Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό...

Τα ανοιχτά ζητήματα...

Κρίσιμη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι η εβδομάδα που αρχίζει αύριο, καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κορυφώνονται οι...

διεργασίες ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

Υπό αυτό το πρίσμα και με ανοιχτά μία σειρά ζητημάτων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

10:00 Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ

12:00 Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

14:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ

17:00 Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού

19:30 Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων

20:30 Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος ΑΝΕΛ

Θα ακολουθήσει την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθεί στη Γενεύη ήδη από τη Δευτέρα για να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές επαφές με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αύριο στις 8 το βράδυ θα υπάρξει συνάντηση ώστε να καθοριστεί η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου.

Τον Κύπριο Πρόεδρο θα συνοδεύουν στη Γενεύη ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που την αποτελούν η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, και οι Κύπρος Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζος Τσιελεπής, Μάριος Ηλιάδης, ομάδα τεχνοκρατών. Στη Γενεύη θα μεταβούν επίσης ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.

Την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Nίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο συζητήσεων το συντονισμό Λευκωσίας-Αθήνας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει επίσης και η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (που θα εκπροσωπηθεί από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ) καθώς επίσης και η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη και αυτή της Κύπρου. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να παραστούν και τα μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προβλέπεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν προβλέπεται να βρεθεί στη Γενεύη λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την τρομοκρατία στην Τουρκία. Πάντως εάν ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίσει να μεταβεί στη Γενεύη, τότε θα πάει και ο πρωθυπουργός.
Ανοιχτά ζητήματα

Τα βασικά ανοιχτά θέματα προς επίλυση είναι το εδαφικό, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Ως προς το εδαφικό παρότι οι διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου έδειχναν πως οι δύο πλευρές οδηγούνται κοντά σε συμφωνία, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Κατά τη συνάντηση της Γενεύης θα ξαναγίνουν διαβουλεύσεις και όπως ανέφερε πρόσφατα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί , σε περίπτωση συμφωνίας τότε θα δοθούν οι χάρτες και στη συνέχεια θα συζητηθεί το δεύτερο μεγάλο θέμα, οι εγγυήσεις. Ως όρο για επίτευξη συμφωνίας έθεσε τη σύγκληση στο εδαφικό και ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε αυτό το ζήτημα συζητούνται διάφορα σενάρια, με τέσσερα εξ αυτών να προκρίνονται σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik:

Η ΕΕ θα μπορούσε να αναλάβει για μικρό χρονικό διάστημα καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης και παράλληλα η Τουρκία θα μπορεί να συνάψει ειδικές σχέσεις με την Ένωση.

Παραχώρηση περιορισμένων και συγκεκριμένων δικαιωμάτων εγγυήτριας δύναμης στην Τουρκία.

Παραμονή της Τουρκίας ως πλήρως εγγυήτριας δύναμης των Τουρκοκύπριων.

Η Τουρκία να πάρει μέρος σε επιτροπή ασφάλειας για την Κύπρο μαζί με την ΕΕ.

Πάντως, η ρωσική κυβέρνηση – παρά την πρόσφατη επαναπροσέγγιση με την Τουρκία- εμφανίζεται να είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις, ιδιαίτερα στο ζήτημα των εγγυήσεων που όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, θεωρείται «αναχρονιστικό».

Τέλος, στο ζήτημα της ασφάλειας, είναι γνωστή η θέση Αθήνας και Λευκωσίας για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, κάτι στο οποίο η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Άγκυρα θα επιχειρήσει να καταρτήσει μία λύση – πακέτο που θα περιλαμβάνει τόσο το Κυπριακό, όσο και τα ελληνοτουρκικά. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία η Αθήνα επιχειρεί να προγραμματίσει πριν τη διάσκεψη της Γενεύης, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να προτιμά η τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου, αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής, που θα ανοίξει τον δρόμο για «την ανάδυση ενός ελληνοτουρκικού συμφώνου σε Κύπρο και Αιγαίο». Για αυτό τον λόγο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ένα «συνολικό πάρε-δώσε» στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά... Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.