Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, ώστε μέχρι τις αρχές τις εβδομάδας να υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά θέματα, η οποία και θα ξεκλειδώσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ καθώς και τα...
10 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αύριο αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο» ώστε να κλείσουν τα αγκάθια, τα οποία είναι οι πλειστηριασμοί, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Τι γίνεται με πλειστηριασμούς – ισοδύναμα
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι εφικτή η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα, σε μια θέση που βρίσκεται πιο κοντά στην ελληνική πρόταση. Σε αυτό συνέτεινε και το χθεσινό κλίμα που διαμορφώθηκε στο Eurogroup, όπου διαπιστώθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος.
Κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν σταδιακά προς την ελληνική πρόταση και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και ως προς την αντικειμενική αξία, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κοντά στις 180.000 ευρώ. Αυτό που δεν έχει κλείσει, είναι η συζήτηση για τα χρόνια προστασίας των δανειοληπτών και η αξιολόγησή τους από τις τράπεζες.
Μαζί με τις άλλες εκκρεμότητες θα νομοθετηθούν μετά το Euro Working Group, της Δευτέρας. Στα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή είναι, επίσης, το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και δεν είναι άλλο από τη φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, για το οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν να υπάρξει ποσοστικοποίηση των εσόδων που θα φέρει. Όπως έχει γράψει το newpost, η συμφωνία στο συγκεκριμένο μέτρο έχει επέλθει ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας και μάλιστα το οικονομικό επιτελείο έχει βρει και τη νομική φόρμουλα για την εφαρμογή του, χωρίς να υπάρξουν κωλύματα.
Ανοιχτές οι 100 δόσεις
Το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης ωστόσο είναι οι 100 δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές ζητούν να χάνεται η ρύθμιση για κάποιον που έστω και για μία φορά ήταν ασυνεπής στην καταβολή δόσης της ρύθμισης, από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέτει ως σημείο απώλειας της ρύθμισης τις 30 μέρες από την στιγμή που μια οφειλή της ρύθμισης καταστεί ληξιπρόθεσμη. Όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων. Ωστόσο, άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι οι δανειστές θέτουν θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση.
Παράλληλα, οι δανειστές προτείνουν να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε 12 δόσεις και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες...
newpost.gr
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.