Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ιταlexit ή… παραμονή; Σήμερα οι Ιταλοί αποφασίζουν

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για την Ιταλία καθώς σήμερα οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, σε αυτό το δημοψήφισμα διακυβεύονται περισσότερα…

Πολλοί φοβούνται ότι οι Ιταλοί θα το αντιμετωπίσουν ως ευκαιρία για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα, με τον Ματέο Ρέντσι να έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα παραιτηθεί αν χάσει.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ηττηθεί, όμως πολλοί παραμένουν αναποφάσιστοι. Κάτι που τρομάζει την Ευρώπη, καθώς υπάρχει φόβος για την οικονομική σταθερότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τον περιορισμό της εξουσίας της γερουσίας και μείωση των μελών της από 315 σε 100, από τους οποίους οι 74 θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και 5 θα εκλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Ρέντσι επιχειρηματολογεί υπέρ αυτών των αλλαγών, υποστηρίζοντας ότι θα επιταχύνουν τις νομοθετικές διαδικασίες στην Ευρώπη. Οι αντίπαλοί του απαντούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.
Ακόμη, οι Ιταλοί καλούνται να αποφασίσουν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες, με τη σημερινή τους μορφή, όπως και τη μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.