Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

SOS! Τα δάση γίνονται καπνός

Σήμα κινδύνου για τον περιβαλλοντικό πλούτο της χώρας εκπέμπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι οικονομικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας, με αποτέλεσμα μεγάλες δασικές εκτάσεις να μετατρέπονται σε καυσόξυλα και τελικά να γίνονται κυριολεκτικά καπνός στις ξυλόσομπες και τα τζάκια των καταναλωτών, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος του ακριβού πετρελαίου....


Η κρίση αλλά και οι πλημμελείς έλεγχοι από πλευράς πολιτείας έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για την παράνομη δράση των κυκλωμάτων λαθροϋλοτομίας, που πλουτίζουν αποψιλώνοντας τα λίγα εναπομείναντα δάση της χώρας. Αυτό τονίζει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος στην πρόταση για την προστασία των δασών που κατέθεσε στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. «Oι παρούσες οικονομικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά εγκληματική υλοτόμηση, χωρίς κανόνες, προγραμματισμό και έλεγχο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΕ, προσθέτοντας ότι η δράση των συγκεκριμένων κυκλωμάτων συνεπάγεται όχι μόνο περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, αφού οι λαθροϋλοτόμοι διαθέτουν το παράνομο εμπόρευμά τους χωρίς να αποδίδουν τα νόμιμα δικαιώματα στο κράτος και χωρίς να πληρώνουν φόρους. 

Αντίστοιχη άποψη εκφράζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Νικόλαος Μπόκαρης. «Υπάρχει σε μεγάλη έκταση το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας. Και βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι αν θα πάει κάποιος να κόψει ξύλα για το τζάκι του. Το πρόβλημα είναι οι λαθροϋλοτομίες που έχουν στόχο τον προσπορισμό κέρδους. Η μαύρη αγορά ξύλου, αυτό είναι το πρόβλημα» δηλώνει στην «Espresso» ο κ. Μπόκαρης. Ο ίδιος σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του 2011 υποβλήθηκαν από τα δασαρχεία της χώρας περίπου 1.500 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2010. Φέτος εκτιμά ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχει σωρεία περιστατικών και κατασχέσεων παράνομου φορτίου, μεταφορικών μέσων και εργαλείων υλοτομίας σε όλη τη χώρα. Αναφέρει, μάλιστα, ότι ο αριθμός των μηνύσεων έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2011.  

Ωστόσο, όλοι αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου, αφού το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας του πεδίου, σημειώνει ο ίδιος. Για παράδειγμα, όταν ένα δασαρχείο πρέπει να ελέγξει 700.000 στρέμματα ορεινών περιοχών, πρακτικά είναι πολύ δύσκολο για τους δασικούς υπαλλήλους να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, εξαιτίας της μεγάλης έκτασης και των μακρινών αποστάσεων. Επισημαίνει, επίσης, ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει απειληθεί η ζωή των υπαλλήλων, αφού τα μέλη των παράνομων κυκλωμάτων είναι οπλισμένα.  

«Τα δάση είναι δημόσια περιουσία. Το κράτος πρέπει να διαφυλάξει την περιουσία του, πολύ περισσότερο όταν έχει όφελος από αυτή. Από εκεί και πέρα, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αρμόδιοι φορείς, η αστυνομία και οι υπηρεσίες Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους» αναφέρει ο κ. Μπόκαρης, προσθέτοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι ο εξορθολογισμός και ο έλεγχος του συστήματος εμπορίας ξύλου.


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό του φαινομένου και την προστασία των δασών περιέχονται στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΚΕΔΕ στα τρία υπουργεία. Μεταξύ άλλων, προτείνονται: α) η μετακίνηση δασικών υπαλλήλων σε θέσεις εποπτείας δασικών χώρων και κυρίως εκεί που εμφανίζονται με ένταση τα φαινόμενα αυτά, β) η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό για τη φύλαξη - επιτήρηση των περιοχών αυτών και ιδίως των εισόδων προς τις δασικές περιοχές (αξιοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εθελοντικές ομάδες, κυνηγετικοί σύλλογοι κτλ.), γ) η διάθεση κλιμακίων της Πυροσβεστικής για επιτήρηση περιοχών με τον αντίστοιχο σχεδιασμό και υποδομή που χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες για την πυροπροστασία, δ) η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της νόμιμης αγοράς καυσόξυλων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ε) η επιβολή αυστηρών προστίμων σε όλο το κύκλωμα διακίνησης και διάθεσης καυσόξυλων προερχόμενων από λαθροϋλοτομία.  
 
Σ. ΔEΛHΓΙΩPΓHΣ

Πηγή:
 Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.