Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν να μην παραδοθεί η τεχνογνωσία των F-35 στην Τουρκία

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν να μην παραδοθεί η τεχνογνωσία των F-35 στην Τουρκία Aυξάνονται οι φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν να μην παραδοθούν στην Τουρκία τα F-35 καθώς τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές εισηγήθηκαν την Πέμπτη ζήτησαν να υποστεί η Άγκυρα κυρώσεις.
Ζητούν να ανασταλεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία ένα από τα εννέα κράτη-εταίρους που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή του προηγμένου μαχητικού που διαθέτει τεχνολογίες απόκρυψης ίχνους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι την πρόταση την έκαναν και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, όπως οι Τζέιμς Λάνκφορντ και Τομ Τίλις εκτός της δημοκρατικής γερουσιάστριας Τζέιν Σαχίν.
Συνήθως οι φωνές αυτές ακούγονταν από το μπλοκ των Δημοκρατικών, φαίνεται όμως πως στις ΗΠΑ όλοι έχουν καταλάβει ότι το «χάιδεμα» αυτιών δεν πρόκειται να βοηθήσει να κρατήσουν την Τουρκία όπως την θέλουν.
Σημειώνεται ότι στις 23 Ιουνίου του 2018 θα γίνει η τελετή παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους F-35A της Τουρκικής Αεροπορίας.
Η ημερομηνία που επιλέχθηκε μόνο τυχαία δεν είναι καθώς στις 24 του ιδίου μηνός διεξάγονται οι τουρκικές προεδρικές εκλογές.
Αυτό σημαίνει ότι στις ΗΠΑ θέλουν να δουν που θα «κάτσει» η «μπίλια» καθώς θα έχει φανεί ποιος θα τις κερδίζει.
Οι τρεις γερουσιαστές, καταθέτοντας το μέτρο, έδωσαν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους διότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά με τρόπο που θεωρούν «επικίνδυνο» ενώ αψηφά «το κράτος του νόμου».
«Οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα συμφέροντα των ΗΠΑ κι ενίοτε έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά», κάτι που «καθιστά τη μεταφορά της τεχνολογίας και των προηγμένων δυνατοτήτων του F-35 στο καθεστώς του Ερντογάν όλο και πιο ριψοκίνδυνο», τόνισε ο γερουσιαστής Λάνκφορντ στην ανακοίνωση.
Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το μέτρο που εισηγήθηκαν τα τρία μέλη της αμερικανικής Γερουσίας ή τις τοποθετήσεις τους.
Οι τρεις Αμερικανοί πολιτικοί εξέφρασαν στην ανακοίνωση την έντονη ανησυχία τους για τη φυλάκιση ενός Αμερικανού ευαγγελικού ιεροκήρυκα, του Άντριου Μπράνσον, που ζει για δεκαετίες στην Τουρκία και φυλακίστηκε στο πλαίσιο του κύματος καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
«Η επιλογή που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν να πάρει ομήρους, να φυλακίσει αθώους Αμερικανούς, ώστε να αποκτήσει ένα μέσο πίεσης προς τις ΗΠΑ, είναι στυγερή και παράνομη», έκρινε η Τζέιν Σαχίν στην ανακοίνωση.
Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35.
Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στη συμπαραγωγή τμημάτων του.
Το μέτρο που εισηγήθηκαν οι τρεις γερουσιαστές έχει σκοπό να περιοριστεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Άγκυρα, αλλά και να ανασταλεί επίσης η μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας και των τεχνικών δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την υποστήριξη των μαχητικών.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.