Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Νέο ρυθμιστικό, με μεγάλες αναπλάσεις για την Αττική και ανάδειξεις οικισμών,

Ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών (ή όσων παραδοσιακών κομματιών έχουν απομείνει σε αυτούς) όπως της Παιανίας, των Βιλίων, του Βαρνάβα, του Κουβαρά, του Μαρκόπουλου και άλλων

Κι όμως, 28 χρόνια μετά τη θέσπιση του πρώτου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες για την αναθεώρησή του, το κείμενο του νέου ρυθμιστικού της Αττικής μπαίνει στη Βουλή. Και παρότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για θέματα χωροταξίας και σχεδιασμού του χώρου, το νέο ρυθμιστικό εκφράζει την ελπίδα για την Αθήνα «της επόμενης ημέρας».

Το νέο ρυθμιστικό λοιπόν, το κείμενο που θα δώσει τις βασικές κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό στην Αττική μέχρι το 2021 θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Περιβάλλοντος και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. «Οπως είχαμε δεσμευτεί, φέρνουμε για συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021, προκειμένου να θεσμοθετήσουμε για την πρωτεύουσα της χώρας τις στρατηγικές επιλογές που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τα επόμενα 20 χρόνια», σχολίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης.
Σε γενικές γραμμές το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας τάσσεται υπέρ του συμπαγούς χαρακτήρα της πόλης, δηλαδή του περιορισμού των επεκτάσεων στα σχέδια πόλης. Ωστόσο απουσιάζουν τα μέτρα εκείνα που θα περιορίσουν πραγματικά τη δόμηση εκτός σχεδίου, ή τη διασπορά νέων μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Επίσης, στους οδικούς χάρτες επαναφέρεται το «όραμα» της προηγούμενης δεκαετίας: οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς κάθε κατεύθυνση (σύνδεση με βόρεια είσοδο αεροδρομίου, επέκταση Δυτικής Περιφερειακής μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και σύνδεση μέσω σήραγγας με τον κάμπο των Μεσογείων και από εκεί με το αεροδρόμιο, επέκταση μέχρι Ραφήνα και Λαύριο), η μονή ζεύξη της Σαλαμίνας, ο άξονας Θήβας- Ελευσίνας κ.λπ.
Πολύ ενδιαφέροντα όμως είναι τα σημεία της Αθήνας στα οποία το ρυθμιστικό προτείνει να δοθεί έμφαση την επόμενη δεκαετία. Προβλέπει πέντε μεγάλες αναπλάσεις: την οδό Πανεπιστημίου, την Ακαδημία Πλάτωνος, τις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τη νότια πύλη του Πειραιά και την περιοχή των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα για νέες προσεγγίσεις: τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης στην Πλάκα και το Θησείο για να ενισχυθεί η κατοικία, την προώθηση προγράμματος πεζοδρομήσεων στο κέντρο του Πειραιά. Αλλά και νέες ιδέες, όπως την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών (ή όσων παραδοσιακών κομματιών έχουν απομείνει σε αυτούς) όπως της Παιανίας, των Βιλίων, του Βαρνάβα, του Κουβαρά, του Μαρκόπουλου και άλλων. Και τη θέσπιση μέτρων για την προστασία των ελάχιστων προσφυγικών συνόλων που έχουν απομείνει στην Αθήνα, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία, την Καισαριανή, τον Βύρωνα και τη Δραπετσώνα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο ρυθμιστικό σχέδιο προβλέπει τον καθορισμό περιοχών γεωργίας πρώτης προτεραιότητας στην Αττική, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης της αγροτικής παραγωγής κοντά στην πρωτεύουσα. Οι περιοχές αυτές θα καθοριστούν από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή: 
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.