Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ιδού γιατί θα γίνει πόλεμος: Ασύλληπτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αν.Μεσόγειο – Τα ελληνικά μεγαλύτερα από όλα

Υπό τον τίτλο «Μια υπενθύμιση για το μέλλον», ο Λάμπρος Καλαρρύτης αναφέρεται σε άρθρο του την Πέμπτη στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», στο ασύλληπτο μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις ελληνικές θάλασσες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η «Ελευθερία του Τύπου» είχε φιλοξενήσει προ μηνών τις απόψεις τριών κορυφαίων του χώρου των υδρογονανθράκων.
Με αφορμή την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ από την Total, η εφημερίδα αναδημοσίευσε τις δηλώσεις των ειδικών:
Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά:
«Οι εκτιμήσεις των ξένων εταιρειών είναι για πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
»Τι σημαίνει αυτό; Δύο φορές μεγαλύτερα αποθέματα απ’ όσα έχει ο Καναδάς.
»Οι ίδιες εταιρείες λένε ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου μπαίνουν και στην ελληνική ΑΟΖ, κάτω από το Καστελόριζο.
»Η γεωλογία δεν γνωρίζει σύνορα χωρών. Υπάρχουν δύο προεκτάσεις κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
»Η μία είναι των κυπριακών. Δεύτερον, νοτιοδυτικά από το Ελαφονήσι, οι ίδιες οι εταιρείες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα απ’ ό,τι υπάρχουν στην Κύπρο και στην Αίγυπτο μαζί».
Δρ Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της ενεργειακής εταιρείας Flow Energy, πρώην διευθυντής του τομέα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα Ελληνικά Πετρέλαια:
«Στο κυπριακό Οικόπεδο νούμερο 6, που διεκδικεί η Τουρκία, ο στόχος (κοίτασμα) που εντοπίστηκε είναι τεράστιος.
»Τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερος από το αιγυπτιακό ZOR, που είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου…
»Στο Οικόπεδο 10 και στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις στόχοι, εκ των οποίων οι δύο είναι μεγαλύτεροι από το ZOR.
»Αντίστοιχη φωτογραφία υπάρχει και για νοτιοδυτικά της Κρήτης, μεταξύ Κρήτης και Λιβύης…».
Δρ Θεόδωρος Καρυώτης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, γνωστός και ως «πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ»:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πληθώρα υδρογονανθράκων και εμείς κοιμόμαστε. Οι Κύπριοι οριοθέτησαν την ΑΟΖ τους, έφεραν τις μεγάλες εταιρείες, αγωνίζονται.
»Το τρίγωνο Κρήτης Καστελόριζου Κύπρου είναι πολύ κρίσιμο για εμάς και δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια.
»Τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων επί των οποίων έχει δικαιώματα η Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.
»Τα αποθέματα στην ελληνική ΑΟΖ είναι μεγαλύτερα από τα κυπριακά και τα αιγυπτιακά. Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ και στη συνέχεια να την οριοθετήσει με την Κύπρο με βάση τη μέση γραμμή».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.