Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ και για αποψιλώσεις παράνομων πινακίδων

55.000 άνεργοι σε πεντάμηνη κοινωνική εργασία

και για Αποψιλώσεις παράνομων πινακίδων


Εργασία για 55.000 νέους, επαγγελματίες και επιστήμονες, προσφέρει το υπουργείο Εργασίας μέσα από τα προγράμματα "Κοινωνικής Εργασίας". Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η κοινωφελής εργασία ανέργων και ταυτόχρονα η κάλυψη των ελλείψεων σε διάφορους φορείς του Δημοσίου

55.000 άνεργοι σε     πεντάμηνη κοινωνική εργασία
Εργασία για 55.000 νέους, επαγγελματίες και επιστήμονες, προσφέρει το υπουργείο Εργασίας μέσα από τα προγράμματα "Κοινωνικής Εργασίας". Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η κοινωφελής εργασία ανέργων και ταυτόχρονα η κάλυψη των ελλείψεων σε διάφορους φορείς του Δημοσίου.
Οσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν για πέντε μήνες μηνιαίο επίδομα κοινωνικής εργασίας 625 ευρώ, ενώ θα έχουν πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Μάλιστα, για την ασφαλιστική κάλυψη των απασχολουμένων προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ.
Τα προγράμματα "Κοινωνικής Εργασίας" έχουν συνολικό ύψος 280 εκατ. ευρώ, ενώ οι συγκεκριμένοι πόροι προέρχονται από το ΕΠΑΝΑΔ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Δυναμικού, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αποθεματικού Απροβλέπτων αλλά και αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.
Προτεραιότητα στα προγράμματα έχουν τα αστικά κέντρα, τα οποία βάσει των αναλύσεων της ΕΛΣΤΑΤ-ΠΑΕΠ πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας, ενώ το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου θα τοποθετηθούν τουλάχιστον 7.000 άνεργοι στην αγορά εργασίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και 25 ακόμη μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα.
55.000 άνεργοι σε     πεντάμηνη κοινωνική εργασία
Η επιλογή των ανέργων για την υλοποίηση δράσεων Κοινωνικής Εργασίας θα πραγματοποιηθεί μέσω συστήματος μοριοδότησης και η ανάρτηση των ωφελουμένων στο Διαδίκτυο θα είναι υποχρεωτική.
Επιπλέον, δικαίωμα υποβολής πρότασης έχουν οι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως Ιδρύματα, Σωματεία, Εταιρείες Αστικού Δικαίου κ.λπ., οι οποίοι λειτουργούν ως φορείς απασχόλησης και έχουν την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν άνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υποαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων (δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί κ.ά.) και άνεργοι νέοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.
55.000 άνεργοι σε     πεντάμηνη κοινωνική εργασία
Πού θα εργαστούν
Οι άνεργοι θα μπορούν να απασχοληθούν σε έργα κοινωνικής ωφέλειας, όπως:
  • Αποψιλώσεις παράνομων πινακίδων
  • Καθαρισμός και αισθητική αποκατάσταση προσόψεων δημόσιων και δημοτικών κτιρίων
  • Καθαρισμός στύλων και πινακίδων οδοσήμανσης από διαφημιστικά υλικά
  • Καθαρισμός και συντήρηση στάσεων λεωφορείων
  • Αποψίλωση αυθαίρετων κατασκευών σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους
  • Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων προσφυγικών πολυκατοικιών
  • Επισκευή και συντήρηση δικτύων προσφυγικών πολυκατοικιών
  • Δημιουργία ηχοπετασμάτων και φυτικών ηχοπετασμάτων απορρόφησης του οδικού θορύβου σε σχολεία που γειτνιάζουν με οδικούς άξονες
  • Αποψίλωση περιαστικών ζωνών και ακάλυπτων δημόσιων χώρων
  • Συντήρηση και φύλαξη παιδικών χαρών, αύλιων χώρων σχολείων, παιδικών σταθμών και πεζοδρομίων.
Επιπλέον, οι άνεργοι θα παρέχουν προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως συντήρηση: ραμπών για προσβασιμότητα ΑμεΑ, πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων, κήπων και αλσών, οδών και ζωνών πυροπροστασίας σε περιαστικά δάση.
Αλλες δράσεις είναι η φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων, οι αναδασώσεις, ο καθαρισμός δασικού δικτύου, οι φυτεύσεις-συντηρήσεις-φυλάξεις αλσών και πάρκων, οι υπηρεσίες ποτίσματος κοινόχρηστων κήπων-αλσών, οι φυτεύσεις σε γειτονιές, η συντήρηση-καθαρισμός περιαστικού πρασίνου, η λειτουργία προγραμμάτων σίτισης, καθώς επίσης και η συνοδεία ατόμων με δυσκολίες κινητικότητας.
Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων για την Αττική:
  • Καθαρισμός Ποδονίφτη
  • Καθαρισμός Κηφισού
  • Καθαρισμός άλσους Νέας Φιλαδέλφειας
  • Φύλαξη άλσους Νέας Φιλαδέλφειας
  • Καθαρισμός περιαστικού πρασίνου στο όρος Αιγάλεω
  • Καθαρισμός περιαστικού πρασίνου στο Ποικίλον Ορος
  • Συντήρηση, φύτευση, φύλαξη και καθαρισμός πάρκου Αντώνη Τρίτση
  • Ανάπλαση-αναμόρφωση παραλιακού μετώπου Γλυφάδας
37.000 θα εργαστούν σε τοπικά προγράμματα
Η δεύτερη δράση είναι τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης, η προκήρυξη των οποίων θα γίνει και στις 13 περιφέρειες, μέσω των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών.
Ο αριθμός των ωφελούμενων από τα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 37.000 ανέργους, ενώ ο προϋπολογισμός τους θα αγγίξει τα 190 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος των ΤΟΠΣΑ είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα εστιάζουν στην απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας, στην προετοιμασία και στον σχεδιασμό νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης.
Δικαίωμα συμμετοχής στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης θα έχουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες κ.λπ. Οι δράσεις που περιλαμβάνουν τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης είναι:
  • Η κατάρτιση-επιμόρφωση και συμβουλευτική
  • Η συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικότητας (λογιστικά, φορολογικά, marketing κ.λπ.)
  • Η απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας (πρακτική άσκηση)
  • Η συμμετοχή σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning)
  • Η απόκτηση εργασιακής εξειδίκευσης σε επιχειρήσεις
  • Η δικτύωση επιχειρήσεων και δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων
  • Οι συμμετοχές σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις
  • Η ενίσχυση κοινωνικής υποστήριξης ωφελούμενων ανέργων
  • Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης
  • Η προετοιμασία και στήριξη δομών Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
  • Η κατάρτιση αναπτυξιακών στελεχών και η ένταξη στην αγορά εργασίας & άρση κοινωνικού αποκλεισμού, ΑμεΑ και ευάλωτων ομάδων.
Οι περιοχές παρέμβασης είναι το σύνολο του νομού ή ένα υποσύνολο αυτού, με δυνατότητα οριοθέτησης σε δύο ή περισσότερους όμορους δήμους, ενώ φορέας υλοποίησης είναι μια αναπτυξιακή σύμπραξη με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων των τοπικών κοινωνιών.
Το πρόγραμμα της στήριξης της τοπικής αγοράς εργασίας γίνεται και καταστρώνεται σε στενή συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.
Είναι μια αναπτυξιακή σύμπραξη, την οποία θεσμοθετούμε με ρύθμιση σε ένα από τα προσεχή νομοθετήματα του υπουργείου μας.
Γ. Κουτρουμάνης
Με κριτήρια ΑΣΕΠ η επιλογή
Ο αναπληρωτής υπoυργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι τα τρία χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων δράσεων είναι "η απόλυτη διαφάνεια, η αντικειμενικότητα αλλά και το αποτέλεσμα".
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "δεν δημιουργούμε προγράμματα για να δώσουμε αργομισθίες. Δημιουργούμε προγράμματα με τα οποία θα παραχθεί συγκεκριμένο έργο. Σε μια περίοδο που θα υπάρξει μια μεγάλη προσφορά γι' αυτές τις θέσεις, θα υπάρχει ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων με τον πιο πρόσφορο τρόπο. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι τύπου ΑΣΕΠ. Δηλαδή είναι το σύστημα του ΑΣΕΠ που έχει εφαρμοστεί για τους εποχικούς εργαζόμενους στο Δημόσιο, διευρυμένο με κάποια επιπλέον κοινωνικά κριτήρια, που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες".
Λούκα Κατσέλη
Νέος Εθνικός Φορέας Απασχόλησης
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους επεξεργάζεται το σχέδιο ίδρυσης ενός Εθνικού Φορέα Απασχόλησης. "Ο φορέας απασχόλησης θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με όλους τους τοπικούς συμπράττοντες φορείς, που θα είναι οι δήμοι της περιοχής, τα επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το ΤΕΙ της περιοχής ή το Πανεπιστήμιο της περιοχής, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, Ενώσεις Καταναλωτών, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτοί οι συμπράττοντες φορείς έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις κοινωνικής εργασίας. Αρα, οι δήμοι μπορούν να υποβάλουν στον φορέα συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες θέλουν να ενεργοποιήσουν και στις οποίες θέλουν να απασχολήσουν τους ωφελούμενους".
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.