Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Οι αιτίες που ο πρόγονος του ανθρώπου εγκατέλειψε την Αφρική

Νέα δεδομένα
Η ανθρώπινη εξέλιξη επηρεάστηκε από μικρά, αλλά γοργά κύματα της κλιματικής αλλαγής. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μελέτησαν κοιτάσματα ιζηματογενών πετρωμάτων σε σχήμα κώνου στη νοτιοανατολική Αραβία, τα οποία παρέχουν χρήσιμα στοιχεία τουλάχιστον 160.000 ετών σχετικά με την αλλαγή του κλίματος στην περιοχή.

Τα κοιτάσματα αποκάλυψαν ότι οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων εγκατέλειψαν την Αφρική, πραγματοποιώντας ένα μακρύ ταξίδι προς τη νοτιοανατολική Ασία, σε ένα χρονικό διάστημα που υπολογίζεται από 75.000 έως και 130.000 χρόνια πριν.
Ουσιαστικά, τα ευρήματα των επιστημόνων αντικρούουν μια προγενέστερη θεωρία, βάσει της οποίας υποστηριζόταν ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί εξαπλώθηκαν γρήγορα από την Αφρική προς τη νότια Ασία μέσω των ακτογραμμών της Αραβίας πριν από περίπου 50.000 – 60.000 χρόνια.
Τα κοιτάσματα ιζηματογενών πετρωμάτων αποκάλυψαν μια χρονική περίοδο με αυξημένες βροχοπτώσεις, για την οποία οι επιστήμονες ερίζουν εάν και κατά πόσον θα μπορούσαν αυτές να παρέχουν φρέσκο πόσιμο νερό, για να συντηρηθούν οι ολοένα αυξανόμενοι πληθυσμοί των ανθρώπων.
«Η διασπορά των πρώιμων ανθρωπίνων πληθυσμών πέρα από την Αφρική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες της Αραβίας», δήλωσε ο Καθηγητής Ας Πάρτον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Αν και στις μέρες μας είναι ξηρές, σε άλλες περιόδους οι τεράστιες έρημοι της Αραβίας είχαν μετατραπεί σε τοπία που ήταν γεμάτα με λίμνες καθαρού πόσιμου νερού και ενεργά συστήματα ποταμών.

«Τέτοιου είδους περιστατικά με δραματικές αυξήσεις των βροχοπτώσεων ήταν το αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της μετατόπισης προς Βορρά των μουσώνων του Ινδικού Ωκεανού, οι οποίοι οδήγησαν τις βροχοπτώσεις να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Αραβικής Χερσονήσου».
Τα κοιτάσματα των ιζηματογενών πετρωμάτων – γνωστά και ως «αλλουβιακά ριπίδια» - βρέθηκαν κατά μήκος της περιοχής Αλ Σιμπετά, στο Ομάν.

Προγενέστερη μελέτη που διενήργησε το University College του Λονδίνου ότι η εμφάνιση και συνακόλουθη εξαφάνιση των τεράστιων λιμνών στην κοιλάδα του Ανατολικού Αφρικανικού Ρήγματος συνδεόταν με την επέκταση των εγκεφαλικών λειτουργιών, που παρουσίασε ο πρόγονος του σημερινού ανθρώπου.
Ο καθηγητής Μαρκ Μάσλιν, συγγραφές της μελέτης αυτή, έλεγε τότε: «Φαίνεται πως οι σύγχρονοι άνθρωποι γεννήθηκαν από την κλιματική αλλαγή».
«Οι πρώιμοι ανθρώπινοι πληθυσμοί είχαν να αντιμετωπίσουν τη γρήγορη εναλλαγή ανάμεσα στην πείνα και το φαγοπότι και τανάπαλιν, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση νέων ειδών με μεγαλύτερους εγκεφάλους και τους οδήγησε πέρα και έξω από την Ανατολική Αφρική με προορισμό την Ευρασία και τη Νότιο Αφρική».
Πολλά χρόνια πριν, οι άνθρωποι εγκατέλειψαν το εξελικτικό λίκνο τους στην Αφρική και πέρασαν διαμέσου της Μέσης Ανατολής, με προορισμό την Ευρώπη.
Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, επιστήμονες ανακάλυψαν τα υπολείμματα ενός απολιθώματος που αποδεικνύει το ταξίδι αυτό: το κομμάτι ενός κρανίου που βρέθηκε σε μια σπηλιά του Ισραήλ.

«Το κρανίο υπολογίζεται ότι έχει ηλικία τουλάχιστον 55.000 ετών και ταιριάζει απόλυτα στην περίοδο, κατά την οποία οι επιστήμονες εκτιμούσαν πως οι άνθρωποι μετανάστευσαν και κατοίκησαν τη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, οι λεπτομέρειες της ανατομίας του μοιάζουν με τα αρχαία κρανία που προέρχονται από την Ευρώπη», έγραψε ο Ισραέλ Χερσκόβιτς του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Το κρανίο, στο οποίο λείπουν τα στοιχεία του προσώπου και η βάση του, βρέθηκε στο Σπήλειο Μανότ στην επαρχία της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ. Οι μετανάστες καλούνται «σύγχρονοι άνθρωποι» εξαιτίας της ανατομίας τους. Τα προγενέστερα υπολείμματα των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρώπη χρονολογούνται πριν από περίπου 45.000 χρόνια.
Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.