Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ Κάλαμου, Βαρνάβα, Γραμματικού και Αυλώνα με προϋπολογισμό 2.000.000€

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (χωματερής) ΧΑΔΑ Βαρνάβα

ΚΑΛΟ!!! αλλά.... δεν δίνει λύση στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων

Εύλογο το ερώτημα που ανακύπτει. Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στον Δήμο Μαραθώνα για περιορισμό του φαινομένου?
ΠΟΥ  θα πηγαίνουν όλα αυτά, τα σκουπίδια και τα μπάζα?
Υπάρχουν μέτρα πρόληψης και ποια?
Εφαρμόζεται η Ανακύκλωση? 
Εφαρμόζονται τα μέτρα πολιτικής προστασίας για τις πυρκαγιές?
Εφαρμόζονται οι σχετικοί νόμοι?
Τιμωρούνται οι παραβάτες?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΔΑ - ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ 

Χωματερή Βαρνάβα




Χωματερή Βαρνάβα

ΕΔΣΝΑ: 11.07.2012 5η Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής

 5η Συνεδρίαση Εκτελεστική Επιτροπή ΕΔΣΝΑ
11 Ιουλίου 2012

Νέο σήμα κινδύνου, μεγαλύτερης έντασης, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, εξέπεμψε στην σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής ο Πρόεδρος του, Περιφερειάρχης Αττικής  κ. Γιάννης Σγουρός....

«Τα χρέη που κληρονομήσαμε είναι τεράστια και διογκώνονται καθημερινά. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών αποβλήτων και την ταφή των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής προειδοποιεί με επιστολές της ότι θα σταματήσει άμεσα τις εργασίες της, οι Δήμοι είτε αδυνατούν είτε αρνούνται να καταβάλλουν τις εισφορές τους , ο Δήμος Φυλής πιέζει και δικαίως για να εισπράξει τα αντισταθμιστικά οφέλη για να πληρώσει τους εργαζόμενους του, και τα κατασχετήρια δεν έχουν ακόμη ανακληθεί. Όλα αυτά συνθέτουν ένα δραματικό  σκηνικό, που αν  σήμερα  δεν το αντιληφθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και των νοσοκομειακών αποβλήτων όλης της χώρας, θα διακοπεί και τα σκουπίδια θα πνίξουν την Αττική, εν μέσω θέρους, καύσωνα  και τουριστικής περιόδου. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες»
Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο κ. Σγουρός προς τα μέλη της Ε.Ε,  με την συνεδρίαση να μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου, ώστε να μπορεί να την παρακολουθήσει κάθε πολίτης.


Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ακόμη με έμφαση «Δεν θέλω να γίνει όπως με τα φάρμακα, που αντί να προληφθεί η κρίση τελικά ξέσπασε με χιλιάδες ανθρώπους να ταλαιπωρούνται αφάνταστα. Την κρίση όμως δεν μπορούμε να την προλάβουμε μόνοι μας. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργεί η διαχείριση των σκουπιδιών τους τελευταίους μήνες. Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Καλούμε τους υπουργούς, Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Αν δεν το κάνουν θα απευθυνθώ εκ νέου στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, παρότι κατανοώ το μέγεθος των Εθνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Για τα 4.000.000 των κατοίκων της Αττικής, όπως και για την εικόνα της Αθήνας στο εξωτερικό, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, όταν ξεσπάσει, αν δεν το προλάβουμε». Συνεχίζοντας ο κ. Σγουρός επεσήμανε την αδιέξοδη κατάσταση που έχει προκαλέσει στον Σύνδεσμο  η δίχως σύμβαση εκτέλεση εργασιών υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ A Φάση του Δήμου Φυλής  μέχρι σήμερα (διάστημα πέρα των 10 μηνών) , η οποία πρέπει να σταματήσει άμεσα .Υπογράμμισε ακόμη ότι προς το σκοπό της προστασίας της δημόσιας υγείας ο Σύνδεσμος οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία προσωρινά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η όποια βλάβη, ενώ παράλληλα έχει ήδη εκκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες  για την επιλογή αναδόχου διαχείρισης απορριμμάτων. »

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς εκείνους που παρανομούν μεταφέροντας, μέσω διαφόρων διαύλων, απορρίμματα εκτός Αττικής στον ΧΥΤΑ Φυλής. «Θα αντιμετωπίσουν σύντομα την δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους Δήμους που δυστυχώς, είναι πολλοί και ζητούν να μην καταβάλλουν τις εισφορές στον ΕΔΣΝΑ, ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι από τα 50.000.000 ευρώ, που έπρεπε να εισπράξει ο Σύνδεσμος το πρώτο εξάμηνο του 2012, από τους Δήμους – μέλη του, εισέπραξε μόνο 3.000.000, κυρίως από τον Δήμο Αθηναίων και από τους Δήμους Καλλιθέας και Κρωπίας.
«Δεν θα σκοτωθούμε μεταξύ μας, ΕΔΣΝΑ και Δήμοι. Τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να δώσουν λύση», είπε                             ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι εκεί πρέπει να απευθυνθούν οι Δήμαρχοι.

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 10 ΧΑΔA  ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στην σημερινή συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, δρομολογήθηκε η επίλυση ενός χρονίζοντος περιβαλλοντικού προβλήματος, που έχει φτάσει μέχρι της Βρυξέλλες. Αυτό της αποκατάστασης 10 Χώρων Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων στην Αττική.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης και τευχών δημοπράτησης των εξής έργων.

1.Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Μεγάρων με προϋπολογισμό 6.150.000€

2.Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Κερατέας με προϋπολογισμό 4.300.000€

3.Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Σπετσών με προϋπολογισμό 4.460.000€

4.Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ Κάλαμου, Βαρνάβα, Γραμματικού και Αυλώνα με προϋπολογισμό 2.000.000€

5.Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τον ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας και ΧΑΔΑ Καλυβίων με προϋπολογισμό 5.200.000€

6.Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νησιών Αττικής που περιλαμβάνει ΧΑΔΑ Ύδρας, Μεθάνων και  Αγκιστρίου με προϋπολογισμό 2.300.000€

Όπως τόνισε ο κύριος Σγουρός, «…πρόκειται για ένα περιβαλλοντικά σημαντικό έργο που θα αποτρέψει και την επιβολή προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των παράνομων χωματερών. Έχουμε καταρτίσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών, που αφορούν στις μελέτες, τα τεχνικά δελτία, την ένταξη και δημοπράτηση των έργων μέσα στο Σεπτέμβριο του 2012. Η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη μέσα από πιστώσεις του ΠΕΠ Αττικής και υπάρχει και σχετική πρόσκληση».

Ο κ. Σγουρός ενημέρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή για αιτήματα διάφορων Δήμων, όπως και εκείνo των εργαζομένων στον Σύνδεσμο και αφορά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, θέμα για το οποίο θα γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς η Ε.Ε έκρινε ότι είναι απολύτως θεμιτό και δίκαιο, να λάβουν το επίδομα όσοι εργάζονται στους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν:

- Την επιβολή τελών για τις υπηρεσίες του ΣΜΑ Σχιστού, όπως και το
  ύψους τους.

- Την επισκευή των οχημάτων του ΣΜΑ Σχιστού.

- Τον διαγωνισμό προμήθειας καυσίμων.

- Την διαδικασία για την δημοπράτηση του ανακυκλώσιμου
   παλαιόχαρτου.

- Τον διακανονισμό παλαιότερων του 2011 χρεών του Δήμου Κρωπίας
   προς τον ΕΔΣΝΑ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ομόφωνη Απόφαση για τη συντήρηση και την επισκευή του εξοπλισμού του Χημείου, που βρίσκεται στον ΟΕΔΑ Φυλής. Στο Χημείο θα πραγματοποιούνται αναλύσεις, σύνταξη εκθέσεων, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και διατύπωση προτάσεων, που θα συμβάλλουν στον έλεγχο της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Οι εργασίες αυτές τα τελευταία έξι χρόνια, πραγματοποιούνταν από ιδιωτικές εταιρίες με μεγάλο κόστος και με τη λειτουργία του Χημείου θα υπάρξει μια άνευ προηγουμένου μείωση στις δαπάνες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.