Με μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική απόφαση για επαναβεβαίωση της παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ έληξε η συνεδρίαση του Αλέξη Τσίπρα με τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Πλέον, η μπάλα βρίσκεται και πάλι στα πόδια της Ελλάδας, μιας και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβει χώρα έκτακτο Eurogroup που θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αναλάβει η χώρα μας, ενώ κρίσιμο είναι και το ζήτημα της συναίνεσης που φέρονται να έχουν θέσει και στον Αντώνη Σαμαρά οι Ευρωπαίοι.
Του Γιώργου Ευγενίδη
Από τις 23:30 που μπήκαν στην αίθουσα της συνεδρίασης, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάριο Ντράγκι, ο Ντόλαντ Τουσκ και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ Ούβε Κορσέπιους αναλώθηκαν σε μια λεπτή συζήτηση με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, η οποία έλαβε τέλος τα ξημερώματα.
Με τι σχεδιασμούς μπήκε ο Αλέξης Τσίπρας
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα με τα εξής αιτήματα:
• Να επιβεβαιωθεί η βούληση όλων για την τήρηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου
• Αποσαφήνιση των «δράσεων» και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
• Να βρεθεί χρηματοδοτική λύση προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να υπογραφεί η νέα συμφωνία.
Αχτίδες σύγκλισης και πολιτική απόφαση παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ
Η βασική διαπίστωση που γινόταν τα ξημερώματα είναι πως οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ξόρκισαν εκ νέου το φάντασμα του Grexit που είχε αρχίσει και υψωνόταν εκ νέου πάνω από την Ευρώπη. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες και οι ανησυχίες της Άνγκελα Μέρκελ επί του ζητήματος, η οποία εκτιμά πως, αν το ευρώ αποτύχει, τότε και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βαίνει προς αποκαθήλωση.
Κατά πληροφορίες λοιπόν όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν πως δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα ελληνικής εξόδου. Από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει το πραγματικό πολιτικό θρίλερ. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στη συνάντηση διεφάνησαν αχτίδες σύγκλισης. Η βασική διαπίστωση που γίνεται είναι πως τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας επαρκούν περίπου έως τα μέσα Απριλίου, πράγμα που σημαίνει πως η ανάγκη εξεύρεσης λύσης είναι μεν επείγουσα, πλην όμως δεν πρόκειται να επισυμβεί εντός του επόμενου μήνα πιστωτικό γεγονός.
Από εκείνο το σημείο και μετά, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Ελλάδας, όπως προαναφέρθηκε. Ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ μετέφερε δυσαρέσκεια για τη μέχρι στιγμής συνεργασία της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων και ζήτησε βελτίωση επί του ζητήματος, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Αντιθέτως, θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να αποκρυσταλλωθούν τα χρονοδιαγράμματα δράσης αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανότατα σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, κατόπιν υποβολής προτάσεων από την Ελλάδα. Ο στόχος είναι να επιλεγούν μεταρρυθμίσεις άμεσης απόδοσης που και αποτέλεσμα θα φέρουν και θα εκπέμψουν έναν σημαντικό πολιτικό συμβολισμό.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι έγινε μια προσπάθεια να πάψουν οι διαφορετικές ερμηνείες επί των μέτρων που πρέπει να αναληφθούν και απορρέουν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτό αποτυπωνόταν και αργά το βράδυ, καθώς ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο είχαν κοινή αντίληψη για το κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου.
Στο έκτακτο Eurogroup που θα έπεται της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα επομένως, θα περιγραφούν με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι τα βήματα που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα, ώστε να μπορεί να ξεκλειδώσει και ένα μέρος της χρηματοδότησης, πιθανώς το 1.9 δις από τις επιστροφές κερδών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Το κοινό ανακοινωθέν
Τα ξημερώματα, μετά το πέραν της πολύωρης συνεδρίασης, οι 7 συμμετέχοντες αρκέστηκαν σε μια γραπτή δήλωση αντί της συνέντευξη Τύπου λόγω του προχωρημένου της ώρας.
«Θα τηρήσουμε πλήρως τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Στο πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες μια λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Επαναβεβαιώσαμε την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για την εξέταση στοιχείων λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Το Eurogroup παραμένει έτοιμο να επανασυνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν.»
Να βάλει πλάτη καλείται και ο Σαμαράς
Όλες τις προηγούμενες μέρες διεθνείς επαφές έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εμφανίζεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, εξαιρετικά ανήσυχος για τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά, ο κύριος Σαμαράς έχει γίνει κοινωνός ενός μηνύματος από πολλούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: να υπερβεί του κομματικούς εγωισμούς και να βάλει έμπρακτα πλάτη στη νέα κυβέρνηση. Αυτό δεν χρειάζεται να γίνει με σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, όπως άφησε να εννοηθεί ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά μπορεί να μετουσιωθεί σε κοινοβουλευτική στήριξη σε δύσκολα και κρίσιμα νομοσχέδια.
Γενικώς, ο κύριος Σαμαράς προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη στρατηγική του κυρίου Τσίπρα, δεν είναι όμως και ο ίδιος βέβαιος, αν ο πρωθυπουργός πορεύεται με γνώμονα την εξεύρεση λύσης ή προετοιμάζει και προετοιμάζεται για τη ρήξη. Αν όμως φανεί πως η κυβέρνηση επιλέγει για μια ακόμα φορά τον ασφαλή δρόμο, τότε ο κύριος Σαμαράς έχει λάβει σαφές μήνυμα από πολλαπλές πηγές να μην σταθεί εμπόδιο και να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ερμηνευθεί και η προσπάθειά του να ρίξει κατά πολύ τους τόνους στη δήλωσή του μετά το πέρας της συνόδου του ΕΛΚ, όπου ενδύθηκε την εθνική φανέλα και εμφανίστηκε μετριοπαθής και στη γραμμή της εθνικής συναίνεσης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισημίες, ασάφειες και επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα κάνω τα πάντα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μείνει στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αποστολή μου, αυτό πιστεύω κι αυτό οφείλω να κάνω» τόνισε από τις Βρυξέλλες με νόημα ο κύριος Σαμαράς.
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.