Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τι συμβολίζει η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Τι συμβολίζει η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης (Φωτογραφίες - Βίντεο)
Συγκλονιστικά στοιχεία για το ταφικό μνημείο της  Αμφίπολης έφεραν στο φως οι νέες αποκαλύψεις των αρχαιολόγων.

Οι αρχαιολόγοι μέρα με την ημέρα πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στη λύση του μεγάλου μυστηρίου που καλύπτει τον ένοικο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.
Η αποκάλυψη της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό που κοσμεί το πάτωμα του δεύτερου θαλάμου της Αμφίπολης έδωσε σημαντικά στοιχεία στους αρχαιολόγους για την ταυτότητα του ενοίκου του ταφικού μνημείου.
Η γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους.
Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις.

Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου.

Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών.
Όμως η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές είναι τοιχογραφία. Εδώ, για πρώτη φορά, απαντάται σε βοτσαλωτό ψηφιδωτό, σε ταφικό μνημείο.
Η Περσεφόνη «μίλησε»
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η συγκλονιστική απεικόνηση της Περσεφώνης στο ψυφιδωτό αποκαλύπτει πως ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας.
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που αποκάλυψε το μοναδικής αισθητικής γλυπτό.
Μία προσεκτική παρατήρηση του μεγαλειώδους έργου είναι ικανή να μας δώσει άλλο ένα σημαντικό στοιχείο.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το γεγονός ότι η Περσεφώνη κρατά όρθιο το αριστερό της χέρι σημαίνει ότι ο ένοικος του τάφου ήταν… βασιλιάς.
Δείτε το βίντεο: Πηγή:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.