Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η εντυπωσιακή Ελληνίδα που «τρύπωσε» στο CERN, στους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στον κόσμο

Είναι μόλις 24 ετών κι όμως έχει ήδη καταφέρει πολλά. Ο λόγος για την εντυπωσιακή Άννα Παντελιά, που ξεκίνησε από τη γενέτειρά της το Χαϊδάρι και έφτασε να τριγυρνά με μία κάμερα στο χέρι στις εγκαταστάσεις του CERN απαθανατίζοντας στους εργάτες εν ώρα εργασίας.

αννα1
Η Αννα Παντελιά σπούδασε φωτογραφία και οπτικοακουστικές τέχνες στο ΤΕΙ της Αθήνας και πριν από λίγους μήνες έφυγε για Μάστερ στη Διεθνή Επικοινωνία και Ανάπτυξη στο City University του Λονδίνου.
αννα2
Όπως είχε δηλώσει παλιότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «Ξεκίνησα στο CERN για πρακτική άσκηση, το καλοκαίρι του 2012. Μου προτάθηκε μια θέση που δε μπορούσα να αρνηθώ. Δε φανταζόμουν ποτέ ότι από την Αθήνα θα έφτανα κάποια μέρα στη Γενεύη και πόσο μάλλον να δουλεύω για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών ερευνών». Από νωρίς πάντως ήθελε να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό και γι' αυτό το 2009, όντας σπουδάστρια στο τμήμα φωτογραφίας και οπτικοακουστικών τεχνών στα ΤΕΙ, πήγε να συνεχίσει τις σπουδές της μέσω του προγράμματος Εrasmus στη Γερμανία.
Λίγο αργότερα ήρθε και η πρόταση να κάνει πρακτική άσκηση στο CERN, όπου δουλεύει σήμερα ως φωτογράφος. Καλύπτει τις επισκέψεις, τα συνέδρια, τα events, απαθανατίζει τους εργαζόμενους εν ώρα εργασίας, καθώς και τις εργασίες που εκτελούνται στα τούνελ.
αννα3
Πριν από ένα μήνα περίπου, ήρθε και η διάκριση για την Άννα, η οποία βρέθηκε στη λίστα του Magnum με τους 30 καλύτερους νέους φωτογράφους κάτω των 30 ετών στον κόσμο.
Με τι κριτήρια επιλέχθηκαν όμως αυτοί οι φωτορεπόρτερ; Το Magnum ζήτησε από φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο που καλύπτουν κοινωνικά θέματα και είναι κάτω των 30 να συμμετέχουν στον διαγωνισμό στέλνοντας μια φωτογραφία από τη δουλειά τους. Συνολικά συμμετείχαν 664 φωτογράφοι από όλο τον κόσμο και τελικά επελέγησαν 30, μεταξύ αυτών και η Άννα Παντελιά. Η παρακάτω φωτογραφία είναι αυτή που της εξασφάλισε την 30ηή θέση στους καλύτερους φωτορεπόρτερ στον κόσμο. Ο τίτλος της «Anna Pantelia - The De-portables of Patra».
ante portas

Για την Άννα μια άλλη ανεπανάληπτη εμπειρία στη μέχρι τώρα πορεία της ήταν η γνωριμία της με τον Steven Hawking.
hawking1
Όπως είχε πει παλιότερα η ίδια: «Θυμάμαι τον εαυτό μου στο σχολείο να διαβάζει το βιβλίο του "Χρονικό του Χρόνου", τότε δεν μπορούσα καν να φανταστώ ότι κάποια στιγμή θα τον συναντούσα από κοντά», για να προσθέσει: «Την ίδια μέρα μάλιστα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον Morgan Freeman και γενικά πολλούς πολιτικούς και σημαντικούς καθηγητές. Η πιο σημαντική εμπειρία βέβαια είναι η καθημερινότητά μου στο CERN. Η συναναστροφή και η επικοινωνία με αξιόλογους καθηγητές, φοιτητές και τεχνικούς απ' όλον τον κόσμο, η κάλυψη των μεταμεσονύκτιων εργασιών στον LHC, που μπορεί να μας κρατούσαν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα στο τούνελ, αλλά μας αποζημίωναν με τις εικόνες που μας έδιναν».
morgan freeman
Η Άννα έγινε αμέσως γνωστή για τα όσα έχει καταφέρει σε τόσο μικρή ηλικία και, όπως έχει πει στα ΜΜΕ, η ζωή σε μια ξένη χώρα μπορεί να είναι γεμάτη ευκαιρίες, αλλά στην πραγματικότητα μόνο εύκολη δεν είναι. Και, όπως λέει, αν και νοιώθει παράπονο για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στα όνειρά της είναι μια μέρα να επιστρέψει και να επενδύσει σε αυτήν.

Anna Pantelia - Photographer @ CERN/ 2013 from Anna Pantelia on Vimeo.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.