Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Μαραθώνας. Απαλλάσσονται οι κάτοικοι από το «χαράτσι τέλους πρασίνου» που πληρώνουν εδώ και 13 χρόνια

Απαλλάσσονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του ενιαίου Δήμου Μαραθώνα, από το «χαράτσι» με την ονομασία «τέλους πρασίνου» που πληρώνουν εδώ και 13 χρόνια οι δημότες της Νέας Μάκρης και που… πρώτη δουλειά του κ. Λουίζου ήταν να προεκτείνει το φόρο αυτό, και στις άλλες Δημοτικές Κοινότητες.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Στις 27 Ιουνίου κατατέθηκε καταγγελία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, σχετικά με την επιβολή δυνητικού ανταποδοτικού τέλους πρασίνου στο Δήμο Μαραθώνα βάσει απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 18 Ιουλίου η καταγγελία έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα ν’ ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας και δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα κ. Νίκος Ιωνάς (φωτό) αφού συγκέντρωσε υπογραφές τόσο συναδέλφων του, δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης όσο κι ενεργών πολιτών της περιοχής, κατέθεσε στην προϊστάμενη αρχή του Δήμου, έγγραφο-καταγγελία, με το οποίο ζητείται η ακύρωση της εν λόγω απόφασης του Δ.Σ. ως «παράνομη και καταχρηστική».
Το αιτιολογικό για την ακυρωτική απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Λιακόπουλος, είναι το κάτωθι: «επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες κατά το νόμο, προϋποθέσεις, το μέτρο που πάει να επιβληθεί στο Δήμο Μαραθώνα εν προκειμένω, δεν δύναται να χαρακτηριστεί σαν «τέλος» αλλά ως «φόρος». Επειδή, προκύπτει ότι οι υπόχρεοι της καταβολής του συγκεκριμένου τέλους δεν πρόκειται να έχουν ειδική ωφέλεια, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει διάχυση του οφέλους από τις υπηρεσίες σ’ ένα αόριστο κύκλο προσώπων, γεγονός που δεν είναι σύμφωνο με την αρχή της ανταποδοτικότητας.
Επειδή αναφέρονται πολύ γενικά και αόριστα τα ποσά που αφορούν τις δαπάνες της Υπηρεσίας Πρασίνου, ενώ δεν παρατίθενται αναλυτικοί προϋπολογισμοί των επιμέρους εργασιών που περιλαμβάνονται στην απόφαση, συνεπώς στερείται της απαιτούμενης αιτιολογίας.
Επειδή οι δαπάνες που πρόκειται να καλύψει το τέλος δεν πρέπει ν’ αφορούν έργα ή υπηρεσίες που αποτελούν νομοθετημένο αντικείμενο των ΟΤΑ ή που χρηματοδοτούνται από άλλα τακτικά έσοδά τους, όπως π.χ. η πυροπροστασία».
Συμπερασματικά, και αφού η επιβολή τέλους πρασίνου κρίνεται «παράνομη» οι δημότες Νέας Μάκρης «παρανόμως» καταβάλλουν το φόρο αυτό, επί 13 χρόνια, μέσω των λογαριασμών του νερού! Και καταβάλλεται ασκόπως και παρανόμως όχι μόνο επειδή το λέει ο νόμος, αλλά κυρίως, επειδή το αποδεικνύει η καθημερινότητα των 13 αυτών χρόνων! Επειδή στην πράξη -και όχι μόνο στα χαρτιά- οι δημότες δεν έχουν δει, δεν έχουν βιώσει την «ανταποδοτικότητα» που υπόσχεται αυτός το «τέλος»! Ούτε φυσικά, έχουν απολαύσει τα «οφέλη».
Τι θα γίνει από δω και πέρα;
Προφανώς, η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, δημιουργώντας μείζον ηθικό, πολιτικό, κοινωνικό αλλά και νομικό ζήτημα: α) οι δημότες του τέως Δήμου Νέας Μάκρης πλήρωναν τόσα χρόνια ένα φόρο που δεν έπρεπε να πληρώνουν. Πώς αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο; και β) πού ξοδεύτηκαν τα εκατομμύρια που εισέπραττε ο Δήμος Νέας Μάκρης; στο «κοινωνικό έργο» που τόσο προκλητικά και αόριστα απαντά ο κ. Λουίζος, κάθε που του τίθεται σχετικό ερώτημα;
Όπως είναι φυσικό, οι κάτοικοι του ενιαίου Δήμου Μαραθώνα στο σύνολό τους, θα πρέπει ν’ απαλλαχτούν απ’ αυτό το χαράτσι, εξέλιξη την οποία λογικά, θα παρακολουθήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Γιατί, διακινδυνεύουμε την πρόβλεψη ότι, ο κ.Λουίζος δεν θα δεχτεί την ακύρωση τόσο εύκολα. Έχει μάθει να μπαίνουν πολλά χρήματα στα ταμεία και δεν μπορεί να λειτουργήσει με έσοδα που ίσα-ίσα καλύπτουν τις υποχρεωτικές δαπάνες του Δήμου. Πιστεύουμε ότι: κατ’ αρχήν θα συνεχίσει να επιβάλλεται το τέλος σα να μη συμβαίνει τίποτα, με τη δικαιολογία ότι «θ’ ασκηθεί έφεση εν ευθέτω χρόνω». Και ο καιρός θα περνάει και οι δημότες θα συνεχίσουν να πληρώνουν ένα «παράνομο και καταχρηστικό φόρο». Κατά δεύτερον, ο κ. Λουίζος θα βάλει όσα πολιτικά και μη, μέσα διαθέτει, για να πιέσει την Περιφέρεια ν’ αλλάξει την απόφαση, που εκτός των άλλων, σημαίνει και πολιτική ήττα. Τέλος, ο δήμαρχος Μαραθώνα θα φέρει ξανά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο πλαισιώνοντάς το με άλλα επιχειρήματα προκειμένου να φαίνεται «ανταποδοτικό» και να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.
Όπως και να έχει, 3 χρόνια πριν τις δημοτικές εκλογές και με το σκεπτικό ότι «όλες αυτές οι ενέργειες για την επιβολή ντε και καλά, του φόρου, θα έχουν ξεχαστεί μέχρι να φτάσουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη» ο κ. Λουίζος θα κάνει τ’ αδύνατα δυνατά, για να εξακολουθήσει η ισχύ του φόρου.
Για την ιστορία, σημειώνουμε τους υπογράφοντες την καταγγελία: Νίκος Ιωνάς, Αλέξανδρος Ρέρρας, Κωστας Σταμάτης, Γιάννης Αλεβιζόπουλος, Φώτης Δεληβοριάς, Βασίλης Τζιλάβης, Στέφανος Θεοδωρίδης, Νίκος Καραχάλιος, Κώστας Τσίρκας, Γιάννης Ζαγάρης, Στέφανος Μπαϊρακτάρης, Γιάννης Μπούσουλας, Πέτρος Στάμου, Κώστας Ρέλιας, Μανώλης Χατζηεμμανουήλ, Βαγγέλης Γαβριελάτος, Βασίλης Μπλέτσας, Γιάννης Βότσης και Μίλτος Μερκούρης.
Βιργινία Μάρκου
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.