«Παραιτήσου για λόγους ευθιξίας...». Αυτό λίγο-πολύ λέει η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων Μαραθώνα στον δήμαρχο της πόλης, Ηλία Ψινάκη. Το ψήφισμα, που υπογράφουν 25 από τους 32 δημοτικούς συμβούλους -πολλοί εκ των οποίων εκλέχθηκαν με την παράταξη Ψινάκη-, με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα καλεί τον δήμαρχο να παραιτηθεί.
Εναν δήμαρχο «ανίκανο», «ανεπιθύμητο», «άκρως επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του Δήμου μας», ο οποίος «προσβάλλει με τη συμπεριφορά του και τις δημόσιες εμφανίσεις του την ηθική και την αξιοπρέπεια κάθε κατοίκου». Το κείμενο θα τεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο που προγραμματίστηκε για την Παρασκευή το απόγευμα (στις 6 μ.μ.) με μοναδικό θέμα την απαίτηση παραίτησης του δημάρχου.
Πρόκειται για μια κίνηση πολιτικού χαρακτήρα, καθώς ακόμη και στην περίπτωση που υπερψηφιστεί, τον τελευταίο λόγο και πάλι τον έχει ο κ. Ψινάκης. Δεν αρκεί μια απόφαση συμβουλίου για να απομακρυνθεί.
Ως εδώ και μη παρέκει
Οι πρόσφατες φονικές πυρκαγιές αποτελούν το «μη παρέκει». Σύμφωνα με αιρετούς του Μαραθώνα, η τοπική κοινωνία έχει μια σειρά λόγων να είναι οργισμένη με τη δημοτική αρχή Ψινάκη. «Το αίτημα για παραίτηση του δημάρχου δεν είναι για την πυρκαγιά και μόνο. Πιάσαμε ταβάνι. Ο δήμος είναι ακυβέρνητος εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την αρχή της θητείας του κ. Ψινάκη», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» η αντιπολιτευόμενη σύμβουλος, Σταυρούλα Δρακοπούλου.
Οι επιπτώσεις αυτής της ακυβερνησίας εντοπίζονται σε ένα πλήθος τομέων της καθημερινότητας που ενίοτε μπορούν να αποδειχθούν εγκληματικές. Στην περίπτωση της πολιτικής προστασίας «δεν υπάρχει σχέδιο για τίποτα, όχι μόνο για την προφύλαξη των κατοίκων, ούτε για τη διαχείριση καταστάσεων όπως πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ. Τίποτα για την πολιτική προστασία.
Ο δήμος είναι ανοχύρωτος», υπογραμμίζει η κ. Δρακοπούλου, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, «η περιοχή μπορούσε να εκκενωθεί με στοχευμένες κινήσεις. Θα είχε σωθεί κόσμος στο Μάτι που έχει 2.000 ανθρώπους πληθυσμό το πολύ. Τα λάθη των άλλων υπηρεσιών δεν τα γνωρίζω. Ξέρω όμως ότι ο δήμος έπρεπε να το είχε προβλέψει και να κάνει στοχευμένες κινήσεις για να προστατέψει τους δημότες. Αυτό δεν έγινε. Και δεν νομίζω να μπορούσε να γίνει από αυτήν τη δημοτική αρχή», συμπληρώνει.
Δεν ήταν μόνο το σχέδιο που απουσίαζε την κρίσιμη στιγμή, αλλά και ο ίδιος δήμαρχος, όπως τονίζει ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης «Δύναμη Πολιτών Μαραθώνα», Β. Δελαγραμμάτικας. «Είναι δυνατόν να καίγεται ο δήμος και να μην είναι ο δήμαρχος στο πόστο του να αντιμετωπίζει τις συνέπειες;» αναρωτιέται μιλώντας στην «Εφ.Συν.».
«Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο μετερίζι των εξελίξεων διαπιστώσαμε ότι ο δήμος ήταν απών, πρώτα από όλα στην εξέλιξη της πυρκαγιάς, αλλά όχι μόνο. Και τώρα, στη φάση που όλοι αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είναι απών - πράγμα που δυσκολεύει τις προσπάθειες. Αναγκάζεσαι να παίρνεις πρωτοβουλίες για πράγματα που θα έπρεπε ο δήμαρχος να οργανώνει ή, καλύτερα, να έχει οργανώσει από πριν», αναφέρει ο κ. Δελαγραμμάτικας, αποκαλύπτοντας ακόμη μια πτυχή: «Η παράταξή μας δείχνει εδώ και χρόνια ευαισθησία στο θέμα της πολιτικής προστασίας και έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στη δημοτική αρχή, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός, π.χ. η εφαρμογή του “Ξενοκράτη”. Ετσι, πριν από δύο χρόνια, διοργανώσαμε ειδική ημερίδα για το θέμα της πολιτικής προστασίας. Απουσίαζαν όλοι από τη δημοτική αρχή».
Εργα και ημέρες του δημάρχου-μάνατζερ με το ιδιωτικό ίδρυμα
Ο Ηλίας Ψινάκης εκλέχθηκε το 2014 από την πρώτη Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 53,55% των ψήφων των δημοτών. Παντιέρα του «δημάρχου-μάνατζερ» ήταν η... εξαγγελία ότι θα μετατρέψει τον Μαραθώνα σε... Μονακό ή... Σεν Τροπέ. Αργότερα, ο δήμαρχος δήλωνε στο δημοτικό συμβούλιο: «Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα με 35.000 βλάχους», φράση που του θυμίζει κατά καιρούς η αντιπολίτευση. Η άγνοια του κ. Ψινάκη γύρω από θέματα αυτοδιοίκησης φάνηκε εξαρχής όταν, παραλληλίζοντας τον εαυτό του με τον Χαρίλαο Τρικούπη, δήλωνε ότι ο δήμος του «επτώχευσε», προσπαθώντας μετά να τα μαζέψει...
EUROKINISSI
Εχασε γρήγορα την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Σε περίπου δύο
χρόνια θητείας, είχαν ανεξαρτητοποιηθεί 5 από τους 20 συμβούλους της
παράταξής του. Κορυφαία στιγμή, όταν και οι 33 σύμβουλοι συγκρότησαν
«μέτωπο» εναντίον του δημάρχου, ψηφίζοντας ομόφωνα τη «λήψη μέτρων για
τη μη παραπλάνηση τρίτων από τη χρήση του ονόματος Μαραθώνας από το
ιδιωτικό ίδρυμα “Marathon Foundation” του Ηλ. Ψινάκη».
Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει συστήσει ο ίδιος -στελεχώνοντάς τη με φιλικά του πρόσωπα- με στόχο, όπως υποστηρίζει, να εξυπηρετεί ταχύτερα τις ανάγκες των δημοτών του, προσπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια. Παρά τα επίμονα αιτήματα δημοτικών συμβούλων, ουδέποτε εμφάνισε οικονομικά στοιχεία του ιδρύματος.
Κατά την άποψη των εργαζομένων του δήμου -με τους οποίους ο δήμαρχος Μαραθώνα άνοιξε «μέτωπο» με το «καλημέρα»- η διοίκηση Ψινάκη είναι η «χειρότερη που έχει περάσει από τον δήμο τα τελευταία 16 χρόνια». Χαρακτηριστική ήταν και η κίνηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκτός από πλήθος καταγγελιών, να στείλει το 2014 «δώρο» στον κ. Ψινάκη το βιβλίο «Ο Μακιαβέλι δήμαρχος»...
Η κ. Δρακοπούλου, περιγράφοντας περαιτέρω την εικόνα μιας πόλης με απούσα τη δημοτική διοίκηση, σημειώνει:
● Σε κάθε γειτονιά και αλάνα, υπάρχουν σωροί από κλαδέματα. Καύσιμη ύλη που εκθέτει την περιοχή σε κίνδυνο.
● Οι κάδοι στην παραλία είναι πάρα πολύ λίγοι για μια περιοχή που δέχεται τόσους επισκέπτες το Σαββατοκύριακο.
● Ο δήμος έχει έλλειψη ακόμα και σε βασικά υλικά, όπως λάμπες.
● Εχει καταγγελθεί στο δημοτικό συμβούλιο και είναι γραμμένο στα πρακτικά ότι υπάρχουν 2.000 παράνομες παροχές ύδρευσης.
● Το ψηφισμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων δεν εφαρμόζεται με διάφορες δικαιολογίες.
*Εχει υποβαθμίσει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Πολλές αποφάσεις, παρότι ψηφίζονται, δεν εφαρμόζονται.
Πρόκειται για καταγγελίες που έχουν γίνει στην «Εφ.Συν.» και από πλευράς κατοίκων Μαραθώνα. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του οδοιπορικού της εφημερίδας μας στην πληγείσα περιοχή, οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι:
● Ουδέποτε καθαρίστηκαν οι δρόμοι από τα ξερά χόρτα και τα κλαδέματα.
● Οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν.
● Ουδέποτε τους έγινε η παραμικρή ενημέρωση για μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Η εκκωφαντική απουσία του δημάρχου τις ώρες της καταστροφής ίσως και να σόκαρε λιγότερο τους δημότες του απ’ ό,τι η προκλητική στάση του αμέσως μετά, όταν ισχυριζόταν ότι... κάηκε το σπίτι του και όταν άλλαζε θέσεις αναφορικά με το εάν υπάρχει σχέδιο διάσωσης ή όχι. Είναι πολύ χαρακτηριστική η εικόνα εθελοντών και υπαλλήλων του Δήμου Ραφήνας που περνούσαν και από το Μάτι, ενώ ο Δήμος Μαραθώνα ήταν άφαντος.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.