Το «μεγάλο φαγοπότι» που έχει στηθεί στην Ανατολική Αττική από ένα κύκλωμα στο οποίο μετέχουν κρατικοί λειτουργοί, κοινοτάρχες και εργολάβοι και το οποίο λυμαίνεται τα δημόσια έργα που εκτελούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Ανω των 20 δισ. δρχ. άλλαξαν χέρια τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ένα σημαντικό τμήμα από αυτά «επενδύθηκε» στο χρηματιστήριο της παράνομης συναλλαγής, της κομπίνας και της μίζας. Η «μαφία», που έχει απλώσει τα πλοκάμια της ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες, επιδιώκει όπως προκύπτει από μαγνητοφωνημένες κασέτες που κατατέθηκαν στον Εισαγγελέα
Πλημμελειοδικών και αποτελούν ήδη αποδεικτικό υλικό να επιβάλει τον «νόμο της σιωπής». Ετσι απειλεί, χρηματίζει και εκβιάζει. Τι απαντούν; * Ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Στ. Λογοθέτης αρνείται όλες τις κατηγορίες Ολόκληρη η απάντησή του στις σελίδες Α48-49 * Επίσης αρνούνται τις κατηγορίες οι δήμαρχοι Γλυφάδας κ. Θ. Σπονδυλίδης και Αγίων Αναργύρων κ. Ν. Ταμπακίδης Οι απαντήσεις τους θα δημοσιευτούν (στα πλαίσια της συνεχιζόμενης δημοσιογραφικής έρευνας) από την ερχόμενη Κυριακή
Η ιστορία, στην οποία έχει κληθεί ήδη η δικαιοσύνη να ρίξει φως, ξεκίνησε πριν από τρία περίπου χρόνια, στις 19 Απριλίου 1994, όταν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών έφθασε μια μηνυτήρια αναφορά του γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Καμάρι» κ. Β. Αναστασόπουλου. Αφορμή υπήρξε η προανάκριση που ξεχίνησε μετά από καταγγελίες για παράνομες αναθέσεις έργων στην Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού. «Αυτά που εκτυλίχθηκαν στη Σκάλα Ωρωπού ήταν ένα ελάχιστο τμήμα της όλης υποθέσεως που εκτυλίχθηκε με έδρα τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και εμπλεκομένους και τον πρώην και τον νυν νομάρχες κκ. Ε. Χαραλαμπίδη και Ν. Πέρκιζα» ανέφερε η μηνυτήρια αναφορά.
Μάλιστα ο τέως νομάρχης κ. Ε. Χαραλαμπίδης έχει κατηγορηθεί ότι ενέκρινε απευθείας αναθέσεις των έργων «"παίρνοντας την ευθύνη επάνω του", παρά την αντίθετη γνώμη των εισηγητών του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νομαρχίας κυριών Γιανούλας Κουμπαράκη και Αννας Παπαδημητρίου, της προϊσταμένης του τμήματος κ. Αρτεμης Κατσίγιαννη και, σε μερικές περιπτώσεις, του διευθυντή Εσωτερικών κ. Ανδρέα Πέγκα».
Στη μηνυτήρια αναφορά αποκαλύπτεται ακόμη ότι, πρώτον, «σε αυτή τη διαδικασία είχαν εμπλακεί αρκετοί πρόεδροι κοινοτήτων, που έπειθαν τα Κοινοτικά Συμβούλια και έβγαζαν αποφάσεις για απευθείας αναθέσεις πάντα σε συγκεκριμένους εργολάβους», δεύτερον, «με αυτόν τον τρόπο έγινε το 60% ως 70% των έργων», και, τρίτον, «οι εργολάβοι που αναλάμβαναν τα έργα είχαν "μόνιμο" μελετητή και επιβλέποντα του έργου μηχανικό της Νομαρχίας».
Τα έργα τα οποία είχαν τεθεί στο σκόπευτρο της εισαγγελικής έρευνας ήταν, πρώτο, οι ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή Νέας Πολιτείας της Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού, ύψους 4 εκατ. δραχμών τα έργα εκτελέστηκαν και η απευθείας ανάθεση έγινε εκ των υστέρων, στις 11 Μαΐου 1992, με απόφαση του προέδρου της κοινότητας. Δεύτερο, η κατασκευή ενός αγωγού υδρεύσεως στο Χαλκούτσι Ωρωπού, ύψους 12.390.000 δρχ., για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του προέδρου της Κοινότητας Ωρωπού για απάτη. Τρίτο, η κατασκευή «ιστορικού πηγαδιού» από τον ίδιο εργολάβο, δαπάνης 8,2 εκατ. δρχ., έργο το οποίο εγκρίθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο όταν είχε ήδη αποπερατωθεί. Τέταρτο, εννέα έργα στην Κοινότητα Γραμματικού, ύψους 615 εκατ. δρχ., τα περισσότερα από τα οποία είχαν ανατεθεί στον εργολάβο Δ. Παπαδημητρίου. Πέμπτο, επισκευή - συντήρηση σχολείων στον Δήμο Μαραθώνος, ύψους 24 εκατ. δραχμών. Εκτο, δύο έργα στον Δήμο Σπάτων, ύψους 67 περίπου εκατ. δρχ. Εβδομο, τρία έργα στην Κοινότητα Πικερμίου, ύψους 69 εκατ. δρχ. Ογδοο, έξι έργα στην Κοινότητα Σαρωνίδας, ύψους 68 περίπου εκατ. δρχ. Ενατο, πέντε έργα στον Δήμο Νέας Μάκρης, ύψους 612 εκατ. δρχ. Δέκατο, κατασκευή αντλιοστασίου στην Κοινότητα Ροδόπολης, ύψους 24 εκατ. δρχ. Ενδέκατο, επέκταση δικτύου ύδρευσης στην Κοινότητα Π. Φωκαίας, ύψους 11,2 εκατ. δρχ. Δωδέκατο, δύο έργα στην Κοινότητα Γλυκών Νερών, ύψους 195 εκατ. δρχ. Δέκατο τρίτο, δύο έργα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, ύψους 50 περίπου εκατ. δρχ. Δέκατο τέταρτο, έργα οδοποιίας στην Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου, ύψους 10 εκατ. δρχ. Δέκατο πέμπτον, κατασκευή δικτύου ύδρευσης στο Μαρκόπουλο Αττικής, ύψους 23,6 εκατ. δρχ.
Για τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η εκδίκαση των υποθέσεων εκκρεμεί στα δικαστήρια. Σε ορισμένες άλλες, ελάχιστες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της Κοινότητας Βαρνάβα και των Καλυβίων, οι κοινοτάρχες απαλλάχθηκαν με βουλεύματα (?). Υπάρχουν όμως και οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις. Ετσι το Πλημμελειοδικείο Αθηνών επέβαλε φυλάκιση 20 μηνών στον πρόεδρο της Κοινότητας Ωρωπού κ. Ν. Βλάχο για παραβάσεις του νόμου περί αναθέσεως και εκτελέσεως δημοτικών έργων.
Στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναμένεται να καθήσει στις 3 Δεκεμβρίου 1997, μετά από δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του από τον εισαγγελέα κ. Κασσαλιά, και ο δήμαρχος Νέας Μάκρης κ. Βασίλειος Τζιλάβης και εννέα δημοτικοί σύμβουλοι.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό, οι κατηγορούμενοι «όπως περιποιήσουν περιουσιακήν ωφέλειαν εις άλλους» προέβησαν στις εξής πράξεις: Πρώτον, στις 12 Νοεμβρίου 1992 αποφάσισαν ως πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με την υπ' αριθμόν 134/92 απόφασή τους να αναθέσουν το έργο της διαμόρφωσης της παραλίας Νέας Μάκρης στην εργολήπτρια εταιρεία υπό την επωνυμία «Αμύντας Α.Ε.» «διά της διαδικασίας της απευθείας αναθέσεως και όχι διά της διαδικασίας του μειοδοτικού διαγωνισμού δι' ενσφραγίστων προσφορών». Δεύτερον, με την ίδια διαδικασία, στις 25 Απριλίου 1993 αποφάσισαν με την υπ' αριθμόν 81/93 απόφασή τους να αναθέσουν τη δεύτερη φάση της κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Νέας Μάκρης στον εργολάβο κ. Αριστείδη Φραγάνη. Τρίτον, στις 2 Σεπτεμβρίου 1993, και πάλι με απευθείας ανάθεση, αποφάσισαν να αναθέσουν την κατασκευή του Αθλητικού Σταδίου Νέας Μάκρης στην εταιρεία υπό την επωνυμία «Ανώνυμος Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία, Τεχνική Ενωσης Α.Ε.». Τέταρτον, στις 5 Φεβρουαρίου 1994 με την υπ' αριθμόν 164/94 απόφασή τους ως πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ανέθεσαν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Νέας Μάκρης.
Ο «χορός των δισεκατομμυρίων» που αποκάλυψε η εισαγγελική έρευνα στο υπόλοιπο του Νομού Αττικής, εκτός των άλλων, προκάλεσε και την επέμβαση του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι λοιπόν, στις 14 Μαρτίου 1997, η προϊστάμενος των Επιθεωρητών του υπουργείου διέταξε τους «κομάντος» να προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικούς, έκτακτους ελέγχους στις κοινότητες και στους δήμους. Τα πορίσματα εκτιμάται ότι θα είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Ηδη, όπως προκύπτει από την αναφορά που υπέβαλε στις 25 Ιουνίου 1997 ο κοινοτικός σύμβουλος Γραμματικού κ. Α. Παπαγεωργίου προς τους κομάντος του υπουργείου Οικονομικών που διενεργούν έλεγχο στην Κοινότητα Γραμματικού, έχει στηθεί «βιομηχανία έκδοσης εικονικών τιμολογίων». Η υπόθεση, για την οποία διενεργείται και έρευνα από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κ. Παρασκευαΐδη, εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού κ. Γ. Δημητράκης κατηγορείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι υπεξαίρεσε χρήματα στήνοντας κομπίνες με εικονικά τιμολόγια σε συνεργασία με εργολάβους της περιοχής. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο κ. Δημητράκης εμφανίζεται να προσέλαβε ως εργολάβο ή εκμισθωτή μηχανημάτων τον κ. Α. Νταγκαλή, ο οποίος φέρεται ότι εξετέλεσε έργο ή εκμίσθωσε τα μηχανήματά του στην κοινότητα από τον Ιούλιο 1995 ως τον Οκτώβριο 1996, εισπράττοντας δικαιώματα ύψους περίπου 150 εκατ. δρχ.
Η μεθόδευση ήταν πολύ απλή: ο κ. Α. Νταγκαλής έκοβε τιμολόγια για δήθεν δικαιώματα, τα παρέδιδε στον πρόεδρο της Κοινότητας, ο οποίος εισέπραττε τα ποσά για έργα που ουσιαστικά δεν εκτελούνταν. Ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ και δικηγόρος κ. Μ. Βάθης, στην κομπίνα εκτός από τον πρόεδρο της Κοινότητας εμπλέκονται και κρατικοί λειτουργοί, που υπηρετούν στη ΔΟΥ Αγίου Στεφάνου.
Με βάση τα εικονικά τιμολόγια, ένας εργολάβος, ο κ. Α. Νταγκαλής, ιδιοκτήτης ενός εκσκαπτικού μηχανήματος, εμφανίζεται να εισπράττει ακόμη και 1 εκατ. ημερησίως. Η αιτιολογία που αναφέρεται στα τιμολόγια είναι «συντήρηση αγροτικών δρόμων, παλαιού δικτύου ύδρευσης, στρώσιμο χωματερής, καθαρισμός ομβρίων ρεμάτων». Το παράξενο όμως της όλης υπόθεσης είναι ότι τα χρήματα, ύψους 176.546.455 δρχ., ουδέποτε έφθασαν στον κ. Νταγκαλή. Ετσι τουλάχιστον ομολογεί ο ίδιος, ο οποίος παραδέχεται ότι εισέπραξε ή μάλλον θα έπρεπε να εισπράξει... 18.273.360 δρχ.
Πώς προκύπτει κάτι τέτοιο; Πρώτον, ο κ. Νταγκαλής υπέγραψε ένα πρόχειρο συμφωνητικό με τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Α. Δημητράκη. Στο συμφωνητικό αυτό, που ενεχείρισε ο ίδιος ο κ. Νταγκαλής σε κοινοτικούς συμβούλους, αναφέρονται τα εξής: «Ο δεύτερος από τους συμβαλλόμενους (σ.σ. κ. Νταγκαλής) ανέλαβε και εκτέλεσε κατ' εντολήν του πρώτου των συμβαλλομένων (σ.σ. κ. Α. Δημητράκη), προέδρου της Κοινότητας Γραμματικού, διάφορες εργασίες εργολαβικά για την κοινότητα ή με μίσθωση μηχανημάτων. Σήμερα έλαβε από τον πρώτο τη με αριθμό 321510137 τραπεζική επιταγή της Ιονικής Τράπεζας με ημερομηνία πληρωμής 15/2/97, ποσού δρχ. 5.000.000, εκδόσεως από τον με αριθμό 013.198.82105760 λογαριασμό. Με την επιταγή αυτή ο δεύτερος των συμβαλλομένων εξοφλήθηκε πλήρως για όλες τις εργασίες του (μέχρι 31.12.1996) για την κοινότητα και δεν έχει καμία άλλη αξίωση ή απαίτηση».
Δεύτερον, την 1η Σεπτεμβρίου 1997 όμως ο κ. Νταγκαλής κατέθεσε μήνυση κατά της κυρίας Παναγιώτας Σοβόλου, υπαλλήλου της ΔΟΥ Αγίου Στεφάνου, και του προέδρου της Κοινότητας κ. Α. Δημητράκη, στην οποία, αφού αναφέρει ότι «τον έστελναν σε διάφορες μικροεργασίες», όπου καθάριζε δρόμους, έσπρωχνε σκουπίδια στη χωματερή και επισκεύαζε βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, παραδέχεται τα εξής εκπληκτικά: «Για το έτος 1995 έλαβα 13.204.000 δρχ. και κατέβαλα ΦΠΑ 8.886.000 (τα τιμολόγια που έκοψα δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα). Εμειναν καθαρά στα χέρια μου 4.318.000 δρχ. Τα ημερομίσθια (αμοιβή) ανέρχονταν σε 6.165.000, το υπόλοιπο συνεπώς ανέρχεται σε δρχ. 1.847.000 για το έτος 1995. Για το έτος 1996 έλαβα 11.910.000 και κατέβαλα ΦΠΑ 17.301.360. Συνεπώς, έστω και για να συμπληρώσω τον ΦΠΑ, απαιτούνται 5.391.360. Τα ημερομίσθια (αμοιβή μου) για το 1996 μαζί με τα μηχανήματά μου ανέρχονται σε 11.035.000. Ωστε σε υπόλοιπο από ΦΠΑ και αμοιβή έπρεπε να μου δοθούν για να ισοσκελισθεί ο λογαριασμός μου 16.426.360, οπότε υπολογιζομένου και του υπολοίπου του έτους 1995 από δρχ. 1.847.000 το γενικό σύνολο που προκύπτει είναι 18.273.360».
Στη μήνυσή του ο κ. Νταγκαλής ομολογεί ότι «τα τριπλότυπα παροχής υπηρεσιών (τιμολόγια), το μπλοκ δηλαδή, παρέμεινε στην Κοινότητα Γραμματικού που το κρατούσε η γραμματέας Αννα Λάμπρου - Σωτήρχου. Μετά πήρε το μπλοκ η μηνυομένη Παναγιώτα Σοβόλου και το κρατούσε αυτή στο σπίτι της και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Αθανάσιο Δημητράκη και τη γραμματέα Αννα Σωτήρχου έκοβαν εντάλματα και τιμολόγια και όταν εγώ πήγαινα να ζητήσω χρήματα που έπρεπε να εισπράξω, μου ζητούσαν να κόψω και τα τιμολόγια τα αντίστοιχα των ενταλμάτων που είχαν προεισπράξει εκείνοι χωρίς να ξέρω πώς τα μοιράζονταν και ποιοι τα έπαιρναν».
Μάλιστα όπως λέει: «Η κατηγορουμένη Παναγιώτα Σοβόλου μου ζήτησε να θεωρήσω και δεύτερη σειρά τιμολογίων όπου και να γράψω με σφραγίδα "Συνεργείο Παντός Τύπου Καθαριότητας" και εχρησιμοποιείτο παράλληλα, οπότε το ένα το κρατούσε η γραμματέας της κοινότητας και το άλλο η Παναγιώτα Σοβόλου».
«Το πράγμα», καταλήγει ο κ. Νταγκαλής, «είχε πάρει άσχημη τροπή, έκοβαν τιμολόγια και εντάλματα πολλών εκατομμυρίων και πλέον έγινε φανερό ότι το πράγμα έπρεπε να σταματήσει. Σταμάτησα να κόβω τιμολόγια και πήρα το μπλοκ μετά μεγάλου κόπου. Απαίτησα να καταβάλουν η Παναγιώτα Σοβόλου και ο Αθανάσιος Δημητράκης το υπόλοιπο ως τα 18.273.360 δρχ. και τις φορολογικές επιβαρύνσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που θα προέκυπταν. Στα όσα έλαβα συμπεριλαμβάνεται και το ποσόν 1.300.000 δρχ. που μετά από επιμονή μεγάλη και καβγάδες και αφού πριν μου τα δώσει η Παναγιώτα Σοβόλου με παρέπεμπε να τα απαιτήσω από τον πρόεδρο Α. Δημητράκη και αντιστρόφως. Κατόρθωσα να αποσπάσω άλλα 5.000.000, τα οποία μου έδωσε ο Αθ. Δημητράκης σε επιταγή του εργολάβου Δημ. Παπαδημητρίου στις 4/1/1997. Επειδή η ανάγκη μου ήταν τεράστια υποχρεώθηκα να πιέσω τον Αθ. Δημητράκη. Με κάλεσε στο γραφείο του σταθμού, έβγαλε δύο πιστόλια μάλιστα και μου είπε: «Αν ξαναμιλήσεις, θα μιλήσεις με αυτά». Και η πρώτη των μηνυομένων Παν. Σοβόλου με απείλησε και μου είπε να πάψω να μιλάω, να βουλώσω το στόμα, ότι υπάρχουν πολλοί Αλβανοί μου με λίγα λεφτά θα μου κλείσουν το στόμα και ότι θα με εξουδετερώσει οπωσδήποτε αν μιλώ με διάφορους, ότι μπορεί να βρεθώ κατηγορούμενος για ναρκωτικά με τέχνασμα κλπ.».
Οι απειλές κατά της ζωής του κ. Νταγκαλή υπήρξαν συχνές, ενώ άρχισε να λειτουργεί ο νόμος της μαφίας. Στο τέλος Αυγούστου 1997, όπως λέει ο ίδιος, τον σταμάτησαν σε ένα ερημικό μέρος στον Αγιο Στέφανο. Μπήκε μπροστά από το αυτοκίνητό του μια BMW και του έκλεισε τον δρόμο. Ακριβώς πίσω σταμάτησε μια μοτοσικλέτα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου πλησίασε το παράθυρο, τον βούτηξε από τον ώμο και τον έβγαλε έξω από το αυτοκίνητο. Την ίδια στιγμή ο οδηγός της μοτοσικλέτας τού κόλλησε ένα πιστόλι στον κρόταφο. «Να ξεχάσεις τα ονόματα που κατηγορείς, κλείσε το στόμα γιατί θα σ' το κλείσουμε», του είπε.
Αμέσως μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Νταγκαλή, κατά έναν περίεργο τρόπο, στον κοινοτικό σύμβουλο κ. Ι. Παπαγεωργίου, που πρωτοστατούσε για την αποκάλυψη της αλήθειας και υπέβαλε συνεχείς αναφορές στον ειρηνοδίκη Μαραθώνος, άρχισαν να φθάνουν κασέτες. Οι συνομιλίες μεταξύ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης που περιλαμβάνονται στις κασέτες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Βάθης, την περασμένη Παρασκευή, καθώς στοιχειοθετούν αποδεικτικό υλικό αποκαλύπτουν όλο το μέγεθος της λοβιτούρας, της μίζας και της συναλλαγής.
Η «υπόθεση Νταγκαλή» όμως, όπως δείχνουν τα γεγονότα, υπήρξε μόνο μία παρωνυχίδα που έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο φαγοπότι που έχει στηθεί στην Ανατολική Αττική. Κεντρική φιγούρα αναδεικνύεται ένας εργολάβος, ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος, όπως αναφέρεται σε μηνυτήριες αναφορές, έχει πάρει με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων τα μισά περίπου από τα έργα που έχουν εκτελεσθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 20 δισ. δραχμές. Μόνο στο Γραμματικό το ύψος των έργων που εδόθησαν στον κ. Παπαδημητρίου με απευθείας ανάθεση υπερβαίνει το 1 δισ. δρχ.
Στην υπόθεση παρενέβη ακόμη και η επιτροπή του άρθρου 18, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κατακλύζεται από καταγγελίες και αναφορές, ενώ η Δικαιοσύνη καθίσταται αποδέκτης μηνυτήριων αναφορών δημοτικών συμβούλων. Μηνύσεις καταθέτει όμως επανειλημμένως και με διάφορες αφορμές και ο προέδρος της κοινότητας κ. Δημητράκης, ο οποίος φέρεται να πρωτοστατεί στις υποθέσεις των παράνομων αναθέσεων. Εύσχημος τρόπος για να αποσείσει τις ευθύνες; Αγνωστον.
Οπως και αν έχει, ο ρόλος του εργολάβου κ. Παπαδημητρίου παραμένει αναντικατάστατος. Δεν βρίσκεται απλώς πίσω από τα περισσότερα έργα που δίδονται με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης αλλά έχει στήσει και ένα ολόκληρο κύκλωμα στο οποίο μετέχουν υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών που χρηματίζονται. Η «μίζα», όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις κασέτες που έχει στην κατοχή του «Το Βήμα», οι παράνομες συναλλαγές και οι εξαφανίσεις, παραποιήσεις και παρατυπίες δημοσίων εγγράφων, όπως επίσης και οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, είναι στην ημερήσια διάταξη. Ιδού, λοιπόν, τι συζητεί ο κ. Παπαδημητρίου, που εμφανίζεται ως άρχων της περιοχής, με την κυρία Αννα Σωτήρχου, εκτελούσα χρέη γραμματέως στην Κοινότητα Γραμματικού, που περιλαμβάνεται στις κασέτες που κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Εμένα κάνουν εκβιασμό η Πίτσα (σ.σ. Π. Σοβόλου) και ο Θανάσης (σ.σ. πρόεδρος της κοινότητας); Εχω την αίσθηση ότι εγώ μαλάκας είμαι, δεν τους έχω στο χέρι... Λοιπόν, τι είναι αυτά που κάνουνε τώρα, δεν το κατάλαβα.
Αννα Σωτήρχου: Καλά, δε μου λες, συγνώμη, κατ' αρχήν, περίμενε, γιατί ο Θανάσης με την Πίτσα έχουνε έρθει, όχι έχουνε έρθει στα μαχαίρια, αλλά έχει πάρει ανάποδες γιατί η Πίτσα κοροϊδεύει και δημιουργεί προβλήματα.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Τι προβλήματα δημιουργεί; Ακου τι γράφει «Παρακαλώ όπως επιστρέψετε εντός δέκα ημερών...».
Αννα Σωτήρχου: Το ξέρω, ρε, το είδα αυτό.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Μισό λεπτό, είναι έγγραφο αυτό που το στέλνετε να το βλέπουνε οι υπάλληλοι, πρώτα πρώτα αν συμβεί κάτι, βρε ηλίθιοι, θα πάμε όλοι φυλακή. Το έργο, αύριο θα είναι εκεί τα αυτοκίνητα να το εκτελέσουνε.
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν, έλα να σου πω, δεν ξέρω γιατί το έστειλε αυτό αλλά...
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Αν αυτό γίνει και παραπέσει κάπου ή το δει κάποιος, πάμε όλοι ζούπιτοι, όλοι, και η Πίτσα και εγώ και ο Θανάσης και εσύ και όλος ο κόσμος. Είναι ηλίθιος! Πρώτα πρώτα πάει να δημιουργήσει προβλήματα εκ του μη όντος. Εγώ αύριο, ο Χρήστος ήδη δουλεύει, τον ξόφλησα, τα αυτοκίνητα έχω δώσει εντολή για μια εβδομάδα να στείλω δύο τρία αυτοκίνητα να κουβαλάνε συνέχεια τα τσουκάλια και το ασφαλτικό, ό,τι θέλει, τέτοια έγγραφα μην κάνει.
Αννα Σωτήρχου: Ελα να σου πω, άκου να σου πω ποιο είναι όλο το πρόβλημα.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι;
Αννα Σωτήρχου: Η Πίτσα δεν ξέρω τι κάνει, δεν μπορώ να πω δηλαδή τι κάνει, η ουσία είναι ότι δεν καταλαβαίνω τι κάνει, σου μιλάω ειλικρινά, όπως και δεν ξέρω τι έκανε με το τιμολόγιο που σου πήρε. Τελικά τι το έκανε αυτό;
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Δεν ξέρω, δεν ξέρω...
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν, τέλος πάντων. Νομίζω ότι παραείμαστε ελαστικοί απέναντί της.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Η Πίτσα εκβιάζει. Θα τη γαμήσω από όλες τις μπάντες άμα θυμώσω.
Αννα Σωτήρχου: Οχι, όχι, άκου τέλος πάντων.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι, άμα αγριέψω εγώ θα τις ανάψω, γιατί εγώ, άκου, εσύ τουλάχιστον ξέρεις, ότι όσα λεφτά κι αν πήρα τα μισά μου τα πήρανε.
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν...
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Και ξέρεις ποιοι είναι. Και ξέρεις ποιοι είναι.
Αννα Σωτήρχου: Ακου, άκου, λοιπόν.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Και έχω στοιχεία γι' αυτό.
Αννα Σωτήρχου: Ακριβώς.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Δεν είμαι ξεκάρφωτος, είναι ο πρόεδρος, είναι η Πίτσα, είναι και ο άλλος ο δικηγόρος.
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν, άκου τώρα να σου πω.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Εγω στο κάτω κάτω της γραφής τα λεφτά που πήρα έχω φτιάξει έργα και φτιάχνω έργα, άλλοι τα πήρανε, λοιπόν μη μου λέει εμένα.
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν, έλα να σου πω εγώ τώρα κάτι.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Μην τα βάζει μαζί μου για να μην την αυτώσω άμα αγριέψω.
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν, έλα να σου πω εγώ τώρα κάτι, αυτή η λωλή δεν ξέρω τι κάνει, γιατί κάθε φορά λέει αυτό δεν το ξέρω. Δεν μπορώ να πω τέτοιο πράγμα, αλλά σκέφτομαι μήπως τυχόν έχει συμβεί και αυτό. Κάθε λοιπόν φορά σου λέει εσένανε, τόσα της μιανής, τόσα του ενανού, τόσα του Μιχάλη, του παρα-Μιχάλη και του αλλουνού και φαίνεται...
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Και με εκβιάζει εκ των υστέρων.
Αννα Σωτήρχου: Οχι μόνο εσένανε σε εκβιάζει. Και εκ των υστέρων κάποια στιγμή λοιπόν φαίνεται ότι κανένας από αυτούς δεν παίρνει τίποτα παρά τα παίρνει νομίζω μόνη της. Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά αλλά...
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι.
Αννα Σωτήρχου: Εχω την εντύπωση άμα αυτά που έδινε...
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Αυτά που γράφει τώρα είναι της Πίτσας λόγια, διότι άκου τι λέει «επειδή οι σχετικές εργασίες δεν εκτελέσθηκαν», άκου τι λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας πάει όλους φυλακή και ο χρόνος σύμβασης για τις εργασίες έχουν λήξει. «Εαν δεν καταβάλετε το ανωτέρω πόσον εντός της ταχύρρυθμης προθεσμίας, εντός των δέκα ημερών, η Κοινότητα θα διατάξει τον καταλογισμό της χρηματικής κατάστασης χρεωμένης στο Δημόσιο Ταμείο». Αυτό είναι κουβέντες της Πίτσας, αυτά τα πούστικα σε μένα θα τα αφήσει να μην την γαμήσω γενεές δεκατέσσερις.
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν, εγώ έχω την εξής άποψη. Αυτή, άκου να δεις, έχει μια κόντρα με την Κωσταρέλη, δεν ξέρω από πού προήλθε. Σου είπα ποια είναι η υποψία μου, δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για κάτι που δεν ξέρω, σου λέω ειλικρινά, αλλά δεν δικαιολογείται η Κωσταρέλη να δημιουργεί προβλήματα.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Μισό λεπτό, πρόβλημα δεν δημιουργεί, αλλά το Δημόσιο...
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν, άκου να δεις τι έκανε, περίμενε να σου πω όμως, τι... Σήμερα, κατ' αρχήν, έχουνε βγει τα λεφτά της πλατείας, έτσι είναι έτοιμα στο Παρακαταθηκών και πάει αυτή και λέει ότι δεν τα δίνω και κάνει η Κωσταρέλη έγγραφο και λέει ότι πιστώσεις έχουμε, είτε είναι για σένανε είτε για τον Αλφα, τον Βήτα, τον Γάμμα, να μην αποδίδονται στους εργολάβους αλλά να παρακρατούνται στο Ταμείο δηλαδή.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι, Αννα, αυτό από μιας μεριάς μας διασφαλίζει, μας κατοχυρώνει, γιατί σου λέει, κύριε, μπορεί να πλήρωσα ό,τι πλήρωσα και από εδώ και πέρα κοιτάω να κλείσω το έλλειμμα, δηλαδή καλύπτει όλα τα άλλα. Ακου, άκου εμένα. Η άποψή μου είναι μην τους μπλέξουμε τέτοια, να συνεχίσουμε, εδώ κοιτάμε πώς να τα επουλώσουμε.
Αννα Σωτήρχου: Ε, βέβαια, ακριβώς.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Και τρωγόμαστε μεταξύ μας οπότε όλα τα σεντόνια. Εγώ το έργο θα το τελειώσω, ήδη θα είναι τα αυτοκίνητα συνέχεια εκεί, στον Μπούσουλα έχω δώσει εντολή ο Χρήστος θα τελειώσει. Καλυπτόμαστε από πλευράς...
Αννα Σωτήρχου: Ακριβώς και εγώ αυτό νομίζω ότι είναι βασικό: να δουλεύουνε.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Το χαρτί λέει εδώ πέρα άκου στη ΔΟΥ Αγίου Στεφάνου το στείλανε, στη ΔΟΥ Αγίου Στεφάνου.
Αννα Σωτήρχου: Δεν το έχει στείλει πουθενά.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Είναι μαλάκας, ούτε καν να το εξαφανίσει μην παραπέσει στα χέρια κανενός ρε, εξαφανίστε το, ρε, μην παραπέσει.
Αννα Σωτήρχου: Δεν θα παραπέσει πουθενά.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Αυτό αν παραπέσει στα χέρια κανενός και αρχίζουν και λέγονται... πάμε όλοι φυλακή. Λες, νομίζεις με αυτό το θέμα ότι καλύπτεται, έκανε ένα έγγραφο και καλύπτεται ως κοινότης;
Αννα Σωτήρχου: Οχι, λοιπόν έλα να σου πω εγώ, Δημήτρη, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να δουλεύουνε, κατ' αρχήν, ε, πώς το λένε, έχουμε είπε σήμερα ο Μπούσουλας να κάνουμε ένα χαρτί στο οποίο να λέμε προς την ΤΥΔΚ ότι ζητάμε να σταματήσει το έργο λόγω μη πιστώσεων.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Οχι, όχι, όχι, τέτοιο έγγραφο, ο Μπούσουλας δεν έχει καμία δουλειά.
Αννα Σωτήρχου: Τώρα δεν ξέρω να το κάνουμε αυτό το χαρτί, να μην το κάνουμε;
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Οχι, όχι, όχι...
Αννα Σωτήρχου: Εχω την εντύπωση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι.
Αννα Σωτήρχου: Καθυστέρησαν και οι εργασίες, οι οποίες όμως εκτελούνται κανονικά.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι, όχι, δεν είναι ανάγκη να απαντήσουν σε τίποτε, δεν πρόκειται να σας πιέσουν, θα μας δώσουν προθεσμία, θα μας δώσουν προθεσμία.
Αννα Σωτήρχου: Α, μήπως πάει κανένας και πει, ενώ έχει λήξει η προθεσμία δεν έχει τελειώσει το έργο.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Εσείς δεν είναι ανάγκη να λέτε προθεσμία, εγώ τώρα προχωράω, έβαλα τα αυτοκίνητα να κουβαλάνε και είπα του Θανάση το ασφαλτικό θα το κάνω και τα 6 χιλιόμετρα, όχι μόνο τα 3, τα 6.
Αννα Σωτήρχου: Πρέπει, πρέπει να γίνει κάτι να φαίνεται, τουλάχιστον να μην έχουνε λόγο να μιλάνε, Δημήτρη.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Δεν υπάρχει θέμα, αυτό το χαρτί εξαφανίσατέ το, σας παρακαλώ.
Αννα Σωτήρχου: Καλά, θα τον πάρω εγώ τώρα το Θανάση.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Εξαφανίσατέ το μην παραπέσει στα χέρια κανενός και καήκαμε, καήκαμε.
Αννα Σωτήρχου: Να σου πω εγώ τώρα κάτι, αύριο θα έρθουνε τα αυτοκίνητα.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι, ναι αύριο θα έρθουνε τα αυτοκίνητα εκεί πρωί πρωί.
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν αύριο.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Δύο σε μόνιμη βάση να δουλεύουνε 10-15 ημέρες, να κουβαλάνε και αν θέλει και τρίτο, και τρίτο να στείλω. Συνέχεια, με ακούς, θα είναι συνέχεια τα μεγάλα αυτοκίνητα εκεί να κουβαλάνε στη διάθεση του Δημήτρη.
Αννα Σωτήρχου: Ωραία, εντάξει.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ο Χρήστος θα προχωράει, θα προχωρήσουμε.
Αννα Σωτήρχου: Στείλ' τους να δουλεύουνε.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Πάντως, σε παρακαλώ πολύ, πάρε και την Πίτσα, πες αυτό που έκανες.
Αννα Σωτήρχου: Δεν ξέρω αν το ξέρει η Πίτσα και δεν θέλω να τους το πω καθόλου.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Τα λεγόμενα αυτά αποκάτω, που λέει θα διατάξει καταλογισμό της χρηματικής κατάστασης πληρωμής, είναι της Πίτσας καμώματα.
Αννα Σωτήρχου: Ελα να σου πω, είναι καλύτερα να μην της το πούμε.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι.
Αννα Σωτήρχου: Η γνώμη μου, αν αυτή το έχει πει, ας νομίζει ότι εμείς δεν το ξέρουμε.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Εντάξει, εντάξει, εντάξει.
Αννα Σωτήρχου: Ασ' την, μην της λες τίποτα, γιατί τελικά δεν μπορώ να καταλάβω τι βιολί βαράει.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι, ναι.
Αννα Σωτήρχου: Δηλαδή δεν το καταλαβαίνω και να σου πω κάτι και αυτό εδώ με τον Νταγκαλή δικό της ήτανε, δηλαδή δεν είναι δυνατόν να έρχεται αυτός να λέει τρέλες κατά του Θανάση τη στιγμή που δεν έχουνε συμβεί αυτά με τίποτε.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ναι, ναι, ναι. Εδώ κοιτάμε τα δικά μας, τα έχουμε πάει αρχείο και τα κοιτάμε να τα τακτοποιήσουμε και πάει ο Θανάσης να ανάψει... Αυτό το έγγραφο εξαφανίστε, μην πέσει στα χέρια κανενός.
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν, καλά.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Το κατάλαβες, το επιστροφής χρηματικού ποσού θα πει τι γίνεται, τα αυτώσατε. Μωρή ξεκωλιάρα, μωρή πουτάνα Πίτσα, αφού τα μισά τα έχετε πάρει εσείς, τι γράφεις #272.000.000# #253.000.000#, τα μισά τα έχει πάρει ο έφορος αυτή κλπ., λοιπόν τι θέλεις;
Αννα Σωτήρχου: Τέλος πάντως, γι' αυτό σου λέω ότι τελικά εάν... Ασε τώρα.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Δηλαδή να δεις πόσο ηλίθιοι είναι, πόσο ηλίθιοι είναι...
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν, εντάξει. Δημήτρη, θα τον πάρω εγώ τώρα το Θανάση.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Κάνε μου τη χάρη, αυτό το χαρτί να το εξαφανίσεις. Πες του, σε παρακαλώ, και αύριο τα μηχανήματα θα είναι εκεί.
Αννα Σωτήρχου: Ναι, στείλ' τα, ρε παιδί μου, να δουλεύουνε και αυτό το άλλο το χαρτί, που είπε ο Μπούσουλας, δεν το στέλνω...
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Οχι, όχι, όχι. Θα ακούς εμένα, όχι, όχι.
Αννα Σωτήρχου: Λοιπόν εντάξει; Ναι, ναι.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Εγω θα τα τελειώσω όλα τα έργα.
Αννα Σωτήρχου: Ναι, ναι, ναι.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Και μετά θα κάνουμε την επιτροπή παραλαβής.
Ο κ. Παπαδημητρίου όμως, με την ανοχή της κοινοτικής αρχής της περιοχής, δεν εκβιάζει απλώς, αλλά και απειλεί ευθέως κοινοτικούς συμβούλους που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκάλυψη των σκανδάλων. Η συνομιλία του, που έχει καταγραφεί με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ηλία Σωτήρχο, είναι άκρως αποκαλυπτική:
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Δε μου λες, μισό λεπτό, αυτός ο Παπαγεωργίου δεν μπορεί να φάει ένα ξύλο, δεν έχετε δύο ανθρώπους να τον ρέψουνε στο ξύλο, να τον σαπίσουνε τελείως, δεν έχετε να βάλετε δύο ανθρώπους στο χωριό να τον σαπίσουνε στο ξύλο. Δεν φοβάται το ξύλο αυτός; Να βάλετε κρυφά, το βράδυ που αυτώνει, δύο ανθρώπους να τον πλακώσουνε, να τον κάνουνε ίσαμε ένα άλογο. Ετσι, έτσι θέλουνε αυτοί.
Ηλίας Σωτήρχος: Ρε, είχαμε τον άνθρωπο, τον γραμματέα, τον γραμματέα τον πρώην, τον πρώην σύμβουλο που έφυγε, που παραιτήθηκε, και λέει που έχω βάλει στον κουβά τον γραμματέα. Κλείσε το στόμα σου, ρε μαλάκα, του λέω μια μέρα. Στον κουβά λέει, ποιον έχεις στον κουβά.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Ολο μαλακίες λέει, να στραφεί και αυτός εναντίον μας, να στραφεί και αυτός, να πάει να κάνει νέες καταθέσεις και να γίνει κακούργημα η υπόθεση. Τώρα τα καταφέραμε, απλή παράβαση καθήκοντος και να γυρίσει κακούργημα όπως ήτανε στο Βαρνάβα. Δηλαδή μιλάμε για τον μαλάκα, ρε τον παλιοπούστη που μας έχει μπλέξει όλους.
Ηλίας Σωτήρχος: Είναι τι να σου πω δηλαδή. Εγώ τα έχω χάσει.
Τα οικόπεδα και οι μάντρες
Ο ένας είχε αδυναμία στα οικόπεδα, ο άλλος στις μάντρες οικοδομών. Και οι δύο εξέπεσαν του δημαρχιακού τους αξιώματος μετά από απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ο πρώτος είναι ο «δήμαρχος» Κατερίνης κ. Μ. Τερζόπουλος και ο δεύτερος ο «δήμαρχος» Καρπάθου κ. Κ. Φελουζής.
Ο «Βίος και η πολιτεία» και των δύο είναι αποκαλυπτικά. Κατ' αρχήν, ο κ. Τερζόπουλος με μια απλή κίνηση, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, απεκόμισε περίπου 100 εκατ. δραχμές. Πώς συνέβη αυτό; Απλώς κάποτε ο δήμος του οποίου προΐστατο χρειάστηκε να προχωρήσει στην αγορά ενός οικοπέδου. Ο «δήμαρχος» προθυμοποιήθηκε να... σώσει την κατάσταση. Αγόρασε λοιπόν ένα οικόπεδο ως ιδιώτης και το μεταπούλησε στον δήμο. Η διαφορά όμως ήταν ότι, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια, το οικόπεδο το αγόρασε για τον εαυτό του στην τιμή των 20 εκατ. δραχμών και το μεταπούλησε στον δήμο στην τιμή των 120 εκατ. δραχ.
Η περίπτωση του κ. Φελούζη, «δημάρχου» Καρπάθου, είναι ακόμη πιο απλή. Απλώς «έστησε» μια εταιρεία οικοδομικών υλικών την οποία έγραψε στο όνομα του γιου του και υποχρέωσε τον δήμο να αγοράζει από αυτήν όλα τα οικοδομικά υλικά. Με άλλα λόγια, ο δήμος εξοφλούσε τα τιμολόγια της εταιρείας του.
Διαβάστε ακόμα:
“ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ” 3.433.000 € ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
3.433.000 € Ευρώ το χρέος 1400 περίπου κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα Μαραθώνα. Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ - ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ρύθμιση των χρεωστικών ανοιγμάτων πρώην Κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ πρώην Κοινοτήτων Βαρνάβα & Γραμματικού. Διοικητικά έγγραφα καλά κρυμμένα στο συρτάρι....
Δήμος Μαραθώνα - κατασχετήριο 749.009,49€
Δήμος Μαραθώνα - Οφειλή 558.437 Ευρώ για την απόρριψη απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής
"Καμπανάκι" κινδύνου για οφειλές στην ΕΥΔΑΠ - και για τον Δήμο Μαραθώνα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ " Ο ΔΗΜΟΤΗΣ" | Γραφείο Τύπου
Το μπάχαλο της Δημόσιας διοίκησης … Ο Κ. Γκίκας περιμένει ακόμη απάντηση...από τον Δήμο Μαραθώνα!
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.