Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Εορτασμοί Πολυτεχνείου: Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα -Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται επεισόδια

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΦΥΓΕ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Για τρίτη ημέρα η Αθήνα είναι σε αστυνομικό κλοιό, αφού τουλάχιστον 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.
Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να έφυγε από την Ελλάδα, ωστόσο η επέτειος του Πολυτεχνείου κρατάει τις Αρχές σε «κόκκινο» συναγερμό.

Εκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου -Σε εξέλιξη η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία 
Τα μέλη της ΠΑΣΠ που έχουν στην κατοχή τους την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ, για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατευθύνονται προς την Αμερικανική πρεσβεία.
Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου, φτάνοντας όμως στην οδό Χαλκοκονδύλη, αποφάσισαν να ξεδίπλωσαν εκεί τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη αυτός μας οδηγεί» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» κατευθύνονται μέσω της οδού Ακαδημίας προς τη πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από το κτίριο του Πολυτεχνείου βρίσκεται αυτήν την ώρα συγκεντρωμένος στην λεωφόρο Σταδίου.




Αντιτρομοκρατική, ΜΑΤ και χιλιάδες αστυνομικοί σε όλη την Αθήνα
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει από το πρωί σε εφαρμογή ένα γιγαντιαίο σχέδιο με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο», προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενες απρόβλεπτες καταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Τουλάχιστον 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε υπηρεσία και έχουν εντολές να μην επιτρέψουν να ξεσπάσουν επεισόδια από ομάδες κουκουλοφόρων που ενδεχομένως να παρεισφρήσουν στην πορεία για τον εορτασμό της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου.
Αστυνομικοί με περιπολικά και ομάδες ΔΙΑΣ πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν τοποθετηθεί στα «επικίνδυνα» σημεία. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και τρομοκρατικού χτυπήματος. Παράλληλα, στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
Πάντως, οι εντολές που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται, σε περίπτωση εκτρόπων, η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας και να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν. Ενδεικτικό είναι πως η εντολή που έχουν λάβει είναι να ριχτούν στη μάχη μόνο αν η κατάσταση γίνει επικίνδυνη.
Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. σε αριθμούς: 
  • 7.000 ένστολοι
  • Από αυτούς, οι 2.000 ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων
  • 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης)
  • 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης)
Το σχέδιο προστασίας της Αθήνας
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή επεισοδίων και επικίνδυνων καταστάσεων θα αναπτυχθεί στα παρακάτω στάδια:
Φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της αμερικανικής πρεσβείας, της Βουλής και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επόπτευση όλων των δρόμων από τους οποίους θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία, θα απομακρύνουν και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ.
Φύλαξη των χώρων του Πολυτεχνείου για το ενδεχόμενο αντιεξουσιαστές να εισέλθουν στους χώρους του ιδρύματος.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο
Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί από το πρωί σε ισχύ γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έως την πλατεία Κάνιγγος. Μάλιστα θα γίνεται αναπροσαρμογή των μέτρων μόλις ξεκινήσει η πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία. Το συνολικό σχέδιο με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιλαμβάνει τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Στις 15.00 θα κλείσει ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής και στις 17.00 οι σταθμοί στο Σύνταγμα και στον «Ευαγγελισμό».
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες που θα προκύπτουν. Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ). Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, στη διαδρομή της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.
Τα πρώτα επεισόδια -Επίθεση σε αστυνομικούς
Η πρώτη ένταση σημειώθηκε στις 13:30 περίπου, στην περιοχή των Εξαρχείων, όταν ομάδα 15 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συμβατικό όχημα της αστυνομίας στην οδό Μπουμπουλίνας. Πρόκειται για βανάκι της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικό εξοπλισμό, το οποίο ακινητοποιήθηκε από τους κουκουλοφόρους στη συμβολή Ζαΐμη και Στουρνάρη. Οι επιβαίνοντες αστυνομικοί πρόλαβαν και σφράγισαν από μέσα το όχημα, ωστόσο χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να απεγκλωβιστούν οι ίδιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κουκουλοφόροι έκλεψαν δύο αστυνομικές ασπίδες και ένα κράνος, τα οποία τοποθέτησαν σε αγάλματα στο κέντρο της Αθήνας.
Ενταση και στη Θεσσαλονίκη 
Ενταση προκλήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αντέδρασαν στην παρουσία μελών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία και στη συνέχεια προπηλάκισαν.
Ωστόσο, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να εισέλθουν στην Πολυτεχνική Σχολή, με αποτέλεσμα ο φραγμός των μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο τους. Αλλη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εισέλθει από άλλο χώρο και να καταθέσει στεφάνι, ωστόσο έγινε γρήγορα αντιληπτή με αποτέλεσμα και εκεί να κοπεί ο δρόμος τους. Στη συνέχεια επικράτησαν έντονοι διαπληκτισμοί στο σημείο μεταξύ των παρευρισκομένων.
Προβληματισμός για την κατάληψη στο κτίριο Γκίνη  
Την ίδια στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει προβληματισμός για την κατάληψη από μερίδα αναρχικών του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο. Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωσή τους στο indymedia αναρχικοί αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για την περιφρούρησή του με κάθε διαθέσιμο μέσο.
«Σπάμε στην πράξη τον αποκλεισμό που για χρόνια επιβάλλουν οι κομματικοί και κρατικοί μηχανισμοί προκειμένου να κρατήσουμε το χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας ελεύθερο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όσες και όσους επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης και της εξέγερσης.
Δεν ξεχνάμε τους πεσόντες του κοινωνικού πολέμου εν καιρώ δημοκρατίας.
Καμία δίωξη στους/στις συλληφθέντες/συλληφθείσες της 15ης Νοέμβρη. ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ! ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ! Αναρχικές/Αναρχικοί».
Ισχυρή αστυνομική δύναμη θα βρίσκεται έξω από το Πολυτεχνείο, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε περίπτωση που κουκουλοφόροι προσπαθήσουν να κάνουν κατάληψη του χώρου.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.