Η «μόνη λύση» στο Μεσανατολικό είναι να δημιουργηθεί «ένα πλήρως κυρίαρχο και ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του στα όρια του 1967», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, όπου υποστήριξε ότι το ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας «δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα».
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα απ’ τα σημεία -κλειδιά της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι τη διεκδικούν ως πρωτεύουσά τους. Ο ΟΗΕ θεωρεί την ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενο Παλαιστινιακό έδαφος, αλλά ελπίζει ότι μια μέρα η πόλη θα γίνει πρωτεύουσα δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Μολονότι και οι δύο πλευρές ανακήρυξαν ως πρωτεύουσά τους την Ιερουσαλήμ, οι Παλαιστίνιοι συνήθως αναφέρονται στον ανατολικό τομέα της πόλης ως πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους τους, υπονοώντας ότι αν μοιραστούν μια μέρα τα δύο κράτη την Ιερουσαλήμ, τότε ο δυτικός τομέας της θα μπορούσε να είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ωστόσο, το Ισραήλ αρνείται να μοιραστεί την Ιερή Πόλη, που προσάρτησε το 1967. Και με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα είναι η πρώτη μεγάλη δύναμη που θα αναγνωρίσει τις διεκδικήσεις του στην Ιερουσαλήμ και θα εγκαταλείψει την πολιτική να διατηρεί την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.
Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το Ισραήλ στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει «τις διπλωματικές προσπάθειες υπό τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς». Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «επιδείξει την απαιτούμενη φροντίδα» για τα θέματα που αφορούν στην Ιερουσαλήμ.
«Το Αλ Κουντς [Ιερουσαλήμ] είναι ιερό και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες», είπε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η πόλη παραμένει σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων, που πρέπει να στηρίζουν οι Τούρκοι.
Μάλιστα ο Ερντοάγν κάλεσε τους Μουσουλμάνους να επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ για να βοηθήσουν τον Παλαιστινιακό αγώνα.
«Πρέπει, ως μουσουλμάνοι, να επισκεπτόμαστε συχνότερα το Κουντς», είπε επισημαίνοντας ότι το 2015 μόνον 26.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν την Αγία Πόλη, σε σύγκριση με τους 600.000 Αμερικανούς και τους 400.000 Ρώσους επισκέπτες.
Το μαζικό προσκύνημα και «εκατοντάδες χιλιάδες» μουσουλμάνοι επισκέπτες «θα παρείχαν τη μέγιστη υποστήριξη στα αδέρφια μας εκεί», είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε γι’ άλλη μια φορά τα βέλη του κατά της απόφασης των ισραηλινών αρχών να περιορίσουν το μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή μέσω μεγαφώνων ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Αν πιστεύετε στην πίστη σας γιατί το φοβάστε; Δεν θα επιστρέψουμε να σταματήσει το κάλεσμα για προσευχή στο Αλ Κουντς», διεμήνυσε.
Το προσχέδιο, που εγκρίθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Φεβρουάριο αλλά ακόμη δεν έχει περάσει από το κοινοβούλιο, απαγορεύει τη χρήση μεγαφώνων μεταξύ 11 μ.μ. και 7 π.μ. σε όλα τα τεμένη στο Ισραήλ αλλά και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όχι όμως σ’ αυτά που βρίσκονται στην Πλατεία των Τεμενών, το τρίτο πιο ιερό μέρος για το Ισλάμ.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.