Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Παιδικοί σταθμοί: Ποια προβλήματα καταγγέλλουν γονείς στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (επιστολή)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ. Έπειτα και από το τελευταίο περιστατικό, με μητέρα από τις Σέρρες που περιγράφει στην aftodioikisi.gr την «Οδύσσειά» της προκειμένου τα παιδιά της να έχουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής, ωφελούμενοι και επιλαχόντες γονείς του προγράμματος μαζεύουν υπογραφές και ζητούν να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σε επιστολή τους προς την ΕΕΤΑΑ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας, αναφέρουν τα εξής:
Ως  ωφελούμενοι και επιλαχόντες γονείς του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” σας αποστέλλουμε τις ενστάσεις μας και τα προβλήματα που ήδη παρουσιάζονται.
1.Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων μένουν εκτός δομών 40000 παιδιά!Υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.
2.Λόγω αλλαγής τρόπου της χρηματοδότησης σε πολλές περιοχές  δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενες χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες. Αιτούμαστε την ανακατανομή των voucher σε γονείς που έπονται σε μοριοδότηση βάσει των κενών θέσεων στην περιοχή τους.
3.Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση που να προσδιορίζονται τα κριτήρια επιλογής, με αποτέλεσμα πολλές δομές να έχουν ήδη «κλεισμένες» τις θέσεις πριν ακόμα αναρτηθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τηρήθηκε σειρά προσέλευσης, σε άλλες μοριοδότησης, επιλογή δημοτών, ακόμα και οικονομικών διακρίσεων όπως σας γνωστοποιήσαμε σε προηγούμενη επιστολή μας. Πολλοί γονείς ήδη βρίσκονται σε αδιέξοδο για το λόγο ότι ενώ είναι κάτοχοι voucher αδυνατούν να βρουν κάποια ελεύθερη θέση στις συμβεβλημένες δομές. Πως εξυπηρετεί ένα voucher μια ωφελούμενη κάτω του ορίου φτώχειας που στην περιοχή της δεν έχει ή δεν πρόλαβε θέση;
4.Οι μητέρες με παιδιά ΑΜΕΑ λόγω ανυπαρξίας δομών Β3 (και στις 5 περιπτώσεις που υπάρχουν δεν λειτουργούν καν) δήλωσαν Α2 δομές χάνοντας το ποσό που αντιστοιχεί στα παιδιά Β3 θέσεως και το προνόμιο της άμεσης χορήγησης voucher. Οι περισσότεροι σταθμοί Α2 κατηγορίας ζητούν παράλληλη στήριξη για να δεχτούν τα παιδιά, την οποία θα επιβαρυνθούν οι γονείς λόγω του μειωμένου voucher. Προηγήθηκαν αναλυτικές επιστολές επί του θέματος, και θεωρούμε ότι έχετε ενημερωθεί επαρκώς ώστε να γνωρίζετε ότι πρέπει να δοθούν τα 5000 που δικαιούνται.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.
Μαζεύονται υπογραφές γονέων ΕΔΩ
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.