Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ψυχρολουσία για τον Ραχόι, «ρυθμιστές» οι Podemos

Μαριάνο Ραχόι 
Μια νέα μεταπολίτευση ξημέρωσε στην Ισπανία μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν την πιο πλουραλιστική Βουλή που γνώρισε ποτέ η χώρα και εδραίωσαν την πτώση του δικομματισμού και την πολιτική αλλαγή που ήδη από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 είχε διαφανεί.

Τα τελικά αποτελέσματα

Με καταγεγραμμένο το 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες (20 λιγότερες απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011) και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.
Οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας έλαβαν 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες οι Ciudadanos (14% των ψήφων).(20,6% των ψήφων) και 40 έδρες για τους Ciudadanos (Πολίτες), που ήρθαν τέταρτοι κερδίζοντας το 14% των ψήφων.

Ιγκλέσιας: Μια νέα πολιτική εποχή ξεκινάει

Μια νέα πολιτική εποχή ξεκινάει και σηματοδοτεί το τέλος τού εδώ και 40 χρόνια δικομματικού συστήματος στη χώρα, δήλωσε αργά χθες βράδυ ο αρχηγός των Podemos.
Πάμπλο Ιγκλέσιας Πανηγυρίζει ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας | AP Photo/Emilio Morenatti
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ισπανία (...) Ξεκινάμε μια νέα πολιτική εποχή στη χώρα μας», σημείωσε επίσης ο Ιγκλέσιας, προσθέτοντας ότι η Ισπανία δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Ραχόι: «Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ...»

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου ηγείται.
Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Ραχόι σημείωσε επίσης ότι οι ημέρες δεν θα είναι εύκολες και θα απαιτηθεί να συναφθούν συμφωνίες.
«Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ, να έχουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε συμφωνίες», είπε.
Μαριάνο Ραχόι Καθίζηση του Ραχόι έδειξαν οι κάλπες | AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

«Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά»

«Οφείλαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις» τα τέσσερα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αναγνώρισε επίσης, τονίζοντας ότι «έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας».
Ο Πέδρο Σάντσεθ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), δήλωσε ότι «η Ισπανία ψήφισε Αριστερά. Η Ισπανία θέλει αλλαγή, αλλά η ψηφοφορία ανέδειξε το PP σε πρώτη πολιτική δύναμη». «Η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να προσπαθήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Πέδρο Σάντσεθ Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκαν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ | AP Photo/Francisco Seco
Από την πλευρά του, ο αρχηγός των φιλελεύθερων Ciudadanos σημείωσε ότι το κίνημά του θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Θα έχουμε έναν αποφασιστικό ρόλο στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας η οποία θα μπορεί να αλλάξει αυτήν τη χώρα», σημείωσε ο Άλμπερτ Ριβέρα.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.