Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Καποδίστριας 2" με όποια κυβέρνηση!

"
Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ προτίθενται να προχωρήσουν σε συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων την επόμενη τετραετία - Συμφωνούν και οι αιρετοί...




Ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας υπό τη σημερινή του μορφή έχει ημερομηνία λήξης...
Του Λάζαρου Μάμαλη
Η λήξη του προσδιορίζεται χρονικά από την επομένη των προσεχών εθνικών εκλογών.... Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην περαιτέρω συνένωση των Δήμων και των Κοινοτήτων της χώρας.


Η Νέα Δημοκρατία, που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχε κλειστή την ατζέντα της για τον "Καποδίστρια 2", προχθές την άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, "Καποδίστρια 2" στην Αυτοδιοίκηση προανήγγειλε, ο κ. Κώστας Καραμανλής μετά τις συναντήσεις του με τα νεοεκλεγέντα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, παρουσία του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου και Θανάση Νάκου.
Προεκλογική συζήτηση
Η μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας αναμένεται να συζητηθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Θα αποτελεί μάλιστα, βασική πολιτική θέση της Νέας Δημοκρατίας στην επικείμενη προεκλογική περίοδο, και εφόσον το κυβερνών κόμμα επανεκλεγεί θα προχωρήσει σε νέο κύκλο συνενώσεων στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή, θα προχωρήσει στο λεγόμενο "Καποδίστρια 2".
Και το ΠΑΣΟΚ
Γνωστή από καιρό είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ για τομές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, με ενίσχυση του ρόλου της, αλλά και με μεγαλύτερους και ισχυρότερους ΟΤΑ. Συνεπώς, είτε η Νέα Δημοκρατία, είτε το ΠΑΣΟΚ, αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου την επομένη των εκλογών, θα προχωρήσουν σε συνενώσεις .
Συμφωνούν και οι αιρετοί...
Την ανάγκη συνένωσης των υπαρχόντων Δήμων και Κοινοτήτων σε ευρύτερους ΟΤΑ υπογραμμίζουν και οι ίδιοι οι αιρετοί. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΚΕΔΚΕ πρότεινε τη δραστική μείωση των Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας. Επομένως, η ανάγκη για δημιουργία ισχυρότερων ΟΤΑ που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.
Λίγα μέτρα άσφαλτο και αυτό είναι όλο...
Το έχουμε ξαναγράψει και επιμένουμε σε αυτό... Στην ουσία οι δήμοι που δημιουργήθηκαν από την υλοποίηση του σχεδίου "Καποδίστριας" είναι μεγαλύτερες σε πληθυσμό, κοινότητες. Ποιος από τους νέους δήμους έχει τεχνική υπηρεσία για τη σύνταξη μελετών και την προώθηση έργων; Ποιος μπορεί να αντλήσει κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα; Ποιος διαθέτει δημοτική αστυνομία για να επιβάλει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Συμπερασματικά, ποιος μπορεί ή και ποιος θέλει, να παρέμβει καθοριστικά στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, προσφέροντας νέες υπηρεσίες και δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης που είναι και το ζητούμενο;
Δυστυχώς κανείς...".

Οι δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος και Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός στις κατ' ιδίαν επαφές που είχαν, προ μηνών με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, δεν χρησιμοποίησαν διαφορετική επιχειρηματολογία προκειμένου να τον πείσουν ότι είναι υπαρκτή η ανάγκη ενός δεύτερου, πιο τολμηρού "Καποδίστρια", για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι ΟΤΑ στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Άλλωστε, η ίδια η ΚΕΔΚΕ πρότεινε στο υπουργείο Εσωτερικών τη συγχώνευση των 1000 περίπου ΟΤΑ της χώρας σε 200 με 250!


Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Μαΐου 2007,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.