Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ...από ένα αφελή δημότη! ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ και ΠΛΗΒΕΙΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Με αφορμή το Άρθρο του κ. Γ.Κόλλια (που ακολουθεί) ΟΙ "ΠΑΤΡΙΚΙΟΙ" ΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΠΛΗΒΕΙΟΙ" ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ, το Άρθρο μας ...της 13 Οκτωβρίου 2011..καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο και χρήσιμο για τα δικά σας συμπεράσματα..

From: ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ [mailto:info@neamakri.gr]
Sent: Friday, September 23, 2011 12:24 PM
To: 'Μ.Αποστολόπουλος'
Subject: RE: [ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ] ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 


Κύριε Αποστολόπουλε,
Όλες τις επισημάνσεις, τόσο τις δικές σας όσο και των άλλων ενεργών πολιτών, ο Δήμος Μαραθώνος τις λαμβάνει υπόψη του και μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον προσπαθεί να τις ιεραρχήσει και να τις επιλύσει.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος
Ιορδάνης Λουίζος 
------------------------------------------------

Διαπιστώσεις ενός αφελούς Δημότη του 
Δήμου Μαραθώνα.



Διαπίστωση 1η
Στη θέση που είσθε κ. Δήμαρχε, δεν είσθε για να κάνετε διαπιστώσεις που κάνουμε όλοι εμείς που δεν είμαστε στην διοίκηση του Δήμου, αλλά εσείς πρέπει να δίνετε τις λύσεις που αποζητούμε. Από λόγια έχουμε χορτάσει ποια από όλους τους προηγούμενους, αλλά έργα δεν βλέπουμε.
Διαπίστωση 2η
Κε Δήμαρχε μήπως ξεχάσατε ότι είσθε πλέον Δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Μαραθώνα που αποτελείτε από 3 χωριά και μία πόλη, δεν είσθε πλέον Δήμαρχος της Ν. Μάκρης ;
 Που είναι η αξιοκρατία και προεκλογική σας δέσμευση για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των χωριών; Πόσο θα πρέπει ακόμα να περιμένουμε;
Διαπίστωση 3η
Μπορεί το Δημαρχείο, να είναι στην τοπική Κοινότητα του Μαραθώνα, αλλά ένας αφελής όπως είμαι εγώ όταν δω μόνο την λέξη Δημαρχείο θα αρχίσω να αναρωτιέμαι  είναι το Δημαρχείο ποιου δήμου της Ν. Μάκρης ; ή του ευρύτερου Δήμου Μαραθώνα ;
Η αγωνία των συμπολιτών μου είναι έκδηλη για την ερήμωση και την εγκατάλειψη των χωριών μας. Πόσο μάλλον όταν τα προβλήματα που χρίζουν επίλυσης είναι δεκάδες. 

Κύριε Δήμαρχε,
Ζητάμε μια συνάντηση στο χωριό μας μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο για να σας ξεναγήσουμε  και να δείτε μόνος σας την εικόνα που παρουσιάζει το χωριό.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ– ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 
 Ένα 9μηνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, είστε υποχρεωμένοι να δείτε το χρόνο που πέρασε, να συγκρίνετε αυτά που κάνατε με αυτά που υποσχεθήκατε ότι θα κάνετε, και βέβαια με την εμπειρία που αποκτήσατε, να αξιολογήσετε το έργο σας και να θέσετε τις νέες προτεραιότητές σας. Γιατί  η προσπάθεια σας δεν πρέπει να είναι στατική, αλλά κάθε φορά να αξιολογεί τα δεδομένα και τις δυνατότητες που σας παρέχονται και να αναπροσαρμόζετε την δράση σας. Μέσα λοιπόν από μια τέτοια συζήτηση, είναι αναγκαίο να εντοπίσετε και να ξεπεράσετε  αδυναμίες, να ενισχύσετε την κοινωνική συνοχή και συντεταγμένα να  προχωρήσετε στην υλοποίηση των στόχων σας, κάνοντας ένα βήμα στο μέλλον.
 Η προγραμματική σας δέσμευση, αφορούσε σε τρεις στόχους:
  1. Να νοικοκυρέψετε το χωριό μας.
  2. Να οργανώσετε τη Κοινότητα, στη βάση ενός φορέα εξουσίας, που μπορεί να αντιμετωπίζει αξιόπιστα και αποτελεσματικά την καθημερινότητα του δημότη σας.
  3. Να σχεδιάσετε το μέλλον μας.
Τι κάνατε: 
1ο. Για το νοικοκύρεμα των χωριών μας.
Καθαριότητα.
Κάνατε κάποια προσπάθεια για να καθαρισθεί το χωριό μας (οικισμού και περιφέρειας). Για το χρόνο που διαθέσατε, ποια αποτελέσματα είχατε?. Ποιά προβλήματα αντιμετωπίσατε με το εργατικό δυναμικό, την συλλογή των σκουπιδιών από ρεματιές και δάση και από τις βασικές οδικές αρτηρίες, την βελτίωση της ανακύκλωσης, το πλύσιμο των κάδων, τα φρεάτια και βέβαια την αποκατάσταση του χώρου εναπόθεσης των σκουπιδιών (παλαιά ΧΑΔΑ).
  1. Ενισχύσατε με μηχανήματα την υπηρεσία καθαριότητας, ώστε να ελαχιστοποιείται ο ανθρώπινος παράγοντας.
  2. Πως αντιμετωπίζετε το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων.
  3. Διαμοιράσατε μπλε κάδους ανακύκλωσης, ώστε να καλύπτονται όλες οι περιοχές του χωριού.
  4. Τι γίνεται με την εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών για την βελτίωση της ανακύκλωσης.
  5. Πως αντιμετωπίζετε την συλλογή ογκωδών αντικειμένων, οικοδομικών υλικών, κλαριών που συσσωρεύονται έξω από την παλιά χωματερή κλπ
  6. Πότε θα ξηλώσετε τις αναρίθμητες –παράνομες- διαφημιστικές πινακίδες, που βρομίζουν το περιβάλλον και προσβάλλουν όλους μας.
Ηλεκτροφωτισμός.
Η υπηρεσία δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, ανταποκρίνεται στις ανάγκες? Διαθέτετε ειδικά καλαθοφόρα, ώστε να είναι εύκολα προσεγγίσιμα τα δίκτυα από την υπηρεσία του Δήμου. Ποιο είναι το πρόγραμμα επέκτασης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και σε ποιες περιοχές. Πότε σχεδιάζετε να προβείτε στην διαγράμμιση (διαχωριστική λωρίδα και πλευρικά) στους κεντρικούς δρόμους μαζί με ειδικές λάμπες φωτισμού για να αποφεύγονται ατυχήματα και να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια οδήγησης στο συχνό φαινόμενο της ομίχλης της περιοχής τους χειμερινούς μήνες.
Ύδρευση.
Στην περίοδο του καλοκαιριού είχαμε προβλήματα επάρκειας νερού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίστηκε την περίοδο των πυρκαγιών το 2009 & 10. Τι μέτρα έχετε λάβει για να μην επαναληφθεί.
Αν η παλαιά δεξαμενή νερού συνεχίζει να λειτουργεί ποια είναι τα αποτελέσματα της περιοδικής χημικής ανάλυσης.
Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε νερό από γεωτρήσεις (γεμάτες άλατα μικρόβια κ.α γίνεται τακτικός έλεγχος της ποιότητας?) και πόσο επηρεάζει το καθαρό νερό της ΕΥΔΑΠ με το οποίο αναμιγνύεται.
Έχει αντικατασταθεί  το παλιό δίκτυο με τις σωλήνες αμιάντου που είναι επιβλαβείς για την υγεία με νεώτερο σύγχρονο δίκτυο?. Με τις συχνές διαρροές και απώλειες τι μέτρα λαμβάνετε.  Σε κάθε περίπτωση όμως, τα προβλήματα της ύδρευσης ήταν αποτέλεσμα προγραμματισμού των προηγούμενων δημοτικών αρχών και θεωρώ ότι μπορείτε να κάνετε κάτι περισσότερο από αυτά.
Γι’ αυτό πρέπει:
  1. Να γίνουν σημαντικά και σοβαρά έργα υποδομής. Τα έχετε προγραμματίσει?
  2. Ένα πρόγραμμα τηλε- ενημέρωσης, θα σας επέτρεπε  να έχετε μια συνολική εικόνα διαρροών των δικτύων σε κάθε στιγμή. 
  3. Πόσα ρολόγια ύδρευσης διαθέτει η Κοινότητα και πόσα από αυτά λειτουργούν ?
  4. Διαθέτετε μόνιμο αυτοκίνητο για άμεση αντιμετώπιση βλαβών?
Αποχέτευση.
Η προμήθεια ενός μεταχειρισμένου βυτιοφόρου θα μπορούσε να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του οικισμού, άμεσα και στη ανάγκη δημιουργίας αντίστοιχης υπηρεσίας μαζί με όμορες κοινότητες.
Παράνομες χρήσεις Γής
Έχει παρατηρηθεί πως μερικοί επαγγελματίες της περιοχής, χρησιμοποιούν τις ιδιοκτησίες τους παράνομα για επαγγελματική χρήση (όπως μάντρες οικοδομικών υλικών, κ.α) χωρίς σχετική άδεια και μάλιστα σε περιοχές όπου έχουν χαρακτηριστεί καθαρά οικιστικές. Έχετε κάνει τον σχετικό έλεγχο και σε πόσες πράξεις απομάκρυνσης προβήκατε.
Βαριά Χωματουργικά μηχανήματα & οχήματα
Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο όπου βαριά χωματουργικά μηχανήματα, εργολάβων, οδεύουν επί της ασφάλτου καταστρέφοντάς την με τις ερπύστριες. Επίσης το παρκάρισμα βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων σε κεντρικές αρτηρίες, ακόμη και μέσα στο χωριό δημιουργεί κινδύνους για τα περαστικά Ι.Χ και τους πεζούς, πέραν του ότι προσβάλλουν την αισθητική του χωριού. Τελευταίο γιατί τα μηχανήματα αυτά δεν φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας; Τι μέτρα έχετε πάρει για την αποφυγή ή και τον περιορισμό αυτών των φαινομένων.
Η επίβλεψη προστασίας περιβάλλοντος.
Παιδικές χαρές, πλατείες, αθλητικοί χώροι, μουσικές, προστασία του περιβάλλοντος από παράνομη απόθεση οικοδομικών υλικών σε δάση και ρεματιές κ.λ.π, είναι ο τομέας που δείχνετε αδυναμία, γι’ αυτό και πρέπει να ανευρεθεί ο τρόπος δραστικής αντιμετώπισης.
Είναι ανάγκη: Να υπάρχει σταθερή και μόνιμη επίβλεψη των χώρων. Λόγω της έλλειψης παρουσίας της δημοτικής αστυνομίας, αυτό το ρόλο θα πρέπει ίσως να αναλάβει αρμόδια επιτροπή του Κοινοτικού Συμβουλίου, στα πλαίσια κανονιστικής απόφασης.
Δημοτική συγκοινωνία.
Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έγινε εφικτό να αποκτήσουμε δημοτική συγκοινωνία, με συνέπεια ο κόσμος (ηλικιωμένοι και νεολαία) να εξακολουθούν να αισθάνονται αποκομμένοι και απομονωμένοι από τα αγαθά του πολιτισμού και της επικοινωνίας. Αυτή η είναι μια σημαντική κοινωνική παρέμβαση που πρέπει να οργανώσετε το συντομότερο.
Ονοματοδοσία αγροτικών δρόμων.
Μία από τις προτεραιότητές σας είναι και αυτή της ονοματοδοσίας των δρόμων του Βαρνάβα. Με βάση την ολοκληρωμένη μελέτη που έχει δοθεί στην κοινότητα από το 2008, με συμβολή του υποφαινομένου οι λύσεις είναι έτοιμες και παραμένουν να τις εφαρμόσετε. Η παράλειψη αυτή παρατείνει το πρόβλημα που έχουν οι δημότες με τα ΕΛΤΑ, τις Τράπεζες, Νοσοκομειακά, Άμεση Βοήθεια, κλπ όπως και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους της καθυστέρησης αυτής.

Ανάγκη αστυνόμευσης
Αδήριτη η ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Δήμο Μαραθώνα σε συνεργασία με πολίτες (εθελοντικές ομάδες σε επίπεδο γειτονιάς) , αναφορικά με την προστασία και την ασφάλεια από ληστείες κ.λ.π.
Η Κοινότητα είναι εγκαταλελειμμένη στο έλεος των κακοποιών, κλεφτών, ληστών κ.τ.λ.. Τα γεγονότα που συμβαίνουν και βιώνουν οδυνηρά οι συμπολίτες μας, το αποδεικνύουν αυτό αναμφίβολα έστω και αν κάποιοι προσπαθούν να ισχυριστούν το αντίθετο. 
 Πλήρης η απουσία αστυνόμευσης. Το να δημοσιοποιήσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες την πραγματική κατάσταση και εικόνα που επικρατεί στο τόπο μας δεν είναι κακοπροαίρετη κριτική, αλλά είναι επισημάνσεις, διαπιστώσεις γεγονότα και πράξεις που πρέπει να μεταφέρονται στους υπεύθυνους αρμόδιους και ειδικούς για να λάβουν τα μέτρα που αυτοί γνωρίζουν. 


Η διαχείριση της καθημερινότητας.
Πέρα από τις προγραμματισμένες εργασίες, προκύπτουν καθημερινά αρκετά ζητήματα, τα οποία καλείται – και πρέπει- να αντιμετωπίσει ο Δήμος. Σήμερα όλα αυτά τα αιτήματα μεταφέρονται προφορικά στους αιρετούς.
Γι’ αυτό:
  1. Απαιτείται όλα αυτά τα ζητήματα να καταγράφονται μηχανογραφικά στην υπηρεσία, η οποία και θα κάνει τον επί μέρους καταμερισμό και προγραμματισμό. Ο αιρετός θα επιβλέπει και θα αξιολογεί αυτή τη διαδικασία.
  2. Οργάνωση μόνιμου τεχνικού συνεργείου, παράλληλα με τα υπάρχοντα συνεργεία καθαριότητας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού.
ΕΡΓΑ - ΜΕΛΕΤΕΣ
Με πόρους του Δήμου και μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα του 2011, ποια έργα έχετε εντάξει για λογαριασμό του χωριού μας.
2ο. Η οργάνωση των Κοινοτήτων μας
 Η λειτουργία της Κοινότητας και η θετική του ανταπόκριση στην παροχή υπηρεσιών στους δημότες, έχει να κάνει με την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τη στελέχωση, την υλικοτεχνική υποδομή και οργάνωση των υπηρεσιών, και βέβαια το περιβάλλον λειτουργίας. Και όλα αυτά σε ένα πεπερασμένο πλαίσιο οικονομικών δυνατοτήτων.
Τι κάνατε για:
  1. Την αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού, δίνοντας συγκεκριμένες υπευθυνότητες για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα μέχρι την οριστική αναδιάταξη. Την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, για ζητήματα καθημερινότητας.
  2. Τα γραφεία αλλάζοντας την εικόνα και το περιβάλλον εργασίας.
  3. Για  τη συντήρηση και λειτουργία όλων των οχημάτων- μηχανημάτων.
  4. Για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, κάτι που θεωρείται μονόδρομος. Ο δημότης και ο κάθε πολίτης, από οποιοδήποτε μέρος να έχει την δυνατότητα επικοινωνίας και συνδιαλλαγής με την Κοινότητα. Κεντρικό e-mail επικοινωνίας με την Κοινότητα ακόμη δεν υπάρχει.
  5. Απόκτηση οχημάτων (Λεωφορείο, καλαθοφόρο, πυροσβεστικό και άλλο αναγκαίο εξοπλισμό).
  6. Τέλος, για την συντήρηση επισκευή και το βάψιμο του Κοινοτικού κτιρίου.
  7. κλπ
Είναι αναγκαίο να γίνει:
  1. Τροποποίηση του ΟΕΥ και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του, σε μια κατεύθυνση πιστοποίησης, με την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
  2. Ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
  3. Δημιουργία οργανωμένου κοινοτικού αμαξοστασίου και πλυντηρίου.
3ο. Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης  των Χωριών μας.
Α. Η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης
  • Η προστασία και της αειφόρου διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Βασικά έργα και πρωτοβουλίες είναι:
    • ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ οικισμού.  Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάθεσης των βοθρολυμάτων, η προμήθεια  βυτιοφόρου και  η εγκατάσταση μιας μικρής compact μονάδας.

    • ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ. Θα πρέπει να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση. Θεωρητικά έχουμε τα ΧΥΤΑ, που ελάχιστα προσεγγίζει αυτές τις προδιαγραφές. Παραμένει ένα σύνθετο θέμα, αφού θα πρέπει να το δούμε στα πλαίσια του Νομού. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρείται αναγκαία η βελτίωση της ανακύκλωση.
    • Σχέδιο χωροταξικής και οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλεως (ΣΧΟΟΑΠ).
2. Η βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος.
    • Ενεργοποιήσει και πολεοδόμηση των οικισμών.
    • Μελέτη και θεσμοθέτηση ειδικών όρων δόμησης.
    • Μελέτη «αισθητικής αναβάθμισης» κεντρικών σημείων των οικισμών με στόχο την ένταξη των αναπλάσεων σε πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τα στοιχεία των παραπάνω μελετών, να ενσωματωθούν στους νέους όρους δόμησης για τις νέες κατασκευές, στα πλαίσια της ενίσχυσης του αρχιτεκτονικού – πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.
3. Αναπλάσεις -Μελέτες
    • 1η και 2η Είσοδος (περιφερειακός) του χωριού.
    • Ανάπλαση και διαμόρφωση του πλατανοδάσος ρεματιάς Βαρνάβα (ήπια ανάπτυξη –με χώρους περιπάτου, αναψυχής και άθλησης )
    • Ιστορικά και λοιπά μνημεία, που είναι διάσπαρτα στο τόπο και εγκαταλειμμένα.
    • Ανάπλαση παραλίας Βαρνάβα - δρόμου και παραλίας (και δημιουργία χώρου στάθμευσης), μελέτη για κατασκευή μαρίνας.
    • Ανάπλαση και διαμόρφωση του Περιφερειακού δρόμου με πεζοδρόμια (ανύπαρχτα σ όλο τον Βαρνάβα) , μπαγκάκια, εξοχικό περίπτερο, κλπ σε χώρο περιπάτου, ενοποιημένου με την 2η είσοδο του χωριού.
    • Κ.α
4. Τεχνικές υποδομές και δίκτυα εξυπηρέτησης.
    • ΥΔΡΕΥΣΗ
      Οι ανάγκες ύδρευσης αυξάνονται κάθε χρόνο.
      Αντικατάσταση παλαιών σωληνώσεων του χωριού και επέκταση δικτύου, για υδροδότηση στις νέες κατοικίες της περιφέρειας.
      ΠΑΡΑΛΙΑ
      Κατασκευή μαρίνας για την προσέγγιση διερχόμενων σκαφών που θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της παραλίας.
    • ΟΔΟΠΟΙΙΑ Να ενταχθούν στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου
      Με κοινωνική συναίνεση, χωρίς διαδικασίες απαλλοτριώσεων, μπορούμε με δικούς μας πόρους  να κάνουμε νέες διανοίξεις δρόμων.
      α) Να ασφαλτοστρωθούν νέοι δρόμοι στην περιφέρεια και στον οικισμό της Αγ. Παρασκευής που σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν άβατοι χωματόδρομοι.
    • γ) Αγροτική οδοποιία. Μέχρι την έγκριση του τεχνικού προγράμματος να επισκευαστούν οι χωματόδρομοι (από λακκούβες και νεροφαγιές εκεί όπου υπάρχουν δύσκολα προβλήματα στην είσοδο και έξοδο των κατοίκων στις κατοικίες τους.
    • Παραμένει προτεραιότητα:
      α) Η προσβασιμότητα σε όλες τις κατοικίες.
      β) Η συντήρηση των αγροτικών δρόμων 
Β. Οι κοινωνικές πολιτικές
Πολιτισμός
  • Αναδιοργάνωση του Πολιτιστικού Κέντρου.
  • Οργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων.
  • Οργάνωση μόνιμων πολιτιστικών τμημάτων (Χορός, θέατρο, γυμναστική, σκάκι, καρναβαλικές εκδηλώσεις).
  • Διαμόρφωση εγκαταστάσεων σε μόνιμο πολυχώρο πολιτισμού.
  • Οργάνωση Πολιτιστικού Συμποσίου.
Αθλητισμός
Ανάγκη δημιουργίας αθλητικού χώρου μέσα στα όρια του οικισμού ώστε να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά με τα πόδια (μην ξεχνάτε την έγγραφη διαμαρτυρία – τοιχοκόλληση- των παιδιών του Βαρνάβα της 8/9/10).
Ανάγκη κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων για μικρούς και μεγάλους.
Ανάγκη δημιουργίας αθλητικών εκδηλώσεων μαθητών.
Παιδεία
 Συντήρηση των Δημοτικού Σχολείου
Μελέτη για την κατασκευή Γυμνασίου – Λυκείου μέσω του Νομαρχιακού προγράμματος και πόρους του Δήμου με αίθουσες για το Γυμνάσιο-Λύκειο, με προοπτική πολλαπλών χρήσεων.
Ευπαθείς ομάδες.
 Ανάπτυξη της λειτουργίας του  «πολιτιστικού καφενείου» στέκι κυρίως υπερηλίκων, με δυνατότητα ανάπτυξης διαφόρων προγραμμάτων υποστήριξης.
 Οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», εδώ πρέπει να καταγράψουμε τη ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, που παρέχει το πρόγραμμα. 
Γ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 Από την αρχή του χρόνου και στη βάση της προγραμματικής σας δέσμευσης, οφείλετε να προχωρήσετε στη διαμόρφωση  Επιχειρησιακού Προγράμματος για την τοπική Κοινότητα στο Δήμο μας.
 Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος  να προσδιορίζονται οι βασικοί άξονες δράσης, οι στόχοι και οι προτεραιότητες, σε ένα βάθος χρόνου, που θα ξεπερνά τα στενά όρια μιας τετραετίας. Τώρα πρέπει να δρομολογήσετε τη φάση της κοινωνικής διαβούλευσης, προκειμένου να αποτελέσει στόχο του συνόλου της κοινωνίας για το μέλλον.

 Στο διάστημα που πέρασε κάνατε μερικά ουσιαστικά πράγματα. Το σημαντικότερο όμως είναι να δρομολογηθούν σημαντικά έργα για το τόπο μας. Ο βιολογικός, η ύδρευση, τα σκουπίδια-ανακύκλωση, η περιφερειακή οδοποιία, που διατηρούν την κεντρική προτεραιότητα. Έργα όμως, που απαιτούν πόρους πέρα από τις δυνατότητες του Δήμου. Υπάρχουν όμως και τα μικρά αλλά σημαντικά μικροέργα, που οφείλετε να εκτελέσετε και που συμβάλουν στην ποιότητα της καθημερινότητας μας. Που είναι το ίδιο σημαντικά.
Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια, στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων, γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθείτε σε όλα τα αιτήματα. Μέσα όμως από ένα δημόσιο διάλογο, προσπαθήστε να τα βάλετε σε μια προτεραιότητα και να τα ιεραρχήσετε, απορρίπτοντας λογικές εξυπηρέτησης. 

Σας καλούμε όλους (τους αιρετούς) σ’ αυτή τη κοινή προσπάθεια.

Με εκτίμηση
Μ. Αποστολόπουλος
Ενεργός ή μη Πολίτης Βαρνάβα

Σχετικά: Το πρόγραμμα του Δημάρχου κ.Ιορδάνη Λουίζου.
------------------------------

  • γράφει ο Γιώργος Κόλλιας
Τελικά αυτός ο νέος Δήμος Μαραθώνα θυμίζει όλο και περισσότερο την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μια Αυτοκρατορία που συγκροτήθηκε όχι με την ελεύθερη βούληση των λαών, αλλά με την κατάκτησή τους. Με μια κοινωνία διαιρεμένη σε δύο τάξεις: τους "πατρίκιους" και τους "πληβείους". 
Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως φαίνεται λειτουργεί και ο νέος Δήμος Μαραθώνα.
Συγκροτήθηκε με υποχρεωτική συνένωση και λειτουργεί ως "Νέα Μάκρη και Λοιποί".
Κι αυτό το βλέπουμε σε καθημερινή βάση, σε όλα τα θέματα.
  • Ελάχιστο -έως ανύπαρκτο- τον ενδιαφέρον του Δήμου για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
  • Ούτε ένα ουσιαστικό έργο δεν έχει προγραμματιστεί για Βαρνάβα και Γραμματικό.
  • Στα Δημοτικά Συμβούλια το 80% της ημερήσιας διάταξης αφορά την Ν. Μάκρη και τον Μαραθώνα.
  • Κανένας Αντιδήμαρχος από Βαρνάβα και Γραμματικό.
  • Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι στην Ν. Μάκρη και Μαραθώνα κι ότι περίσσευε σε Βαρνάβα και Γραμματικό.
Αποκορύφωμα, όμως, της πολιτικής διακρίσεων, είναι οι τρείς (!) προτάσεις για τον Βιολογικό Καθαρισμό, οι οποίες ΟΛΕΣ συμπτωματικά (;) αναφέρονται στο Γραμματικό (!).
Δεν είμαι τεχνικός για να κρίνω από αυτήν την άποψη τις μελέτες. Η κοινή, όμως, λογική λέει ότι τα υγρά, σύμφωνα με τον νόμο της βαρύτητας, κινούνται προς τα κάτω. Συνεπώς, με αυτήν την λογική, ο Βιολογικός έπρεπε να χωροθετηθεί στην Ν. Μάκρη.
Φοβάμαι όμως, ότι η λογική είναι: "οι ρυπογόνες δραστηριότητες (απορρίμματα-λύματα) στην επαρχία του Δήμου".
Κι αυτή η λογική είναι που μας παραπέμπει στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στους "πατρίκιους" και "πληβείους".
Δυστυχώς, απ΄ ότι διαπιστώνω, η λογική αυτή διακατέχει όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις κι όχι μόνο την πλειοψηφούσα. Άλλωστε η μεγάλη δεξαμενή ψήφων είναι η Ν. Μάκρη κι ο Μαραθώνας, άρα μικρό το κόστος γι΄ αυτές τις επιλογές. Αυτό μου θυμίζει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε το Γραμματικό για τον ΧΥΤΑ. Το μικρό πολιτικό κόστος, δηλαδή.
Με τέτοιες λογικές, όμως, είναι βέβαιο ότι ο Δήμος Μαραθώνα θα έχει την ίδια τύχη που είχε και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Την ΔΙΑΛΥΣΗ εις τα εξ ων συνετέθη.
Πολλοί πιστέψαμε ότι μέσα από αυτό το εγχείρημα θα αναβαθμιζόταν η ποιότητα ζωής των κατοίκων των μικρών χωριών. Διαψευστήκαμε και μάλιστα νωρίς. Οι φίλοι μας οι Νεομακρινοί μας είδαν σαν προσαρτημένη αποικία, σαν απαραίτητο συμπλήρωμα για την δημιουργία ενός "μεγάλου" Δήμου.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε. Πέρα κι έξω από παραταξιακές λογικές, αλλά με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών του Βαρνάβα και του Γραμματικού.
Να απαιτήσουμε ισότιμη μεταχείριση. Επιτέλους η εποχή των "πληβείων" έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είμαστε πολίτες με τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά και ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Κι αυτά τα δικαιώματα, από δω και προς θα αρχίσουμε να τα διεκδικούμε.
Καλώ όσους νοιάζονται να συγκροτήσουμε ΑΜΕΣΑ ενιαία ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, για να ακουστεί, επιτέλους, η φωνή των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων του Δήμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.