» με ρυθμό 136 φορές ταχύτερο από αυτόν του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή! 
Και όλα αυτά για ένα μελλοντικό ΧΥΤ«Υ», που με βάση τις κάλπικες, παραπλανητικές προβλέψεις το νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής θα μπει σε λειτουργία ύστερα από χρόνια, αφού πρώτα δημοπρατηθούν, κατασκευαστούν και μπουν σε αποδοτική λειτουργία, στον ίδιο χώρο, τα προβλεπόμενα έργα: Μια μονάδα βιοξήρανσης και ένα ΚΔΑΥ, τα υπολείμματα -και μόνο- των οποίων, 11.000 τον/έτος, θα διατίθενται δήθεν στο ΧΥΤ«Υ». 
Προς τί όλη αυτή η «πρεμούρα» για την ολοκλήρωση ενός ΧΥΤ«Υ», που θα μπει σε λειτουργία ύστερα από 3 - 4, χρόνια; Η μόνη εύλογη εξήγηση προκύπτει από μόνη της: Κυβέρνηση και Περιφέρεια ετοιμάζουν μεθοδικά το ΧΥΤ«Υ» Γραμματικού, ως μια «λύση» άμεσης εφαρμογής χωρητικότητας 4.000.000 m3 (μαζί με τα 2.000.000 m3 της Β΄ Φάσης), ικανής να υποδέχεται για μια 15ετία 20πλάσιες ποσότητες σύμμεικτων αποβλήτων από τις πιο πάνω προβλεπόμενες με βάση το νέο ΠΕΣΔΑ.
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, θέση του ΚΚΕ παραμένει η αταλάντευτη και αμετάκλητη εναντίωσή του στην κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤ«Υ» Γραμματικού και της ΟΕΔΑ στο σύνολό της, με τις υποδομές που έχουν υλοποιηθεί να αξιοποιηθούν, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος τους, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής. 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό.

Ο Βουλευτής ΚΚΕ Περιφέρειας Αττικής
Γιάννης Γκιόκας
https://www.dimotisnews.gr/
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.