Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Στη «γραμμή» Β.Σόιμπλε η Α.Μέρκελ: Eξετάζει Ευρώπη δύο ταχυτήτων

ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ «ΣΩΣΕΙ» ΤΗΝ ΕΕ  
Το βλέπει πλέον ξεκάθαρα η γερμανίδα καγκελάριος, Α.Μέρκελ, πως η Ευρώπη δεν εμπνέει και πολύ μεγάλη αισιοδοξία, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές αντιθέσεις, στους εθνικούς εγωισμούς, στα ιδεολογικά δόγματα του παρελθόντος και στην έλλειψη ευθύνης και στρατηγικής. 
Η Ευρώπη θα επιβιώσει και θα έχει προοπτική ευημερίας και επιρροής στον σύγχρονο κόσμο, μόνο μέσα από τη συνένωση των δυνάμεών της. Με τη δημιουργία ενός νέου πολιτειακού οικοδομήματος, με την πολιτική ένωση, ένα είδος ομοσπονδίας. Μια Ευρώπη δηλαδή δύο ταχυτήτων.
Διαφορετικά θα παρακμάζει, η ευρωπαϊκή προοπτική θα εκφυλίζεται και στο τέλος, όπως την εννοούμε ιστορικά και όχι γεωγραφικά, η Ευρώπη θα διαλυθεί. Θα είναι τεράστιο το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική εξέλιξη, την ισορροπία δυνάμεων, κ.ο.κ. Η παγκοσμιοποίηση επιβάλλει όρους ανελέητους για τις μικρότερες και ασθενέστερες οικονομικά χώρες, δυστυχώς. Η Ευρώπη συνεπώς πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει στην ενοποίηση, και στο κάλεσμα αυτό κάποιος πρέπει να φωνάξει «όσοι πιστοί προσέλθετε»…
Είναι φανερό ότι δεν μπορούν σήμερα όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή όλα τα μέλη της Ευρωζώνης από κοινού να αισθανθούν την ίδια ανάγκη και να προχωρήσουν στην πολιτική ενοποίηση, στην εμβάθυνση αυτού του αναγκαίου και κολοσσιαίου ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Είναι ανέφικτο να βάλεις την Ευρώπη σε ένα τραπέζι, άμεσα. Ειδικά όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με τους διαχωρισμούς που έφεραν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας οι κρίσεις. Χρειάζεται λοιπόν να προχωρήσουν,όσοι πραγματικά το θέλουν και όσοι το αντέχουν.
Στο πλαίσιο αυτού του κλίματος η κ. Μέρκελ έστειλε μήνυμα μετά το την ολοκλύρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα... πως το μέλλον της Ευρώπης ίσως βρίσκεται σε μία Ένωση πολλών ταχυτήτων.
«Σίγουρα έχουμε διδαχθεί πολλά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η κ. Μέρκελ, εξηγώντας ότι ίσως δεν είναι απαραίτητο όλα τα μέλη της Ένωσης να συμμετέχουν με τον ίδιο ρυθμό στα διάφορα στάδια της ενοποίησης.
Η καγκελάριος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια κοινή δήλωση όσον αφορά την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στη Ρώμη τον επόμενο μήνα.
Η σύνοδος θα τιμήσει τη συμπλήρωση 60 ετών από τη συνθήκη του 1957, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ωστόσο, υπό τη σκιά του Brexit, της ανόδου του αντι-ευρωπαϊκού λαϊκισμού και της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ, οι ηγέτες θα ανταλλάξουν ιδέες για το μέλλον της Ένωσης.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρεις ακόμα χώρες, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, εξέδωσαν την Παρασκευή κοινή δήλωση με την οποία στηρίζουν μία Ε.Ε. δύο ταχυτήτων.
Ένας από τους πρώτους εμπνευστές της ιδέας μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ήταν ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από τη δεκαετία του 1990 είχε επισημαίνει τα διλήμματα που ταλανίζουν την ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου.
Το 2013, ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις θέσεις του, ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει πως αυτό δεν σημαίνει τη δημιουργία ενός μπλοκ προνομιούχων εταίρων, αλλά ότι ορισμένες χώρες θα προχωρούν πιο γρήγορα σε ορισμένα στάδια ενοποίησης και τα υπόλοιπα θα ακολουθούν όταν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι η είδηση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες, όπου ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με αφορμή το ελληνικό ζήτημα έκανε δραματική έκκληση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη, λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Οικονομικών της χώρας του επέμεινε ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διατηρήσουμε την Ευρωζώνη και την Ευρώπη μαζί. Αναμένω από τον υπουργό Οικονομικών να το κάνει και είμαι βέβαιος ότι θα το τηρήσει», ανέφερε ο Γκάμπριελ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Νωρίτερα, ο Σόιμπλε ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της «δεν θα τα καταφέρει».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.