Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Του Βοτανικού ο μάγκας. Του Παντελή Αμπαζή

Απο Η ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΖΕΙ! που κυκλοφόρησε σήμερα!Του Βοτανικού ο μάγκας. Του Παντελή Αμπαζή

Του Βοτανικού ο μάγκας. του Παντελή Αμπαζή

Ήταν μια παρέα φτωχόπαιδα στην Αθήνα, αρχές τις δεκαετίας του 50. Εργάτες, οικοδόμοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, μπογιατζήδες, σωφέρ, σερβιτόροι. Μετά τη δουλειά γρατζούναγαν κιθάρες και μπουζούκια.
Παίζανε στο καφενείο καμμιά πρέφα ή τάβλι να περάσει η ώρα. Τα βράδια καντάδα στα κορίτσια της γειτονιάς. Από μικρά παιδιά μεγάλωσαν σχεδόν σαν αδέρφια γδέρνοντας τα γόνατα στα κακοτράχαλα σοκάκια.

Πήγαν φαντάροι, γύρισαν. Κάποιοι απ αυτούς παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένεια. Μεροδούλι μεροφάι. Αλλά το τραγούδι, τραγούδι. Στις χαρές και στις λύπες. Στα γλέντια και στις γιορτές. Στους καημούς της αγάπης. Αποκούμπι στα ζόρια της ζωής. Βάλσαμο για τις πληγές της ψυχής.
Ένας απ όλους τα κατάφερνε λίγο καλύτερα με τη μουσική. Έπαιζε ωραίο μπουζούκι, τραγουδούσε μάγκικα, σκάρωνε και δικά του τραγούδια. Λίγο-λίγο ξεχώρισε. Ώσπου έκανε το μεγάλο σουξέ!

  Άρχισε να τραγουδάει στα κέντρα της παραλίας. Τον ανακάλυψαν οι μεγάλοι συνθέτες. Δόξα, χρήμα, γνωριμίες με την υψηλή κοινωνία. Ντυμένος πάντα στην πένα. Με μιά αμαξάρα που δύσκολα έστριβε στα στενά της παλιάς γειτονιάς.
Τα απογεύματα όμως που ήξερε ότι η παλιοπαρέα ήταν στο γνωστό καφενείο, εμφανιζόταν ξαφνικά, άνοιγε αποφασιστικά την πόρτα και φώναζε να τον ακούσουν όλοι: "Ποιος είναι ρε για ένα τάβλι; Με στοίχημα όμως, όχι τσάμπα! Να εδώ ακουμπάω ένα χιλιάρικο. Ποιος είναι μάγκας να μου τα πάρει;"
Όλοι κατάλαβαν. Ποιος είχε ένα ολόκληρο χιλιάρικο; Από δω και πέρα θα ήταν το κοινό μυστικό τους. 
Χωρίς άλλες κουβέντες, έκατσε, έπαιξε κι έχασε. Φεύγοντας απείλησε τάχα τσατισμένος: “Αύριο πάλι τα ξαναλέμε. Αλλά όχι με σένα ρε, είσαι ζαράκιας! Να δω ποιος άλλος ξέρει τάβλι.”
Την άλλη μέρα πάλι τα ίδια. Κάθε φορά κι άλλος. Συμφωνία κυρίων. Καθόταν, έπαιζε, έχανε, πλήρωνε, έφευγε. Δε χάριζε λεφτά σε κανέναν! Ούτε δάνειζε για να προσβάλει ή να μειώσει τους παλιούς του φίλους. Άρχοντας.
Είχε σκεφτεί αυτό το κόλπο με το τάβλι, για να μπαλώνει κιμπάρικα και με αξιοπρέπεια τα φιλαράκια του. Ο Γρηγόρης ο υδραυλικός. O sir Μπιθί. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Του Βοτανικού ο μάγκας.
"Του Βοτανικού ο μάγκας πέθανε την Κυριακή
και τον κλάψαν οι κοπέλες κι όλοι οι φίλοι οι καρδιακοί.

Του Βοτανικού το μάγκα, το καλύτερο παιδί
στα μπουζούκια, στις ταβέρνες, πια κανείς δεν θα τον δει.

Πάντα όμορφα γλεντούσε και δεν έκανε κακό
και τον αγαπούσαν όλοι μέσα στο Βοτανικό.

Του Βοτανικού ο μάγκας είχε ωραίο παρελθόν
απ’τα γλέντια κι απ’ τους μάγκες θα ’ναι τώρα πια απών"



ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡHΓΟΡΗ ΜΠIΘIΚΩΤΣΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ


Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.