Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Νάνος Βαλαωρίτης: Η κατάρα της ''μίζας'' κατέστρεψε την Ελλάδα

Νάνος Βαλαωρίτης: <br> Η κατάρα της &#039;&#039;μίζας&#039;&#039; <br> κατέστρεψε την Ελλάδα
Συνέντευξη: Αργύρης Κωστάκης
Ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους διανοητές, ο Νάνος Βαλαωρίτης σε ηλικία σήμερα 97 ετών με το "κοφτερό" πνεύμα του λέει μεγάλες αλήθειες στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr. Ποιητής και συγγραφέας με πολύχρονη διαμονή στο εξωτερικό, ο Νάνος Βαλαωρίτης μιλάει μεταξύ άλλων γιά την ένδεια γνώσης στη χώρα μας και τη διαχρονική πρακτική της μίζας που χαρακτηρίζει "κατάρα".
Ο κ. Βαλαωρίτης αναφέρεται και στο φαινόμενο της "Χρυσής Αυγής" με αφορμή την επέτειο αυτές τις ημέρες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Μισή ώρα (με συμβατό χρόνο ρολογιού) κάθισα μαζί του στο φιλόξενο σπίτι του στο Κολωνάκι. Αλλά ουσιαστικά ένιωσα πως πέρασα συζητώντας μιά εβδομάδα. Δεν θέλησα παραπάνω - όχι για να μην τον κουράσω, είναι ακμαιότατος - αλλά για να σεβαστώ την απόλυτη τιμή που δέχθηκε να μιλήσει με την ασημαντοτητά μου. Τον αγαπάω αληθινά αυτόν τον άνθρωπο. Αυτόν τον ωραίο Έλληνα. Τι υπερηφάνεια Θεέ μου, να έχω βιβλίο του με ιδιόχειρη αφιέρωση...
- Πώς φτάσαμε σε αυτό που λέμε κρίση κ. Βαλαωρίτη?
- Υπήρχε άφθονο, αλλά δανεικό χρήμα,και ζούσαμε σε μία ψευδαίσθηση ευφορίας και πλούτου. Αυτό όμως ήταν μόνο στη φαντασία μας. Και αυτή η "φούσκα" των ακινήτων που έσκασε στην Αμερική το 2008 ήρθε και σε εμάς δύο χρόνια αργότερα. Έτσι άρχισε και η επίθεση από τη Γερμανία με το δημοσίευμα του περιοδικού Focus,αλλά και από άλλους ευρωπαίους που έως τότε νομίζαμε πως ήταν φίλοι μας.
-Ωστόσο ένας λαός που δεν παράγει σχεδόν τίποτα δεν είναι μοιραίο να οδηγηθεί σε αυτό το σημείο μηδέν?
-Απολύτως! Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο και η πολιτική των κυβερνήσεων από τη δεκαετία του 1920. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ενίσχυσαν την εγχώρια παραγωγή, μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι την εμπόδισαν κιόλας. Κι έτσι βρισκόμαστε σήμερα σε μία κρίση, ενώ μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.Είμαστε πολύ εφευρετικός λαός. Αλλά αυτή κατάρα των κυβερνήσεων με τις μίζες από τους ξένους μας έχουν κυριολεκτικά χαντακώσει. Η αλήθεια είναι πως δεν βρήκαν και μεγάλη αντίσταση από το λαό.
-Πόσο πολύ φοβάστε την "έκρηξη"της ακροδεξιάς?
- Πολύ σημαντικό ερώτημα, γιατί η άνοδος της ακροδεξιάς παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα είμαστε ειδική περίπτωση. Σε εμάς αναδύθηκε η Χρυσή Αυγή μέσα σε ειδικές ψυχολογικές συνθήκες. Επειδή είμαστε ένα καταπιεσμένο κράτος, ορισμένοι ψάχνουν τη δύναμη στα συνθήματα και στα σύμβολα των ναζί και του φασισμού. Μιά υποτίθεται ισχυρή δύναμη. Στην Ελλάδα έγινε ένα είδος πολιτικού βουντού. Οι Χρυσαυγίτες ταυτίστηκαν με τους κατακτητές μας. Τους Γερμανούς οι οποίοι μας κατέστρεψαν.
Επειδή είμαστε ένα καταπιεσμένο κράτος, ορισμένοι ψάχνουν τη δύναμη στα συνθήματα και στα σύμβολα των ναζί και του φασισμού. Μιά υποτίθεται ισχυρή δύναμη. Στην Ελλάδα έγινε ένα είδος πολιτικού βουντού. Οι Χρυσαυγίτες ταυτίστηκαν με τους κατακτητές μας. Τους Γερμανούς οι οποίοι μας κατέστρεψαν.
Οδεύουμε προς έναν "αιώνιο πόλεμο" όπως περιέγραφε ο Όργουελ στο "1984"?
- Όπως φαίνεται μάλλον ναι. Απ ότι βλέπω από τα σημάδια, ετοιμάζεται ευρωπαικός στρατός. Και το εκπληκτικό είναι ότι αυτό ανακινήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση,όταν ο υπουργός εξωτερικών προειδοποίησε ότι αν κατέρρεε η Ελλάδα, τότε η Ευρώπη θα γέμιζε από μετανάστες και πιθανός από τζιχαντιστές. Αυτό κατατρόμαξε όχι μόνο τους ευρωπαίους αλλά κυρίως τους Αμερικανούς.
Μιλήστε μου γιά την "τίγρη" που κυκλοφορεί δίπλα μας και λέγεται άγνοια...
- Ναι αυτή η φοβερή ¨τίγρη". Δυστυχώς οι Έλληνες δεν έχουν τα μέσα να πληροφορηθούν είτε από τα σχολεία είτε από τα πανεπιστήμια. Υπάρχει τρομακτική έλλειψη βιβλίων και επίσης υπάρχει και το εμπόδιο της γλώσσας. Γιά να έχει σωστή και επαρκή πληροφόρηση κάποιος σήμερα χρειάζεται να γνωρίζει τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες.
- Τι τίτλο θα βάζατε στην Ελλάδα του 2015 αν ήταν βιβλίο?
- Θα δανειστώ τον τίτλο από το τελευταίο μου βιβλίο "πικρό καρναβάλι". Αλλά έχω κι ένα παλιότερο με δοκίμια "ή του ύψους ή του βάθους". Οι Έλληνες έχουν αυτόν τον χαρακτήρα. Σε στιγμές κρίσης αναδεικνύεται και χαλαρώνει όταν περάσει ο κίνδυνος.
- Έχω μαζί μου - θα μου επιτρέψετε να πω - το εκπληκτικό μίνι μυθιστορημά σας "η δολοφονία" που γράψατε το 1964. Διαλέξτε σας παρακαλώ ένα μικρό απόσπασμα αντί επιλόγου και σας ευχαριστώ γιά τη μεγάλη τιμή να μου μιλήσετε.
- Κι εγώ σας ευχαριστώ. Το απόσπασμα είναι το εξής: "... εκεί πιστεύουν σε κάτι απίθανα ζώα που "λέγονται λουλούδια και τα προσκυνάνε. Όποιος σκοτώνει ένα λουλούδι καταδικάζεται σε θάνατο γιά πάντα, κηρύσσεται δηλαδή ανάξιος ζωής".
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.