Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Παγκόσμιος συναγερμός για την Ελλάδα: Παρέμβαση Μ.Ομπάμα αύριο στους G7 - Γάλλος ΥΠΟΙΚ: «Οι Θεσμοί έτοιμοι να συζητήσουν την ελληνική πρόταση»

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, διαπραγματεύσεις οι οποίες πρακτικά απασχολούν και τις δύο υπερδυνάμεις.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φ.Ολάντ. Η τηλεδιάσκεψη δεν κράτησε πολύ ώρα, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι «επικράτησε καλό κλίμα ανάμεσα στους τρεις ηγέτες» ενώ την Τετάρτη θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των τριών ηγετών. .
Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος αύριο θα συναντηθούν στη Βαυαρία μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών όπου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιήσει παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο Λευκός Οίκος φέρεται ιδιαιτέρα δυσαρεστημένος από την αδυναμία των Ευρωπαίων να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η αμερικανική διοίκηση.
Η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου αύριο Κυριακή στην πρώτη ημέρα της συνόδου αναμένεται να είναι καταλυτική καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώνει η υπόθεση το γρηγορότερο δυνατό.
Παράλληλα η ελληνική κρίση απασχολεί στο μέγιστο βαθμό και το Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν ο οποίος σε ηχηρή παρέμβασή του μιλώντας στην Corriere della Sera λέγοντας ότι η «Η ''σπέκουλα'' για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εν μέσω τεράστιων χρεών της χώρας θα μπορούσε να είναι επιβλαβής τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την ελληνική οικονομία» και ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε:
«Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ή εντός Ευρωζώνης. Έχουμε ιστορικές σχέσεις με αυτή τη χώρα, πολύ στενή και καλή συνεργασία, αλλά αποτελεί κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού αν θα παραμείνει εντός συγκεκριμένων ενώσεων ή ζωνών. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, γι’ αυτό οι όποιες εικασίες τώρα θα ήταν λανθασμένες και αντιπαραγωγικές τόσο για την ευρωπαϊκή οικονομία όσο και για την ελληνική».
Η στάση όμως της κυβέρνησης η οποία απέρριψε ένα κακογραμμένο και πρόχειρο κείμενο που του έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιουνκέρ το οποίο περιείχε μέτρα τα οποία θα αποτελειώσουν τη θνησιγενή ελληνική οικονομία φαίνεται πως θορύβησε το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Μιλώντας στο  Reuters, ο Σαπέν υποστήριξε ότι «κανείς δεν είπε ποτέ -ούτε οι θεσμοί, ούτε οι χώρες της Ευρωζώνης- ότι πρόκειται για ένα κείμενο «take it or leave it», ότι είναι ένα τελεσίγραφο» ενώ αναφορικά με τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ανέφερε ότι δεν στερούνται νομιμότητας αναφέροντας ότι δεν έχουν πρόβλημα να συζητήσουν οι Θεσμοί αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Το παραπάνω σημαίνει ότι ο συμβιβασμός εκ μέρους των δανειστών είναι κάτι μια εξέλιξη εν αναμονή και ότι η ελληνική στάση με την απόρριψη του κειμένου ουσιαστικά πρόκειται να φέρει τις επιθυμητές εξελίξεις, εξελίξεις οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε κίνηση από αύριο κατά τη διάσκεψη των G7.

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.