Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Πώς τα "κοράκια" του Real Estate βάζουν στο χέρι κοψοχρονιά ολόκληρες περιουσίες Πηγή: Πώς τα "κοράκια" του Real Estate βάζουν στο χέρι κοψοχρονιά ολόκληρες περιουσίες

Διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με τα κυκλώματα που "χτυπάνε" ακίνητα κοψοχρονιά. Σύμφωνα με την "Ημερησία" λειτουργούν κυκλώματα παραμεσιτείας που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ρευστό και επιχειρούν να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής την περιουσία των πολιτών εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους.
 
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αγγελίες οι οποίες αναφέρουν ότι παρέχεται άμεσα ρευστό σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική τους αξία, χωρίς καμιά σοβαρή εκτίμηση και με μοναδικό ζημιωμένο τον πωλητή. Οι «παραμεσίτες» υπόσχονται ότι θα πάρουν τα ακίνητα των πωλητών και θα κλείσουν τη συμφωνία χωρίς καμιά καθυστέρηση και με μετρητά, προσφέροντας ωστόσο πολύ χαμηλά τιμήματα.
 
Το κύκλωμα που «τρώει» τα ακίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές υπόσχεται επίσης σίγουρους πελάτες από το εξωτερικό και μάλιστα έχει προσεγγίσει ιδιοκτήτες εξοχικών ζητώντας τους να τα αγοράσουν για λογαριασμό ξένων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κοράκια» που έχουν πέσει πάνω στη χειμαζόμενη κτηματαγορά έχουν πετύχει ήδη κάποιες αγοραπωλησίες που είναι μεν νόμιμες, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της περιουσίας. Μοιάζουν με ενός είδους «δημοπρασίες», μόνο που συνήθως η τιμή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Υπόσχονται συμβόλαια με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να «εξυπηρετούν» τους πολίτες που έχουν ανάγκη από χρήματα και ταυτόχρονα να μην του δίνουν την ευκαιρία να πετύχει καλύτερους αγοραστές που θα τους προσφέρουν μια τιμή που θα είναι πιο κοντά στην πραγματική αξία της περιουσίας τους.
 
Ενα δεύτερο σκάνδαλο που λαμβάνει χώρα στην κτηματαγορά είναι η υπόσχεση διάφορων κυκλωμάτων για χορήγηση δανείων με... ενέχυρο το ακίνητο. Πολλοί επιτήδειοι την τελευταία διετία προσεγγίζουν απελπισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους προσφέρουν ρευστότητα με ενέχυρο κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και αγγελίες μέσω διαδικτύου που δίνουν δάνεια με επιτόκιο 3%, περίοδο χάριτος 2 μηνών και άλλα... μπόνους ακόμη και σε ανέργους.
 
Χαρακτηριστική η αγγελία που αναφέρει: «Γεια σας. Το όνομά μου είναι ο κος Eric Adams. Είμαι ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα που προσφέρει δάνειο με επιτόκιο 3%. Είστε σε οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία; Χρειάζεστε ένα δάνειο για να χτίσετε ένα σπίτι; Δίνουμε δύο μηνών περίοδο χάριτος και εσείς επιλέγετε πώς θα πληρώσετε...».
 
Το τρίτο κύκλωμα αφορά σπίτια αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ που αγοράζουν ξένοι προκειμένου να πάρουν ελληνική βίζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν στηθεί γραφεία τα οποία προσεγγίζουν πωλητές για λογαριασμό ξένων. Τους αγοράζουν το σπίτι στην τιμή που συμφωνούν με την προϋπόθεση να αναγράφεται στο συμβόλαιο τιμή 250 χιλιάδες ευρώ + 1 ώστε να εξασφαλίζεται η βίζα. Ο αλλοδαπός αγοραστής μπορεί να έχει δώσει αυτό το ποσό όμως το ακίνητο στην πραγματικότητα να έχει πουληθεί π.χ. 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό καρπώνονται τα εν λόγω γραφεία.
 
Τέλος, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν και πολλοί «παραμεσίτες» οι οποίοι εργάζονται παράνομα. Τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά στη Θεσσαλονίκη μεσίτες που έχουν καταθέσει τις άδειες και έχουν διαγραφεί από τους Συλλόγους τους συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να φαίνονται πουθενά και πληρώνονται με «μαύρα» για τις υπηρεσίες τους.
 
Η έξαρση της παραμεσιτείας είναι μεγάλη καθώς χιλιάδες μεσίτες διαγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, όμως, συνεχίζουν να εργάζονται πολλοί από αυτούς χωρίς να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι παράνομοι μεσίτες διαφημίζονται μέσω ιστοσελίδων και καταχωρίσεων αγγελιών στο Ιντερνετ και σε σελίδες ακινήτων.
 
Το ΣΔΟΕ και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποσχέθηκαν στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ότι θα κινηθούν άμεσα για την πάταξη της παραμεσιτείας και των κυκλωμάτων που δρουν στην κτηματαγορά μέσω διαδικτύου.
 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.