Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Σκληρό πόκερ Αθήνας - Βερολίνου για τη νέα συμφωνία

Σκληρό πόκερ Αθήνας - Βερολίνου για τη νέα συμφωνία
Στα άκρα οδηγεί τις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου, έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που διέρρευσε στο Reuters, σύμφωνα με το οποίο, η Άνγκελα Μέρκελ, απορρίπτει όλες τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, για τη νέα συμφωνία και το Μαξίμου να απαντά ότι  οι θέσεις της δεν γίνονται αποδεκτές.
Σύμφωνα με το έγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο περιμένει από την Αθήνα, να υπαναχωρήσει στις αντι-μνημονιακές της υποσχέσεις, μη αποδεχόμενο παρεκκλίσεις από την κεντρική γραμμή.


Το έγγραφο, που ήλθε σε γνώση του Reuters, προετοιμάστηκε από το Βερολίνο για τη συνάντηση του Euro Working Group, της Πέμπτης, όπου οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, πρόκειται να ακούσουν και να συζητήσουν τις ελληνικές απαιτήσεις για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, λήξη των περικοπών στον προϋπολογισμό και αντιστροφή ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων.

Το γερμανικό έγγραφο υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αντιστρέψει καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, στην προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και επιμένει στην τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και στην παραμονή της τρόικας.

«Το Eurogroup χρειάζεται μια καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων για να διατηρηθεί το πρόγραμμα εντός τροχιάς» αναφέρεται στο έγγραφο.

Την ίδια ώρα, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρότι δηλώνει ότι ανυπομονεί να δει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο περιθώριο της  Συνόδου Κορυφής την επόμενη Πέμπτη, ταυτόχρονα διαμηνύει  δεν βλέπει διαφοροποιήσεις «επί της ουσίας» στο πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, υπογράμμισε ότι οι γερμανικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει και ότι αναμένεται ένα κατανοητό σχέδιο από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Επανέλαβε ότι η στήριξη της Ελλάδας μπορεί να συνεχιστεί μόνο εντός προγράμματος καθώς και ότι δεν υφίσταται θέμα ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

Διευκρίνισε δε ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε και αυτός από την πλευρά του, ότι το Βερολίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρίνισε ότι η πιστωτική γραμμή δεν αποτελεί για την ώρα επιλογή.

Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός και σε ό,τι αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διοργάνωση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

Κυβέρνηση: Οι γερμανικές θέσεις δεν γίνονται αποδεκτές

Στην Αθήνα πάντως κυβερνητικές πηγές, απέρριψαν στο σύνολό τους, τις  γερμανικές θέσεις , τονίζοντας ωστόσο ότι «αποδεικνύουν ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο καλεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, επιλέγοντας την «σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης».

Η  κυβέρνηση απαντά εξίσου σκληρά, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν  ότι «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση» καθώς «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».

Η Αθήνα διαβεβαιώνει πάντως ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη

Με την γερμανική κυβέρνηση να αποκαλύπτει τις προθέσεις της λίγο πριν τη συνάντηση του Βολφγκανγκ Σόιμπλε, με τον ελληνικό ΥΠΟΙΚ,  το έργο του Γιάννη Βαρουφάκη , να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του, για το δίκαιο των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθίσταται,  εξαιρετικά δύσκολο.

Όλα αναμένονται να ξεκαθαρίσουν κατά την ίδια συνάντηση των δυο ανδρών. Το ζήτημα είναι ότι σε αυτό το άτυπο μπρα ντε φερ, η Γερμανία συνεχίζει να έχει  το δυνατό χέρι πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.