Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ερευνητές-μέλη της ΒΙΑΝΕΞ συνεργάζονται με τη NASA στην αναζήτηση ζωής στον Άρη

Ερευνητές-μέλη της ΒΙΑΝΕΞ συνεργάζονται με τη NASA στην αναζήτηση ζωής στον Άρη
Το εξαιρετικά υψηλό επιστημονικό επίπεδο των ανθρώπων της ΒΙΑΝΕΞ αποδεικνύει η συνεργασία δύο μελών του μικροβιολογικού εργαστηρίου του Δ΄ εργοστασίου της εταιρείας με τη ΝΑSA.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Βιολόγους κ.κ. Παπαποστόλου Ιωάννη και Ζησιμόπουλο Δημήτριο, οι οποίοι συμμετέχουν στην ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών που συνεργάζεται με τη NASA για την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη Άρη, υπό τον Καθηγητή Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Γεωργίου.
Όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα η οποία έχει συμμετάσχει στην ανάλυση εδαφολογικών υλικών που υπάρχουν στον «κόκκινο πλανήτη», θα πρέπει να γίνουν μελέτες επί εξειδικευμένων βιολογικών αποτυπωμάτων ζωής, ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η ύπαρξη νερού δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη ζωής.
Η έρευνα, διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, δημοσιεύτηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, με τον αδιάφορο για τους πολλούς τίτλο «Φωτοχημική παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου σε εδάφη ερήμων».
Συνοπτικά, τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η ηλιακή (κυρίως η υπεριώδης) αλλά και η κοσμική ακτινοβολία έχουν ιδιαίτερα τοξική δράση στα εδάφη των ερήμων, μετατρέποντάς τα σε καταστροφείς της οργανικής ύλης και κατ' επέκταση κάθε μορφής ζωής.
Η εργασία αυτή ανοίγει δρόμους τόσο στο πεδίο των ερευνών για τις γεωχημικές διεργασίες που συμβαίνουν στις ερήμους της Γης και στους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (π.χ. Άρης), θέτοντας έτσι και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ανίχνευση εξωγήινης ζωής, όσο και για τις πιθανές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στη ζωή μας.
Εκτός από την προώθηση της επιστήμης, η έρευνα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για έναν άλλο λόγο. Ανεβάζει το επίπεδο του Πανεπιστήμιου Πατρών και των ελληνικών πανεπιστημίων διεθνώς, αφού ο αριθμός δημοσιεύσεων στο προαναφερθέν κορυφαίο περιοδικό -όπως και στο αντίστοιχης κατηγορίας περιοδικό Science (Επιστήμη)- αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο για την αξιολογική ταξινόμηση των πανεπιστημίων διεθνώς, εφόσον οι έρευνες αυτές γίνονται υπό τη διεύθυνση των επιστημόνων τους, όπως έγινε και με την ελληνική δημοσίευση.
Επιπλέον, η έρευνα αυτή και άλλες ανάλογου επιστημονικού επιπέδου που πραγματοποιούνται αθόρυβα και υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στα ελληνικά πανεπιστήμια αποδεικνύουν ότι παρά τα πάμπολλα προβλήματά τους δεν υπολείπονται σε ερευνητική ποιότητα άλλων φημισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού που πλεονεκτούν ποσοτικά σε οικονομικούς πόρους και επιστημονική στελέχωση.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.