Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Η ΣΧΕΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος σε αντίθεση με έναν κοινοτικό – δημοτικό ή δημόσιο οργανισμό όπου η εισροή κεφαλαίων από την Ε.Ε. και μέσα από διάφορα προγράμματα είναι μεγάλη.

Η οικονομική δυσπραγία οδηγεί τους συλλόγους να εκλιπαρούν για ένα «κομμάτι ψωμί», τους οδηγεί σε «ελεημοσύνη», δηλαδή να τους δοθεί κάτι για να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, τα λειτουργικά τους έξοδα.



Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται μία σχέση εξάρτησης μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων και κοινότητας ή Δήμου. Εξαρτώνται από το ποιος Δήμαρχος είναι στην εξουσία, ποιος Αντιδήμαρχος είναι υπεύθυνος για τα πολιτιστικά, ώστε να τους πλησιάσουν αφήνοντας να εννοηθεί υπόσχεση για προσωπική διαφήμιση και εκλογική υποστήριξη.

Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να προχωρήσουν στην εκπλήρωση αυτονόητων υποχρεώσεων πάνω σε ζητήματα πολιτιστικά και να ξεφύγουν από τις μέχρι τώρα περιορισμένες σχέσεις των χρηματοδοτήσεων μόνο των χορευτικών εκδηλώσεων, ή την βοήθεια να στηθεί ένα πανηγύρι όπως φαντάζει στο μυαλό κάποιων.
Άρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι: Να υπάρξει θεσμική κατοχύρωση της χρηματοδότησης τους ώστε ο κάθε σύλλογος να λειτουργεί αυτόνομα αλλά και να δέχεται με καλή διάθεση την στήριξη των φορέων του τόπου και όλοι μαζί να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που είναι πολύ σημαντικές για την κάθε περιοχή.
Απαιτείται να καλλιεργηθούν σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των Πολιτιστικών φορέων και της Κοινότητας ή του Δήμου. Γιαυτό λογικό είναι ο κάθε Σύλλογος να λειτουργεί αυτόνομα. Οι τυχόν αντιπαραθέσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη του τόπου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ * Ο Γκόντης Γεώργιος διετέλεσε επί σειρά ετών, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της «Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νόμου Θεσσαλονίκης».
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

1 σχόλιο:

  1. Σχεδόν σε κάθε χωριό υπάρχει και ένας πολιτιστικός σύλλογος, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που κατορθώνουν να έχουν κάποια δράση. Παρατηρείται γενική αποχή και αδιαφορία από τους κατοίκους και το χειρότερο δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον των νέων που θα μπορούσαν να δώσουν νέα πνοή. Μικροπολιτικές συμπεριφορές κι άλλες σκοπιμότητες αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Ασύμβατο κι όμως αληθινό, τοπικοί σύμβουλοι να αποτελούν ενεργά μέλη συλλόγων με καθαρά ψηφοθηρική σκοπιμότητα.
    Οι σύλλογοι θα πρέπει να αποκτήσουν ενεργό συμμετοχή των μελών και να αποτελούν πραγματικά φορείς συλλογικών προσπαθειών, φορείς πολιτισμού και ζωντάνιας των μικρών κοινωνιών μας και όχι να λειτουργούν σαν απλές “Σφραγίδες”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.