Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ - Μάθημα σε δημάρχους και συμβούλους! ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ & ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ με την ψήφο μας.

Ανάβρα V/S Βαρνάβα...


Μηνύματα από την Ανάβρα Μαγνησίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Goura-Enipeas






 ΕΝΑ Πρότυπο για το περιβάλλον και τον Άνθρωπο.

Η οικονομία της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας (Γούρα) βασίζονταν ανέκαθεν στην παραδοσιακή κτηνοτροφία και οι οικογένειες εξασφάλιζαν μόλις και μετά βίας τα προς το ζην.
Οι κτηνοτρόφοι, ο καθένας μόνος του, συμβίωναν με τα κοπάδια μέσα στο χωριό, οι δρόμοι ήταν δύσβατοι και λασπωμένοι. Η ευωδιά της Φύσης μπερδευόταν με τη δυσοσμία από την κοπριά των ζώων. Οι νέοι απογοητευμένοι... με μια βαλίτσα έτοιμη στο χέρι και το βλέμμα στα κοντινά αστικά κέντρα.
Φτώχεια, εγκατάλειψη, μαρασμός!
Δεν θα μπορούσε η Ανάβρα των 1.000 μ. υψόμετρο και των 400 ψυχών να έχει διαφορετική μοίρα απο τα υπόλοιπα απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας...
Το 1990 όμως επέλεξαν ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο. Δεν υιοθέτησαν τις επίσημες πελατειακές «γραμμές» των κομμάτων και εξέλεξαν στην Κοινότητα έναν συνδυασμό «για την Κοινότητά τους».
Η ομάδα αυτή στελεχωμένη με ανθρώπους μορφωμένους απευθύνθηκε σε ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους, χωρίς πελατειακές σχέσεις, υλοποιώντας το σύνθημα:
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει»
Έτσι, η Ανάβρα σήμερα αύξησε τους κατοίκους κατά 250! Εχει 0% ανεργία και 0% εγκληματικότητα. Οι κτηνοτρόφοι φροντίζουν τα κοπάδια τους με σύγχρονες μεθόδους και τα δώρα της Φύσης αξιοποιούνται στον υπέρτατο βαθμό με σεβασμό στο περιβάλλον
Δηλαδή, δημιουργήθηκαν:
  • Αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 17MW.
  • Το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «ΓΟΥΡΑ» που ξεκινάει από τις πηγές του Ενιπέα, με διατήρηση της βιοποικιλότητας και των παραδοσιακών μορφών ζωής (Μαντάνι, Ντριστέλα, Νερόμυλο)
  • Τρία βιολογικά κτηνοτροφικά πάρκα έξω από το χωριό, όπου εγκαταστάθηκαν όλα τα ποιμνιοστάσια. Όλα τα ζώα του χωριού είναι ελευθέρας βοσκής και εκτρέφονται βιολογικά!
  • Πιστοποιημένο κοινοτικό σφαγείο με ISO, HASP, S64 και βιολογική γραμμή σφαγής!
  • Απαγορεύτηκε η διέλευση των ζώων μέσα στους δρόμους του χωριού, ενώ δημιουργήθηκαν περιφερειακοί αγροτικοί δρόμοι.
  • Αγροτικό ιατρείο με δωρεάν κατοικία για τον γιατρό, ώστε να κατοικεί μόνιμα στο χωριό και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για όλους τους ηλικιωμένους.
  • Ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο με δωρεάν κατοικία στους δασκάλους σε νεόδμητα κτίρια.
  • Κλειστό γυμναστήριο δωρεάν για τους κατοίκους, που λειτουργεί και το χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν υπό το μηδέν.
  • Δύο αίθουσες εκδηλώσεων 100 και 300 θέσεων
  • Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής.
  • Νέα ασφαλής Παιδική Χαρά, πετρόχτιστες βρύσες, παρτέρια με δένδρα και Πλατώματα για αγνάντεμα κι αναψυχή. Νέο δίκτυο ύδρευσης, πεζόδρομοι, πλατείες, και διώροφο πάρκινγκ στο κέντρο του χωριού. Γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, αποδυτήρια και κερκίδες, γήπεδο μπάσκετ.
  • Το εσωτερικό οδικό δίκτυο αναβαθμίστηκε με ασφαλτόστρωση και πλακοστρώσεις, ενώ η πρόσβαση στα αστικά κέντρα έγινε εύκολη με τη διαπλάτυνση του επαρχιακού δικτύου.
  • Η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) ασύρματα για όλους τους κατοίκους ολοκληρώνεται.
Γίνεται διανομή κοινοτικών οικοπέδων σε όσους άστεγους δημότες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ανάβρα.
Όλα τα έργα που έγιναν ήταν και είναι απόλυτα φιλικά στο περιβάλλον.
Προετοιμάζονται για κατασκευή:
  • Μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 4 MW, με αξιοποίηση μόνο του 70% του νερού του Ενιπέα, το οποίο δεν θα λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες, που η διαθεσιμότητα του νερού μειώνεται.
  • Σύστημα τηλεθέρμανσης με καύσιμη ύλη βιομάζα (Υπολείμματα υλοτόμησης και κοπριές ζώων) που θα εξασφαλίζει θέρμανση και ζεστό νερό σε όλους τους κατοίκους δωρεάν.
Ένα άλλο πρότυπο είναι εφικτό
Η ανάγκη το παράδειγμα της Ανάβρας να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, οδήγησε την ΒΙΟΖΩ μαζί με την Κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας στην διοργάνωση εκδήλωσης την Κυριακή 6 Ιουνίου, στις 11 το πρωί στην Ανάβρα, στο Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «ΓΟΥΡΑ».
Μετά τις ολιγόλεπτες ομιλίες θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και όποια συζήτηση προκύψει.
Στην συνέχεια θα γίνει ξεναγηση στο πλούσιο φυσικό τοπίο του πάρκου με τις λαογραφικές αναφορές (μαντάνια, νεροτριβές κ.α.) μέσα στο οξυγόνο και με υπόκρουση το κελάρυσμα του ποταμού Ενιπέα και τα τιτιβίσματα των πουλιών.
Στο τέλος της ξενάγησης – μεσημέρι πια- οι παρευρισκόμενοι θα επιστρέψουν στο κοινοτικό εστιατόριο όπου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τοπικά βιολογικά εδέσματα και άκρατο ή κεκραμένο οίνο απο το ΗΛΕΣΙΟΝ.
Αθήνα, 10 Μαΐου 2010
Δημήτρης Τσουκαλάς, Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.