Γεγονότα θα έχουμε όπως φαίνεται στο τέλος Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου στην Α.Μεσόγειο από την δράση των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν πάση θυσία να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους στην «μακρινή μεθόριο τους”, όπως ονομάζουν την περιοχή αυτή.
 
Η παρουσία του Αμερικανού ΥΦΕΞ κ.Μίτσελ στην Κύπρο αρχές Νοεμβρίου σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Τουρκίας για έρευνες σε κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο.  
«Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μεθόριο (frontier). Μία πολύ ευάλωτη μεθόριο», δήλωσε σε συνέντευξη του ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Την ίδια στιγμή έχουμε επιβεβαιωμένη την συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, η οποία έχει και τις ευλογίες των ΗΠΑ, για την χάραξη ενός προσχεδίου των κινήσεων στην «καυτή αυτή περιοχή» το επόμενο διάστημα, κάτι όμως που δεν επιθυμεί η Τουρκία για κανέναν λόγο.
Οι ΗΠΑ όμως έχουν πρόθεση ενεργής εμπλοκής σε αυτήν την συνεργασία των τριών χωρών, με ορίζοντα τις ενεργειακές πολιτικές που σχεδιάζουν οι τρεις, θέτοντας στην Τουρκία προ τετελεσμένων γεγονότων.

Η Άγκυρα από την δική της πλευρά εξασκεί ήδη προς Ελλάδα και Κύπρο την τακτική των «κανονιοφόρων» και των απειλών σε μια προσπάθεια να κερδίσει θέση στην περιοχή χωρίς να ρίξει ντουφεκιά.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα αρχίσουμε μέσα στο φθινόπωρο έναν στρατηγικό διάλογο με την Ελλάδα, ενώ θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΦΕΞ Γουές Μίτσελ, προσθέτοντας ότι: «Θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στο νησί, όχι μόνο σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και στον διάλογο του τριμερούς άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ».
Ο κ. Μίτσελ θα βρίσκεται στην Κύπρο την 1η Νοεμβρίου και η παρουσία του αφορά σαφώς πιθανή σχεδιαζόμενη τουρκική πρόκληση η οποία μπορεί να τινάξει στον αέρα τους πολύχρονους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Η παρουσία αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων και η εμπλοκή εταιρειών τους σε Κύπρο και Κρήτη, θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο, με αντίκτυπο ακόμη και στα εθνικά ζητήματα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ και την συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στο Πεντάγωνο καθώς και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εκεί σίγουρα αποφασίστηκαν πολλά και διάφορα τα οποία δεν έχουμε δει στην περιοχή ακόμη, αλλά οσονούπω θα δούμε διότι όπως έχουμε πει πολλές φορές «τα λεφτά είναι πολλά, πάρα πολλά».
Η επίσκεψη Μίτσελ θα συμπέσει με τις προετοιμασίες για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις πληροφορίες που έρχονται από τις ΗΠΑ να αναφέρουν ότι η αμερικανική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντά της στο Οικόπεδο 6.
Στις συζητήσεις, που θα έχει στη Λευκωσία, αναμένεται να κλειδώσει το είδος εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών στον τριμερή σχηματισμό, αναφέρει η εφημερίδα «σημερινή” στην Κύπρο.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα είναι αντιμέτωπη με τις χώρες της περιοχής και το Ισραήλ, ενώ έχει λάβει και μήνυμα από τον Νετανιάχου, πως «όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα. Αυτό είναι κάτι σημαντικό για όλους μας».
Η απελευθέρωση του Πάστορα έβαλε κάποιες βάσεις, ώστε να δρομολογηθούν ξανά σε σωστή κατεύθυνση οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας εκτιμούν κάποιοι αναλυτές που πέφτουν όμως έξω.
Η Τουρκία έχει σαφώς ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, ενώ όσο είναι στην εξουσία ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αποκτήσει την παλαιά αίγλη της για την Ουάσιγκτον και αυτό το γνωρίζει καλά ο σουλτάνος.
Η Άγκυρα κινήθηκε στο διεθνές σύστημα χωρίς να έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ερχόμενη σε κόντρα με την Ουάσιγκτον σε θέματα που αφορούν τη Συρία και το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει ένα πανίσχυρο λόμπυ όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά παντού.
Ορόσημο για τις επόμενες εξελίξεις θεωρείται η γεώτρηση της Εxxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και η γεώτρηση του «Πορθητή» στο τέλος του μήνα.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε την αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» με συμμετοχή του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πέρυσι ενόχλησε βαθύτατα την Τουρκία.
Η άσκηση αυτή θα περιλαμβάνει πληθώρα σεναρίων τόσο νότια της Κρήτης, όσο και στο Ανατολικό Αιγαίο, με τους Αιγύπτιους να επιστρέφουν και πάλι με το γνωστό, πλέον, ελικοπτεροφόρο και αρκετά πλοία επιφανείας, αλλά και ειδικές δυνάμεις, για να προχωρήσουν μαζί με τους Έλληνες κομάντος σε πολλά σενάρια ειδικών επιχειρήσεων.
Αυτήν την εβδομάδα, Ελλάδα και Αίγυπτος προχώρησαν μάλιστα στην υπογραφή Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) για το 2019.
Έτσι λοιπόν, ο άξονας Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου–Κύπρου, στραγγαλίζει ουσιαστικά τα τουρκικά σχέδια για ΑΟΖ και μερίδιο στην Α.Μεσόγειο, με την συνδρομή και των ΗΠΑ.
Για αυτό και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την όλη κατάσταση και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας στο Αιγαίο με ταυτόχρονη αύξηση στα 12 μίλια, ξεκινώντας την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας για να σώσουμε από την οικονομική κρίση την χώρα μία και καλή.