Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Οι ΗΠΑ «πριονίζουν» την Τουρκία και βάζουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι τουρκικές τράπεζες!

Οι ΗΠΑ «πριονίζουν» την Τουρκία και βάζουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι τουρκικές τράπεζες!Το απόλυτο κτύπημα στην τουρκική οικονομία επιχειρούν οι ΗΠΑ οι οποίες επέβαλαν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι τουρκικές τράπεζες που φέρονται να έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.
Όλα ξεκίνησαν από μια έκθεση της Habertürk η οποία όμως δεν ονόμασε τις έξι τράπεζες που θα τιμωρηθούν αλλά μόνο μία από αυτές θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο  άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα  πρόστιμα για τις υπόλοιπες τράπεζες  θα ήταν χαμηλότερα.

Πάντως ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι που σχετίζονται με το τουρκικό ΥΠΟΙΚ ανέφεραν στο Reuters ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση από τις ΗΠΑ ως προς τα πρόστιμα αυτά.
Θεωρείται όμως βέβαιο ότι η Άγκυρα δεν θα ήθελε να παραδεχθεί ένα τέτοιο γεγονός.
Η Τουρκία κάνει εκτενή χρήση του δολαρίου και συνεπώς είναι ευάλωτη σε αμερικανικές κυρώσεις οποιαδήποτε στιγμή. Ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος για τον οποίο θα επιθυμούσε στο μέλλον την ένταξή της στην ΕΕ αλλά το θέλει με τους δικούς της όρους
Δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας κατόπιν της κατάρρευσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και μετά από μια σειρά από επεισόδια
Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επιβάλλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων σε  τράπεζες  για παραβιάσεις κυρώσεων στο Ιράν.
Το  Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης στις 6 Σεπτεμβρίου κατηγόρησε έναν πρώην υπουργό οικονομίας της Τουρκίας και τον πρώην επικεφαλής μιας κρατικής τράπεζας για συνωμοσία που παραβιάζει τις κυρώσεις κατά  του Ιράν με παράνομη μεταφορά  εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω των ΗΠΑ  για λογαριασμό της Τεχεράνης.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan απέρριψε τις κατηγορίες .
Οι κατηγορίες έχουν σχέση με  την υπόθεση  του Reza Zarrab, , ο οποίος συνελήφθη στο Μαϊάμι τον Μάρτιο του 2016 κατηγορούμενος για  φοροδιαφυγή.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο άνθρωπος αυτός θεωρείται ο προσωπικός «ταμίας» του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Στις ΗΠΑ έχουν κατανοήσει ότι όσο η Τουρκία υπάρχει στο διεθνές στερέωμα ως μεγάλη οικονομική δύναμη και μεγάλη καταναλωτική αγορά ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν κουνιέται από την θέση του και έτσι ενόψη των προεδρικών εκλογών του 2019, όπου θα όποιος κατακτήσει το προεδρικό αξίωμα θα είναι και υπερηγεμόνας της Τουρκίας, θέλουν οπωσδήποτε ο Τούρκος πρόεδρος να αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.
Βέβαια εάν οι ΗΠΑ θα θέλανε να δουν την Τουρκία να «κοντύνει» πραγματικά απλώς δεν θα της έδιναν τα F-35 την Άνοιξη του 2018, αλλά δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο απλά θέλουν να φύγει ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Για αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συμφέρει την Ελλάδα ο άνθρωπος αυτός να παραμείνει στην εξουσία για πολλά ακόμα χρόνια καθώς εάν ανέβουν την πάρουν ξανά οι κεμαλιστές η Δύση με περίσσεια χαρά θα τους δίνει ότι τους ζητήσουν όπως έκαναν και στο παρελθόν.
Το γεωπολιτικό μέγεθος των Τούρκων είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ευρώπη.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.