Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Η Ελλάδα κατά την τρέχουσα περίοδο στάθηκε απέναντι σε ένα τεράστιο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, έδωσε τον αγώνα ολομόναχη με τους Ευρωπαίους οχυρωμένους πίσω από το Δουβλίνο ΙΙ. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι σαν χώρα διακριθήκαμε για την οργάνωση μας στο θέμα, αλλά δικαιωθήκαμε όταν φωνάζαμε ότι δεν είναι Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σήμερα η Διεθνής Αμνηστία δίνει διάσταση Πανευρωπαϊκής κρίσης στην εισροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Η μαζική εισροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά μια κρίση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ανέφερε  με ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία.
«Αυτή δεν είναι απλά μια ελληνική τραγωδία, αλλά μια κρίση για όλη την Ευρώπη», δήλωσε με ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Γκαουρί Βαν Γκούλικ.
Αλλά η δικαίωση για την Ελλάδα έχει και συνέχεια για τον ανθρωπιστικό τρόπο που αντιμετώπισε το πρόβλημα, κάτι που είχαμε αναδείξει με άρθρα και στο pentapostagma.gr , όταν στραφήκαμε εναντίον ακραίων απόψεων που διατυπώθηκαν από Έλληνες Ευρωβουλευτές, που μιλούσαν για απαγόρευση εισόδου προσφύγων, τα αποτελέσματα βέβαια τα είδαμε στη FYROM και ελπίζουμε να μην τα ξαναδούμε στη Ουγγαρία.
Δηλώνει λοιπόν η κ. Γκαουρί Βαν Γκούλικ ότι η ανθρωπιστική κρίση  «Εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των κοντόφθαλμων Ευρωπαίων ηγετών που βάζουν σε προτεραιότητα την ασφάλεια των συνόρων από το να βοηθούν επιζήσαντες του πολέμου». «Αναγκασμένοι να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις σε αποπνικτική ζέστη και να διαμείνουν σε άθλια στρατόπεδα ή σε εξωτερικούς χώρους, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο βλέπουν ελάχιστες εναλλακτικές από το να συνεχίσουν το ταξίδι τους, επιδεινώνοντας την καταστροφή που είδαμε στα σύνορα της ΠΓΔΜ τις πρόσφατες μέρες».
Σύμφωνα με ανάλυση μας αλλά και πηγές του ΟΗΕ ο αριθμός προσφύγων που διασχίζουν τα Βαλκάνια με κατεύθυνση το Βορρά αναμένεται να ανέλθει στους 3000 ημερησίως, ακολουθώντας την οδό Ελλάδα, Σκόπια, Σερβία , Ουγγαρία, Κ. Ευρώπη. Αυτό δε θα συνεχίζεται για τους επόμενους μήνες και όσο διαρκούν οι συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα οι υπερπλήρεις και με κακές – επικίνδυνες  συνθήκες καταυλισμοί στην Τουρκία, Ιορδανία και το Λίβανο δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλους πρόσφυγες. Εν τω μεταξύ το μεγαλύτερο ποσοστό από τους διακινούμενους και αιτούμενους άσυλο στην Ευρώπη έχουν απορροφήσει μέχρι τώρα η Γερμανία και η Σουηδία.
Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη, η Ελλάδα δικαιώνεται στις επιλογές της, όμως η μέχρι τώρα εμπειρία πρέπει να μας κάνει καλύτερους και στα θέματα έγκαιρου σχεδιασμού, οργάνωσης και ασφάλειας καθόσον η κατάσταση φαίνεται να συνεχίζεται για πολύ ακόμα.