GAULEITERS –Η Γενικότερη ερμηνεία είναι πληροφοριοδότες ή υπεύθυνοι περιοχής ή δοσίλογοι ή……
Απ΄ αυτούς λοιπόν, ζήτησε ο πρόεδρος του Βαρνάβα, να τον πληροφορούν για διάφορα? θέματα των περιοχών που καλύπτουν.
Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί, τι πληροφορίες προσφέρουν, τι προσόντα έχουν, με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν, ποιος τους διόρισε?
ΕΞΥΠΝΟ - Ο πρόεδρος μοίρασε εξουσία σε "εθελοντές". Τι αντιπροσωπευτικότητα έχουν? Ποιος συλλέγει τις πληροφορίες, ποιος τις αξιολογεί και αξιοποιεί και κυρίως ΤΙ ΚΑΝΕΙ μ' αυτές?. Το γνωρίζει αυτό το Δ.Σ της Κοινότητας? είναι θεσμοθετημένος ο ρόλος τους?
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι περισσότεροι είναι μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Νέων Κατοίκων.
Αλλά έτσι δεν υπάρχει συλλογικότητα, μόνο ενας αναγνωρισμένος φορέας συνεργασίας με εκλεγμένους αντιπροσώπους μπορεί να υπάρξει αντιπροσωπευτικότητα, έλεγχος αξιοπιστίας και υπευθυνότητας της πληροφόρησης για τα συλλογικά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο ( περιβάλλον, πολιτισμό, τοπικά προβλήματα κ,λ,π). Μόνο αυτόν τον αναγνωρισμένο απο τους πολίτες φορέα θα πρέπει να αναγνωρίζει και να συνεργάζεται στενά ο Πρόεδρος της Κοινότητας και όχι μεμονωμένα άτομα (ας είναι και μέλη Συλλόγου) που μπορεί να μην έχουν καμιά ή ελάχιστη αντιπροσωπευτικότητα, παίζοντας τον ύποπτο ρόλο του πληροφοριοδότη με ότι αυτό υπονοείται.
Ή αλλιώς το...Εκλεγμένο Συμβούλιο / Σύνδεσμος Γειτονιάς
Ή αλλιώς το...Εκλεγμένο Συμβούλιο / Σύνδεσμος Γειτονιάς
Η γειτονιά είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας και μπορεί και πρέπει να εκλέξει τους αντιπροσώπους της . Εκλεγμένο από τους πολίτες ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ θα ασχολείται με την καθημερινή ζωή των δημοτών και θα προωθεί τα γενικότερα προβλήματα ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής της περιοχής – διαμερίσματος της Κοινότητας Βαρνάβα που εκλέγεται. Με αποφασιστικές αρμοδιότητες που θα μεταφέρονται στο Διαμερισματικό Συμβούλιο της Κοινότητας.
Οργανώστε δημοκρατικές και λειτουργικές διαδικασίες εκλογής συμβουλίων σε κάθε γειτονιά. Οχι διαβλητούς διορισμούς.
ΓΡΑΨΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.Ποιός ο ρόλος του Συμβουλίου Γειτονιάς;Ποιες οι Αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου Γειτονιάς;Ποιούς και πως θα τους εκλέξουμε;
ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. Που μπορούν να αλλάξουν τον Βαρνάβα ….
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
Η γειτονιά μας εγκαθιστά το Δημαρχείο της.
Με “εκλεγμένο εκπρόσωπο” της γειτονιάς, ορισμένο αποκλειστικά για το Διαμέρισμα, έτσι ώστε να έχει το δικαίωμα της υπογραφής και της εκταμίευσης.
Με Δημοτικό Συμβούλιο της γειτονιάς το εκλεγμένο από τους πολίτες Διαμερισματικό Συμβούλιο, που ασχολείται με την καθημερινή ζωή των δημοτών.
Με αποφασιστικές αρμοδιότητες που μεταφέρονται στο Διαμερισματικό Συμβούλιο και αφορούν:
Τα έργα πρασίνου και τα τεχνικά έργα (πεζοδρομήσεις, συντήρηση πεζοδρομίων, έργα αρχιτεκτονικής μέχρι ενός ορισμένου ποσού που αποφασίζεται κάθε χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο)
Την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος
Την επισκευή και τη συντήρηση δρόμων,
Προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης
Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικής εμβέλειας
Συγκροτούμε γι’ αυτό, με άμεση και ριζική αποκέντρωση των υπηρεσιών της Κοινότητας, ολοκληρωμένη διοικητική μονάδα στο Διαμέρισμα σε επίπεδο Διεύθυνσης, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διαμερισματικού Συμβουλίου, έτσι ώστε :
Κάθε γειτονιά να έχει τον δικό της
οδοκαθαριστή,
τον δικό της γιατρό του δημοτικού ιατρείου,
τον δικό της υπεύθυνο του πρασίνου,
τον δικό της υπάλληλο του ΚΕΠ
κ.λ.π
Και οπλίζουμε το Διαμερισματικό Συμβούλιο με πόρους που προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Κοινότητας και την επιστροφή ως ανταποδοτικών του 50% τουλάχιστον των τελών των δημοτών του Διαμερίσματος. Ο Προϋπολογισμός εγκρίνεται κάθε χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο και είναι ενσωματωμένος στον δημοτικό προϋπολογισμό.
Γειτονιά: Ανάπτυξη με μέτρο τον Άνθρωπο
Παράλληλα, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Κοινότητας, κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας σε κάθε Διαμέρισμα:
Σχεδιάζεται και υλοποιείται Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του οποίου κατασκευάζονται έργα, καταρτίζονται άνεργοι της περιοχής και δημιουργούνται συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Με το πρόγραμμα αυτό, γίνεται η ανάπλαση των πλατειών, η αναβάθμιση σημαντικών σημείων του Διαμερίσματος, η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και η δημιουργία εμπορικών και επιχειρηματικών κέντρων.
Δημιουργείται ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, που λειτουργεί ως δίκτυο μουσικών και καλλιτεχνικών εργαστηρίων και βιβλιοθηκών.
Αναπτύσσεται το δίκτυο αθλητικών υποδομών με κλειστά γυμναστήρια, ανοιχτούς αθλητικούς χώρους, «αλάνες» για μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Σχεδιάζεται και υλοποιείται δίκτυο πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων, δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πλατειών.
Οργάνωση και λειτουργία ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών, συμπεριλαμβάνοντας την εξυπηρέτηση των μεταναστών και τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης με υπηρεσίες μιας στάσης (one stop).
Δεσμεύονται μέσα στο 2007 οι ελεύθεροι χώροι για να αποδοθούν σε κοινή χρήση, και προχωρούμε στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων ή διατηρητέων κτιρίων που σήμερα αποτελούν εστίες μόλυνσης μέσα από κοστολογημένο πρόγραμμα που υποβάλλουμε στο Δ΄ Κοινονικό Πλαίσιο Στήριξης.
Ολοκληρώνεται σε κάθε γειτονιά το πρόγραμμα ανάπτυξης της σχολικής στέγης και η ανάπλαση των αυλών των σχολείων.
Κοινωνία Συνοχής και Αλληλεγγύης
Μια σειρά πολιτικές και μέτρα συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να νιώσει η γειτονιά ασφάλεια, να αισθανθούν οι άνθρωποι αλληλέγγυοι και να προωθηθεί η αρμονική τους συμβίωση:
Η Οργάνωση του Κοινοτικού Ιατρείου
Η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες και των ηλικιωμένων σε όλους τους δημοτικούς χώρους
Η κάλυψη κάθε γειτονιάς με Λέσχη Φιλίας
Η θέσπιση του «οικογενειακού και κοινωνικού διαμεσολαβητή», μικτών επιτροπών από Έλληνες και μετανάστες, του «τοπικού συμβουλίου πρόληψης της παραβατικότητας»
Η σημαντική επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και του θεσμού του «σχολικού τροχονόμου» και του «σχολικού φύλακα»
Η ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και η ενθάρρυνση των οργανώσεων καταναλωτών με σκοπό την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία και την οικολογική ευαισθησία
Η συνεχής συνεργασία με φορείς και ομάδες της γειτονιάς για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού και της μάστιγας των ναρκωτικών
Η συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο της συνοικίας για «τοπικά σύμφωνα απασχόλησης» που δίνουν δουλειά στους ανέργους, ιδίως τις νέες και τους νέους της περιοχής
Η περισυλλογή και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων
Όλα αυτά συγκροτούν μια ολοκληρωμένη δέσμη επιλογών που την προοπτική μιας κοινωνίας συνοχής, ασφάλειας και αλληλεγγύης.