Επιλέξτε τα σωστά και μάθετε που ωφελούν.
Οι γαρίδες και τα καλαμαράκια αυτή την ημέρα συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο την ταραμοσαλάτα, τη λαγάνα, το ριζότο και ό,τι άλλο επιλέξουμε να φάμε στο πλαίσιο της παράδοσης της Καθαράς Δευτέρας, η οποία σημαίνει το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής.Επειδή, όμως, τα θαλασσινά για τους περισσότερους δεν αποτελούν μια τροφή που καταναλώνουν συχνά, σας δίνουμε κάποιες οδηγίες για το πώς να επιλέξετε τα σωστά, αλλά και πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία.
Πιθανόν να πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω αν θέλετε στο τραπέζι σας να παρουσιάσετε μεγάλο ελληνικό καλαμάρι, αλλά αν διαλέξετε το σωστό, αξίζει τον κόπο – και το κόστος. Για να τα επιλέξετε, φροντίστε να επιβεβαιώσετε ότι η οσμή τους θυμίζει μόνο θάλασσα και τίποτε άλλο και ότι η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή, ελαστική και υγρή, χωρίς χρωματικές αλλοιώσεις. Τα μάτια τους πρέπει να μην παρουσιάζουν κηλίδες και να είναι επίσης γυαλιστερά, όπως και η σάρκα τους.
Οφέλη: Αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και πολυακόρεστων λιπαρών, ενώ περιέχουν βιταμίνη Β2 κάνοντας καλό στους πονοκεφάλους, φώσφορο, ιώδιο, βιταμίνη Β12 και Β3 με την οποία ρυθμίζεται το σάκχαρο στο αίμα, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά. Παρ’ όλ’ αυτά μην ξεχνάτε ότι είναι πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό προσέξτε την κατανάλωσή τους.
Θερμίδες: Τα τηγανητά καλαμαράκια αποδίδουν περίπου 300 θερμίδες ανά μερίδα.
Οφέλη: Αν και πολλοί αναφέρονται στις γαρίδες ως «οι κατσαρίδες της θάλασσας», παρ’ όλ’ αυτά παρουσιάζουν αρκετά οφέλη για την υγεία, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και σε βιταμίνη D, ασβέστιο, ψευδάργυρο. Οι γαρίδες είναι επίσης πλούσιες σε ιώδιο και σελήνιο τα οποία βοηθούν στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Θερμίδες: Οι τηγανητές γαρίδες αποδίδουν περίπου 250 θερμίδες, ενώ οι βραστές ή οι ψητές περίπου 100 ανά μερίδα.
Οφέλη: Περιέχει λιγότερη χοληστερίνη από τα περισσότερα θαλασσινά και αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης Β12 και ψευδάργυρου.
Θερμίδες: Το χταπόδι σχάρας αποδίδει περίπου 180 θερμίδες ανά μερίδα.
Οφέλη: Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και ελάχιστο λίπος, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6 και Β12, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, μαγγάνιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο κ.ά, ωφελώντας διάφορους τομείς της υγείας μας, από τα οστά, μέχρι το θυρεοειδή και την καρδιά.
Θερμίδες: Οι τηγανητές καραβίδες αποδίδουν λίγο περισσότερες από 300 θερμίδες ανά μερίδα.
Υπάρχει περίπτωση να τα βρείτε προς πώληση χωρίς το κέλυφός τους, μέσα σε σακούλες με νερό, τα οποία θα πρέπει να τα καταναλώσετε άμεσα. Γενικότερα, όμως, πρέπει να προσέχετε το κέλυφος των οστρακοειδών να είναι κλειστό (και να ανοίγει δύσκολα) και αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει μόλις το πιέσετε λίγο να κλείνει μόνο του. Ακόμη, το εσωτερικό τους θα πρέπει να είναι καθαρό και άοσμο με αρκετή υγρασία και η σάρκα τους υγρή.
Οφέλη: Πλούσια σε πρωτεΐνη και ψευδάργυρο, με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και λιπαρά, τα στρείδια μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα της τεστοστερόνης στους άντρες –δεν θεωρούνται χωρίς λόγο αφροδισιακά άλλωστε- ενώ τα μύδια περιέχουν αρκετό σίδηρο, αλλά και ευεργετικά για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη.
Θερμίδες: Τα 12 στρείδια μετρίου μεγέθους αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες, ενώ περίπου τόσες θερμίδες «κρύβουν» και τα μύδια.
Αξιοποιήστε την αφή και την όσφρησή σας για να επιλέξετε τις σουπιές που αναδύουν θαλασσινή αύρα και έχουν σάρκα συμπαγή και γυαλιστερή με φυσιολογική ελαστικότητα.
Οφέλη: Είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ όπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Φροντίστε, μόνο, να τους προσθέσετε ελάχιστο αλάτι, ειδικά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καθώς είναι από μόνες τους πλούσιες σε νάτριο.
Θερμίδες: Μια μερίδα βραστές σουπιές αποδίδει περίπου 250 θερμίδες.
Αν αγοράσετε κατεψυγμένα θαλασσινά…
Σε περίπτωση που επιλέξετε κατεψυγμένα θαλασσινά για το τραπέζι της Δευτέρας, ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες τους όσον αφορά το είδος του θαλασσινού, την ημερομηνία συσκευασίας και λήξης και τις υπόλοιπες πληροφορίες για το προϊόν που πρόκειται να αγοράσετε. Για ευνόητους λόγους αποφύγετε αυτά των οποίων η συσκευασία είναι ανοιχτή ή κατεστραμμένη, για να μην έχετε… παρατράγουδα μέσα στο τριήμερο.
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.