Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Τελευταία "χαρά" για την Κυβέρνηση η ορκωμοσία της νέας Βουλής - Από Δευτέρα 48 προαπαιτούμενα, νέα τεκμήρια και στο... βάθος οι Γερμανοί

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑMMEΝΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!
 Την τελευταία της "χαρά" φαίνεται να έχει σήμερα η κυβέρνηση με την ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε πό τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Κια λέμε τελαυταία καθώς από τη Δευτέρα ξεκινά ο "Γολγοθάς" των προαπαιτουμένων  αλλά και η εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων μέτρων που αναμένεται να "χτυπήσουν" τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. 
Και σε όλα αυτά έρχονται και πάλι οι "τίμιοι" Γερμανοί που περιμένουν το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων.

Πρώτα ορκωμοσία και μετά συνεδρίση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Στις 11:00 ορκίζεται η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνολική της πρόταση για τη σύνθεση του προεδρείου.
Του Σώματος θα προεδρεύσει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος, από τους επανεκλεγέντες αντιπροέδρους της προηγούμενης Βουλής.
Αύριο Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στις 11:00 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει το νέο της πρόεδρο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη προτείνει το Νίκο Βούτση. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία και το μεσημέρι θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου.
Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Πριν από αυτό πραγματοποιούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει να συζητά και να εγκρίνει τους εφαρμοστικούς νόμους από την 9η Οκτωβρίου.
48 μέτρα για 2 δισεκατομμύρια ευρώ
Οριστικοποιήθηκε στο χθεσινό Euroworking Group η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.
Οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να χωρίσουν τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα καλείται να προωθήσει για να λάβει τα εναπομείναντα 3 δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης που προβλέπεται να της χορηγηθεί φέτος και τα 15 δισεκ. ευρώ για τις τράπεζες σε δύο υποσύνολα.
Στην πρώτη δέσμη περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, θα υλοποιηθούν το Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη δέσμη υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.
Το πρώτο υποσύνολο θα εμπεριέχει 48 προαπαιτούμενα και νόμους που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως τα μέσα του Οκτωβρίου, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Η ολοκλήρωση των ορόσημων των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση των 2 από τα 3 δισεκ. ευρώ.
Η εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισεκατομμυρίου και των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του δεύτερου υποσυνόλου των μεταρρυθμίσεων.
Έρχονται πάλι τα τεκμήρια
Όπως αποκαλύπτεται από το κείμενο του νέου Μνημονίου, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη λειτουργία των διατάξεων για τα τεκμήρια και, στο πλαίσιο αυτό, να διορθώσει τις "υπαναχωρήσεις" που έγιναν με τον Ν. 4330/2015 όσον αφορά στον τρόπο φορολόγησης ορισμένων φυσικών προσώπων που πιάνονται στα "δίχτυα" των τεκμηρίων.
Αυτό σημαίνει ότι γίνεται αυστηρότερο το καθεστώς τεκμηρίων διαβίωσης με το οποίο θα φορολογούνται εξοντωτικά πάνω από 1.000.000 φυσικά πρόσωπα με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Δηλαδή, όσοι φορολογούμενοι εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πενιχρά εισοδήματα μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων ή πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογούνται!
Πιο αναλυτικά, η δέσμευση της κυβέρνησης να... διορθώσει τις «υπαναχωρήσεις» που έγιναν στον τρόπο εφαρμογής των τεκμηρίων σημαίνει ότι:
1. Θα καταργηθεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 4330/2015. Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι η προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων φορολογείται με την ευνοϊκή κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων εφόσον ο φορολογούμενος έχει πραγματικό εισόδημα μόνο από τόκους καταθέσεων ή και από ακίνητα και εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα (το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια) δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ.Προϋπόθεση είναι το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος να μην υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ.
Η κατάργηση της διάταξης αυτής, για την οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στους δανειστές, σημαίνει ότι από το 2016 όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν πολύ χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους καταθέσεων ή και από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% επί πολύ υψηλότερων τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία θα προσδιοριστούν με βάση το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης.
2 Δεν θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2015 η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015. Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι:
α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. Στην ουσία οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.
β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.
γ) Εξαιρούνται του παραπάνω ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στους δανειστές να μην εφαρμόσει ξανά τη διάταξη αυτή, οπότε από το 2016 όλοι οι περιστασιακά απασχολούμενοι θα πληρώνουν φόρο 26% ο οποίος θα υπολογίζεται ουσιαστικά από το πρώτο ευρώ του εξωπραγματικού εισοδήματος που θα τους προσδιορίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Και στο βάθος οι... Γερμανοί
Και σε όλα αυτά έρχονται πάλι οι Γερμανοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για το... Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ήδη από την προεκλογική περίοδο στήριξε την συμφωνία με τους Θεσμούς, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) στο Βερολίνο.
Ο κ. Σπάν τόνισε πως το νέο πρόγραμμα στήριξης αποτελεί μια ευκαιρία που πρέπει από κοινού να αξιοποιηθεί, ανέδειξε την σημασία της τήρησης των συμφωνιών από όλες τις πλευρές και επισήμανε ότι ένα από τα κομβικά σημεία στην αξιολόγηση των Θεσμών, θα είναι το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων.

«Το θέμα δεν είναι μόνο η λιτότητα. Πολύ πιο σημαντικές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εμφατικά ο κ. Σπαν, σημειώνοντας πως η λιτότητα αποτελεί μονάχα το μέσον προς έναν μεγαλύτερο στόχο, που είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές. «Το πρόβλημα σε όλες τις χώρες που χρειάστηκαν πρόγραμμα, ήταν ότι δεν μπορούσαν να αναχρηματοδοτηθούν», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός, για να προσθέσει ότι το σκεπτικό των προγραμμάτων, είναι να αρθεί η πίεση των πιστωτών, μεταφέροντας το χρέος στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Αναφερόμενος στην συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης, ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης (CDU) έκανε λόγο για μια «απόφαση της Ευρωζώνης μαζί με την Ελλάδα, ότι θέλουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο των τελευταίων ετών και έχουμε κοινή αντίληψη ότι θέλουμε να τηρήσουμε τους κανόνες που φτιάξαμε μαζί - αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει η Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στην ανάγκη ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι από την γερμανική πλευρά, αν και υπήρχαν αρχικά διαφορετικές σκέψεις, έχει αποφασιστεί συνειδητά η συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, «για να δώσουμε σε αυτή τη δύσκολη φάση το μήνυμα ότι θέλουμε να τηρήσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σπαν τόνισε ότι θα αποτελέσει από τα σημεία - κλειδιά στην επικείμενη αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα δεν αφορά μόνο τα ίδια τα έσοδα, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει ένας τέτοιος θεσμός.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρέπει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία να «ξεπουληθούν», καθώς έτσι δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα έσοδα. Τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξής τους εντός του ταμείου και διευκρίνισε ότι είναι βεβαίως διαφορετικές περιπτώσεις όταν πρόκειται για ακίνητα, για αεροδρόμια ή ακόμη και για - ανακεφαλαιοποιημένες - τράπεζες. «Αν καταφέρουμε - δεν υπάρχει εγγύηση - να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης, τότε αναπτύσσονται αναλόγως και τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου και μπορείτε με τις τράπεζες, με τα αεροδρόμια, με τους παρόχους ενέργειας, ή με ο,τιδήποτε άλλο, να πετύχετε τελείως διαφορετικές τιμές από ό,τι υπό τις παρούσες συνθήκες. Για αυτό δεν μπορεί το θέμα να είναι μόνο να πουλήσουμε τα πράγματα γρήγορα, αλλά να τα αφήσουμε να αναπτυχθούν», δήλωσε ο κ. Σπαν, και εξέφρασε την κατανόησή του για τις αντιρρήσεις της Αθήνας σε ό,τι αφορά την έδρα του ταμείου: «Καταλαβαίνω το να μη θέλει κάποιος ένα ταμείο στο Λουξεμβούργο, αλλά πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότι θα πρόκειται για αποφάσεις θεσμικά αυτόνομες», πρόσθεσε.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.