Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Δόθηκαν 18,4 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ για πυροπροστασία. Ε και….;

Έχουν μπει στο περιθώριο οργανωμένα μέτρα πρόληψης, όπως η αποψίλωση και ο καθαρισμός των δασών, η διάνοιξη δασικών δρόμων, η κατασκευή και επάνδρωση δασικών παρατηρητηρίων δασοφύλαξης, έργα που θα εκτελούνται μέσα από έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και στον οποίο θα συμμετέχουν Πυροσβεστική, δασικές υπηρεσίες και οι Δήμοι.
Αν την πατήσεις, όπως συνέβη με εμάς στον Βαρνάβα Αττικής, και οι φλόγες ....
τσουρουφλίσουν το κορμί της γης σου, αρχίζεις να συναισθάνεσαι ότι όλα πιθανά θα ήταν διαφορετικά, αν απέδιδες τη σημασία που πρέπει στην πυροπροστασία, την πρόληψη των πυρκαγιών. Στη χώρα μας, ακόμα και το μόνο όργανο τοπικής κλίμακας με ανάλογη ευθύνη, το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, όπως μας έχει μείνει γνωστό από παλιά, το είχαμε καθαρά για διακόσμηση, απλά και μόνο για να ξεπλένονται οι αμαρτίες των ολιγωριών μας επί του θέματος.
Πανάκεια, πιθανά να διερωτηθείτε. Όχι φυσικά. Ειδικά την τρέχουσα περίοδο, με το ψαλίδι στους πόρους της Αυτοδιοίκησης να έχει φτάσει ως το μεδούλι της, ίσως ακούγεται ως ανέκδοτο η διάθεση ποσού 18.4 εκ ευρώ . Οι δήμοι, όμως, δεν παύουν να είναι οι εγγύτεροι σε μια κοινωνία βαθμοί εξουσίας και οι απευθείας συνεργαζόμενοι με μια σειρά εθελοντικών ομάδων.
Αν αυτό το ρόλο αναλάβει η δημοτική αρχή Μαρθώνα, η οποία επί του παρόντος στηρίζει το έργο των ομάδων πυρασφάλειας, και πετύχει να καλύπτει τις ανάγκες τους και κυρίως να τις συντονίζει σωστά, δεν αποκλείεται να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της πρόληψης. Με την απαραίτητη προϋπόθεση να μην επιχειρήσει να καπελώσει τη δράση τους, να τους αφήσει πλήρη περιθώρια αυτενέργειας, ώστε να μην υποβαθμιστεί ο εθελοντικός ρόλος τους.
Δύσκολο το έργο κι ακόμα δυσκολότερος θα είναι εκ μέρους του δημάρχου Μαραθώνα ο εντοπισμός του εκπροσώπου του Δήμου, που θα λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος. Τουλάχιστον φέτος, με την ευθύνη της πυροπροστασίας δική του, να ακούει τα σχολιανά ή να εισπράττει τα θετικά δικαίως ο κ. Λουΐζος.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία, ασφαλώς. Την πολιτική της πρόληψης δεν την εφαρμόζουν, επειδή έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη πολιτική τους, σύμφωνα με την οποία και τα δημόσια δάση αποτελούν εμπόρευμα  (Περισσότερα ΕΔΩ)
Μ. Αποστολόπουλος
 

---------
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.