Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Όλο το σχέδιο Τσίπρα μέχρι τις εκλογές τον Οκτώβριο - Που ποντάρει και τι θα κάνει με τους διαφωνούντες

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ  
Από τη συνάντηση που είχαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προέκυψε πώς το Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει με εκλογές πριν αποφευχθεί οριστικά το Grexit. Η προσφυγή στις κάλπες εντάσσεται ωστόσο στα σχέδια του με επικρατέστερο μήνα εκλογών τον Οκτώβριο. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να έχει κάτι χειροπιαστό όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός αμφισβητείται από την Αριστερή Πλατφόρμα και δέχεται τις επιθέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και τα μέτρα-λαιμητόμο που πέρασαν με δύο νομοσχέδια. Όπως έχει παραδεχθεί και το Μέγαρο Μαξίμου το ρήγμα πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβεβαιωθεί. 
Δεν είναι όμως ο Αλέξης Τσίπρας διατεθειμένος να ρίξει αλάτι στην πληγή. Το αντίθετο. Πληροφορίες τον φέρνουν να έχει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πώς δεν προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για τα εσωκομματικά πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας από τον ESM.
Σε αυτή τη λογική στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Πέμπτης, η οποία έγινε στη σκιά της παραίτησης του επικεφαλής της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι, επιχειρήθηκε ένα διάλειμμα λίγων ημερών στο μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως είχε προαναγγείλει, το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών για το Σεπτέμβριο έχοντας για τις επόμενες εβδομάδες ως προτεραιότητα τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.
Έχοντας απορρίψει το αίτημα της Αριστερής Πλατφόρμας για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο, πιθανότερο σενάριο είναι το επόμενο να συνέλθει η Κ.Ε. για να συζητηθεί πώς θα προχωρήσει το κόμμα σε έκτακτο ανοιχτό Συνέδριο, το οποίο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί πώς θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θέτει προ των ευθυνών τους τους διαφωνούντες που θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας. Γνωρίζει πολύ καλά πώς η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει κανέναν να βγει… μπροστά και να αναλάβει τα ινία της δημιουργίας ενός νέου κόμματος ή και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη που θα μπορούσε να ηγηθεί μίας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
Άρα, τα του Συνεδρίου μπορούν να θεωρηθούν και ως «μπλόφα» του πρωθυπουργού, ο οποίος γνωρίζει πώς δεν ελέγχει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη ξέρει πώς δεν υπάρχουν πρόσωπα με ηγετικά χαρακτηριστικά στην αντίπερα όχθη. 
Τούτων δοθέντων, το σενάριο των πρόωρων εκλογών, όπως το προανήγγειλε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, είναι το επικρατέστερο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα γίνει Παπαδήμος», απορρίπτοντας έτσι τη διαφυγή μέσα από μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Πίσω από το σενάριο για εκλογές οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν μία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αιφνιδιάσει τους διαφωνούντες που θα έχει θέσει εκτός εκλογικής λίστας, ώστε να αποτρέψει την κάθοδό τους στις εκλογές μέσα από έναν νέο πολιτικό φορέα με σαφή προσανατολισμό ρήξης και επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ώστε να ελαχιστοποιήσει τυχόν διαρροές προς τα αριστερά του.
Προς επίρρωση του πλάνου αυτού φαίνεται να λειτουργούν και οι πληροφορίες για κινήσεις προσέγγισης και διαύλους επικοινωνίας από την πλευρά της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου με στελέχη της πατριωτικής Κεντροαριστεράς που είναι πολιτικά «άστεγοι», καθώς και τηλεφωνήματα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να μετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία καταρτίζονται με λίστα που δεν θα περιλαμβάνει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας και τους λοιπούς διαφωνούντες.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει προσφυγή στις κάλπες όχι το Σεπτέμβριο, αλλά τον Οκτώβριο. Κι αυτό γιατί: Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που μπορεί να πάρει λίγες ημέρες ακόμη. Αμέσως μετά και συγκεκριμένα ένα μήνα μετά, θα πρέπει να γίνει η πρώτη αξιολόγηση προκειμένου να τεθεί σε βάση συζήτησης το θέμα του χρέους.
Εκεί ακριβώς ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας. Να πάει σε εκλογές έχοντας ως δεδομένη την ελάφρυνση του χρέους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προβάλλοντας ως προσωπική του επιτυχία την αναδιάρθρωση του χρέους που μένει να ολοκληρωθεί με τον ίδιο στο τιμόνι της χώρας.
Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζεται να πάνε σε εκλογές με κεντρικό σύνθημα την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση και τη συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου για το νέο δάνειο από τον ESM. 
Η παραμονή της χώρας στο ευρώ μπορεί να γίνει προεκλογική «σημαία» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πώς οι Έλληνες θέλουν το ευρώ, ανεξάρτητα αν πλέον έχει ανέβει σημαντικά το ποσοστό εκείνων που λένε να επιστρέψουμε στη δραχμή, γιατί κάτι τέτοιο είναι τελικά αναπόφευκτο. Πληροφορίες μιλούν για ποσοστό 60% (ευρώ) και 40% (δραχμή). Εξ’ ου και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τους ψηφοφόρους προ του διλήμματος να εφαρμόσει ο ίδιος το σκληρό μνημόνιο, τονίζοντας ότι θα έχει τη δυνατότητα να το βελτιώσει μέσα από ισοδύναμους πόρους τους οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα εξασφαλίσει από τη μετωπική σύγκρουση με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα, προβάλλοντας ως αιχμή του δόρατος τις υποθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας και τους καναλάρχες που καλούνται να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες.
Να παίξει επίσης με την αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων στον ευρωπαϊκό χάρτη, τη συμμαχία με Γαλλία και Ιταλία που απέτρεψε το Grexit που δρομολογούσαν κύκλοι του Βερολίνου και δορυφόροι του και τη διεθνή απομόνωση της Γερμανίας μέσα από την «πύρρειο νίκη» του Βερολίνου. 
Προς επίρρωση αυτού του επιχειρήματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία των εκλογών που ακολουθούν σε Ισπανία και Πορτογαλία και που έχουν λάβει τη μορφή μάχης κατά της λιτότητας που εκπορεύεται από τη Γερμανία. Όσο και να λέγεται πώς η Πορτογαλία έχει εξέλθει του μνημονίου η χώρα «βράζει» από αγανακτισμένους και εξαθλιωμένους πολίτες, ενώ ο Ραχόι αναμένεται στις εκλογές να υποστεί μια συντριπτική ήττα.  
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.