Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Στενό μαρκάρισμα στις Βρυξέλλες

tsipras-merkel-prosfiges.jpg
 
Στις Βρυξέλλες συναντώνται για ακόμη μια φορά οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. για να συζητήσουν για το προσφυγικό με τη δημιουργία και λειτουργεία της νέας Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σε κλοιό πιέσεων ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει νωρίτερα συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι 28 της Ε.Ε. θα συζητήσουν για την προσφυγική κρίση και την μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης συνόρων και ακτών, ωστόσο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένονται αποφάσει.
Το σχέδιο Γιούνκερ στηρίζουν με θέρμη Γερμανία και Γαλλία και στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να ανασκηθούν πιέσεις στις χώρες που εκφράζουν ενστάσεις και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση της Κομισιόν.
Εκτός της Ελλάδας χώρες όπως οι Πολωνία, Σουηδία, Ουγγαρία και Ισπανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο να επιχειρεί η νέα δύναμη χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών-μελών, ενώ, από την πλευρά της η Ιταλιά δείχνει να ασπάζεται τις προτάσεις Γιούνκερ για τον νέο Frontex.
Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπει το νέο σχέδιο της Κομισιόν

Τι προτείνει η Αθήνα

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες, όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.
Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

Τετ α τετ Τσίπρα με Νταβούτογλου και μίνι Σύνοδος

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κρατήσει χαμηλά τους τόνους, αλλά θα εκφράσει τις έντονες ενστάσεις του για τις προτάσεις των Βρυξελλών επισημαίνοντας τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας.
Πριν από τη Σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, στις 10:20 θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και εν συνεχεία, στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις 15:30 και εν συνεχεία θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά στις 16:00.

Μηνύματα από τη Χίο

Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενόψει των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας -από τη Χίο όπου επιθεώρησε την πορεία εργασιών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού- έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και πως τώρα είναι σειρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι και υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές.
Στις χτεσινές δηλώσεις του από τη Χίο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι επικέντρωσε στα εξής τρία σημεία:
  • Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100». Πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.
  • Δεύτερον, να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.
  • Τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» και πως «από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.