Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Βαπτίζουν τα Σκόπια «Νέα Μακεδονία» – Η κυβέρνηση καταπίνει το όνομα που της σερβίρουν οι ΗΠΑ – «Δεν πρόκειται να συναινέσω» λέει ο Π.Καμμένος

Βαπτίζουν τα Σκόπια «Νέα Μακεδονία»; Είναι ένα από τα επικρατέστερα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών που διεξάγονται υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς προκειμένου να λυθεί το θέμα της ονομασίας, αλλά ήδη έχει αρχίσει και προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στο κυβερνητικό σχήματα. Ο Πάνος Καμμένος αντέδρασε χθες λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία», ενώ πληροφορίες του «pentapostagma.gr» αναφέρουν πώς στην ίδια γραμμή βρίσκονται και άλλοι βουλευτές της κυβέρνησης που δεν προέρχονται μόνο από τους ΑΝΕΛ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου »Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων» ανέφερε ο Π. Καμμένος από τη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε πει «ως προς το θέμα της Μακεδονίας, έχει να κάνει με απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου »Μακεδονία» και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Κάποιοι είδαν την δήλωση του κ. Καμμένου ως τροχιοδεικτικά πυρά στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια για την επίλυση του ονόματος εντός του 2018. Κάποιοι άλλοι κύκλοι ωστόσο, κυρίως διπλωματικοί, παρατήρησαν πώς ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για χρήση του όρου «Μακεδονία» σε πιθανή φόρμουλα λύσης για την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ εφόσον προηγουμένως συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η χρονική στιγμή πάντως που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας άνοιξε το θέμα δεν είναι τυχαία. Ενδεχομένως ο Πάνος Καμμένος να λειτούργησε και σαν «λαγός» είτε για να κάψει το όνομα «Νέα Μακεδονία», είτε για να δείξει η κυβέρνηση στους ξένους πώς υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις και πώς το όνομα αυτό δεν μπορεί να περάσει, άρα τα Σκόπια θα πρέπει να βάλουν και άλλο νερό στο κρασί τους.
Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση πάντως που λέει ότι ο κ. Καμμένος βλέπει τα δυσάρεστα να έρχονται και σπεύδει να διαχωρίσει τη θέση του. Από το υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο επισημαίνουν πώς οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε διερευνητικό στάδιο, πιθανόν και για τον λόγο ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει κάνει έμπρακτα κινήσεις εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού και καλής θέλησης όσον αφορά στο θέμα του ονόματος.
Αυτό που υπάρχει ως δεδομένο, είναι πώς και από τις δύο πλευρές γίνεται προσπάθεια, υπό τον Μάθιου Νίμιτς ,να υπάρξει σύγκλιση και να λυθεί οριστικά το ζήτημα εντός του 2018 και ειδικά εντός του πρώτου 6μήνου. Τα Σκόπια «καίγονται» να μπουν στο ΝΑΤΟ, αλλά και η Αθήνα θεωρεί πώς η διαιώνιση του θέματος θα είναι σε βάρος της χώρας.
Ωστόσο το όνομα «Νέα Μακεδονία» είναι που διακινείται εδώ και αρκετό καιρό ως η πιθανότερη συμβιβαστική λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το όνομα που είχε απορρίψει η Αθήνα το 1992. Όπως παραδέχθηκε ο  Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ασχολείται με το ζήτημα αυτό επί ένα τέταρτο του αιώνα και πλέον εμφανίζεται αποφασισμένος να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες, «έπειτα από τόσα χρόνια, κανένα νέο μαγικό όνομα δεν μπορεί ξαφνικά να εμφανιστεί από πουθενά και να λύσει το ζήτημα. Η λύση θα βρεθεί με πολιτική βούληση και καλή διπλωματία». Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία πρότασή του («Βόρεια Μακεδονία»), δεν έχει αποσυρθεί, ενώ παλαιότερα είχαν επίσης προταθεί, μεταξύ άλλων, το «Ανω Μακεδονία» και το «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Στα Ηνωμένα Έθνη επικρατεί μια πρωτόγνωρη αισιοδοξία για τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος και ο Μάθιου Νίμιτς προσβλέπει στη διαλλακτικότητα του νέου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αλλά και στις καλές διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο θετικό κλίμα από την πλευρά της ΠΓΔΜ αναφορικά με την επίλυση του θέματος της ονομασίας διαπίστωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την απομάκρυνση Γκρουέφσκι από την πρωθυπουργία.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η θέση της ΝΔ είναι αυτή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, δηλαδή «γεωγραφικός προσδιορισμός και ονομασία erga omnes», ενώ σημείωσε πως στο θέμα αυτό θα πρέπει και οι κυβερνητικοί εταίροι, αν έρθει θέμα αποφάσεων για την ονομασία, να έχουν ενιαία γραμμή: «Μην περιμένουν άλλη θέση να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλη οι ΑΝΕΛ και να αποφασίσουν τα κόμματα».
Παρά την τοποθέτηση του κυβερνητικού του εταίρου, το Μέγαρο Μαξίµου εμφανίζεται αποφασισμένο να υπερβεί τις όποιες αντιρρήσεις προς τη λύση Πινέιρο και να συμπεριλάβει στις κατακτήσεις του την πολυπόθητη επίλυση του Σκοπιανού. Στέλεχος της κυβέρνησης σχολίασε ότι «η δεδομένη στιγμή είναι ιδανική, καθώς οι συνθήκες της εποχής και οι λαϊκές αντιδράσεις που είχαν συµβάλει στο αδιέξοδο κρίνουμε ότι δεν υπάρχουν πια».
Ενδεικτική της πρόθεσης του Μαξίµου να προωθήσει το ζήτημα  είναι και η κριτική που άσκησε ο ευρωβουλευτής ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο οποίος είχε επιρρίψει ευθύνες στη Ν∆ και στο ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι το θέμα έχει µμείνει ανοιχτό εδώ και χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος πρεσβεύει την άποψη ενός έντιμου συμβιβασμού. Έχει επανειλημμένως  εκφράσει την πεποίθηση ότι σε όλα τα θέματα μπορούν να βρεθούν λύσεις εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να αφεθούν να διαιωνίζονται, αλλά να λυθούν όσο το συντομότερο γίνεται «παραγωγικά και δημιουργικά για να αφήσουμε πίσω μας ζητήματα που καταδυνάστευσαν τις σχέσεις μας στο παρελθόν».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.