Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Κυκλώματα λαθροϋλοτόμισης του Βαρνάβα– Καθημερινή η έφοδος στα δάση για την κοπή και εμπορία καυσόξυλων.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΛΑΘΡΟΥΛΟΤΟΜΙΑΣ & ΛΑΘΡΟΕΜΠΟΡΙΑΣ


 Καθημερινή έφοδο στα δάση πραγματοποιούν καθημερινά κυκλώματα επιτήδειων με αγροτικά αλλά και με βαριά μηχανήματα,προκειμένου να κόψουν τα καμένα δέντρα και στην συνέχεια να τα πουλήσουν προς αυτούς που αναζητούν μια πιο οικονομική λύση για την θέρμανση του σπιτιού τους.


Οι εξορμήσεις γίνονται καθημερινά στα καμένα δάση του Βαρνάβα  μετά τις πυρκαγιές του 2009, 2010, 2011 και του 2012....
Η αυξανόμενη συχνότητα των πυρκαγιών μέσα στο ίδιο χρόνο, μας οδηγεί πλέον στην βάσιμη υποψία πως οι πυρκαγιές δεν είναι τυχαίες, αλλά οφείλονται σε κυκλώματα παράνομης υλοτομίας καυσόξυλων που αναπτύχθηκαν και ισχυροποιήθηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Οι κοπές των καμένων δέντρων θα πρέπει να γίνονται  με την άδεια της δασικής υπηρεσίας ωστόσο αρκετοί επιτήδειοι εφορμούν στα καμένα χωρίς άδειες για να κόψουν ξύλα (όχι όμως για δική τους χρήση) αλλά για να τα εμπορευθούν. Μια απλή βόλτα σε κάποιο από αυτά τα δάση είναι αρκετή για να διαπιστωθεί το μέγεθος που έχει προσλάβει η δραστηριότητα αυτή. Μέχρι και τα κορμοδέματα του δασαρχείου για την συγκράτηση πρανών από τις πυρκαγιές του Βαρνάβα αποκολλήθηκαν και πουλήθηκαν.

Η τιμή πώλησης κάθε ημιφορτηγού κυμαίνεται μεταξύ 150 έως 170 ευρώ για το πεύκο και μεταξύ 18 έως 22 ευρώ για τα άλλα είδη ξύλων.

Πάντως από την πλευρά τους οι δασοφύλακες εφιστούν την προσοχή σε όσους μεταβαίνουν στα δάση για να κόψουν ξύλα να κινούνται μόνο στις περιοχές που τους έχει επιτραπεί και πάντοτε με προσοχή προκειμένου να μην καταστρέψουν την νέα βλάστηση των δενδρυλλίων που βρίσκεται σε ανάπτυξη. Αυτό βέβαια δεν εφαρμόζεται στην πράξη αφού ελάχιστοι παίρνουν άδεια και με ημιφορτηγά ή βαριά οχήματα ρημάζουν στην κυριολεξία την νέα βλάστηση των ήδη αναπτυγμένων δενδρυλλίων.

Κραταιό παράδειγμα λαθροϋλοτομίας ....  (παρουσίαση σε πρώτη ευκαιρία).


Σε σχέση με τις πυρκαγιές και τους εμπρησμούς δυστυχώς δεν διαθέτουμε κανένα απολύτως στοιχείο για οποιαδήποτε σχέση ή εμπλοκή συμπολιτών μας εξάλλου αυτό δεν είναι δική μας υπόθεση αλλά των αρμοδίων υπηρεσιών. Ένα όμως είναι βέβαιο ότι κάποιοι βάζουν τις πυρκαγιές. Αφού βρήκαμε την γενεσιουργό αιτία ας βρούμε και τους ενόχους που κερδίζουν σε βάρος μας.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι απλώς τοπικό. Με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με την δραματική μείωση των εισοδημάτων έχει σαν συνέπεια την αύξηση της ζήτησης σε καυσόξυλα. Έτσι τα κυκλώματα λαθροϋλοτόμισης και εμπορίας ξεκίνησαν και συνεχίζουν την φάμπρικα εμπρησμού δασών για εξασφάλιση φτηνού προϊόντος χάριν του κέρδους..

Η υπερ-υλοτόμηση που γίνεται από τα κυκλώματα -εκτός των άλλων, στερεί την αναγκαία καύσιμη ύλη θέρμανσης από τα νοικοκυριά του χωριού μας. Για τον επόμενο χειμώνα είναι σίγουρο πως θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε ολοι για την εξασφάλιση καυσόξυλων επιβαρύνοντας σημαντικά την “τσέπη” μας και με αυτό το πρόσθετο κόστος.

Δυστυχώς για την κατάσταση αυτή φταίνε οι ανύπαρκτες πολιτικές γύρω από την προστασία των δασών, η φιλοσοφία του κέρδους και η επικράτηση της παρανομίας.

Ζητούμε λοιπόν να σταματήσει τώρα η λαθροϋλοτόμιση των λαθρεμπόρων και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι των εμπρησμών.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ζωή μας και το περιβάλλον, με λελογισμένη κοπή καυσόξυλων για προσωπική και μόνο χρήση.


Μ. Αποστολόπουλος

Κοινοποίηση




ΣΧΕΤΙΚΆ LINKS




 
 http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231227799

-------------
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.