Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Εισήγηση Αντιδημάρχου Ρείσογλου Δήμου Μαραθώνα για την ΜΠΕ (ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ) που αφορά το έργο βιολογικού καθαρισμού.

ΤΡΕΛΛΟ κι όμως αληθινό. Το "σκατό" τραβά την ανηφόρα για Γραμματικό (Μάλλον θα μείνει εκτός δικτύου σύνδεσης)

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΔΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Λ. Μαραθώνος 104
Ταχ. Κώδικας : 19005
Τηλ. : 2294320518
FAX : 2294090810
Νέα Μάκρη 19/ 06 / 2015
Α.Π. :
ΠΡΟΣ :
1. Δημοτικό Συμβούλιο
2. Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
3. Επιτροπη Δημόσια Διαβούλευσης
4. Τοπικά Συμβούλια Δήμου Μαραθώνα
ΘΕΜΑ: Γνωμοδότηση επί της: «ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ»
H έλλειψη των υποδομών για την ορθή διαχείριση των λυμάτων είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει το Δήμο μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση θα δούμε τις προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος να ξεκινούν πριν από 24 χρόνια.
Όλοι γνωρίζεται τις προτάσεις για τη χωροθέτηση του ΚΕΛ που έγιναν κατά καιρούς οι οποίες απορρίπτονταν η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα κάθε ενέργεια να παγώνει και τα χρήματα για την κατασκευή των έργων να χάνονται από κάθε προγραμματική περίοδο.
Εν τω μεταξύ στο Δήμο εξακολουθεί μέχρι και σήμερα η «μη-αποδεκτή υποβάθμιση του περιβάλλοντος» και η απειλή της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων.
Ταυτόχρονα να σημειωθεί ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου προκειμένου για τη συμμόρφωση με τις προθεσμίες που θέτει η Οδηγία 91/271/ΕΟΚ, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 5673/400/97 (ΦΕΚ 192 Β), σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Νέας Μάκρης (31/12/2000) και Μαραθώνα (31/12/2005).
Ήδη η χώρα καταδικάστηκε τον Οκτώβριο 2007 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για έλλειψη δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε 23 οικισμούς της χώρας προτεραιότητας Β', ενώ με προειδοποιητική επιστολή της 16ης Φεβρουαρίου 2011 (IP/11/166), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τη χώρα να αναλάβει τη δέουσα δράση ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με την ανωτέρω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διότι 9 από τους 23 οικισμούς εξακολουθούν να μην διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας για τη συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20/11/2013, παραπέμπει την Ελλάδα εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανεπαρκή επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η Επιτροπή, μετά από σύσταση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο και ζητά την επιβολή προστίμων ύψους με ένα κατ' αποκοπή ποσό ύψους 11.514.000 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 47.462 ευρώ, (ήτοι περίπου 16,9 εκ euro ετήσιο) έως ότου τηρηθούν οι υποχρεώσεις για την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΛ.
O Δήμος Μαραθώνα το 2011 αποφάσισε ως Δημοτικό Συμβούλιο τη χωροθέτηση του έργου στη θέση «Λούτσα» Γραμματικού. Ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία, το 2013 εκδόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 166839/12-03-2013 από την ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ ο «Προκαταρκτικός Προσδιορισµός Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (Π.Π.Π.Α.) του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυµάτων του Δήµου Μαραθώνα στο Νοµό Αττικής» σύμφωνα με τον οποίον η εγκατάσταση επεξεργασίας λυµάτων (ΕΕΛ) προτείνεται να κατασκευαστεί στη θέση 'Λούτσα'. Επί της μελέτης γνωμοδότησαν 18 Φορείς:
1. Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ
2. Οργανισμός Αθήνας
3. Γ.Ε.Σ.
4. Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπ. Εσωτερικών
5. Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγειινής Περιβάλλοντος του Υπ. Υγείας
6. Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων
7. Β' ΕΠΚΑ
8. 1ης ΕΒΑ
9. Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων
10. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ)
11. Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής, Τμήμα Αιγιαλού
12. Δ/νση Λιμενικών Υποδομών του Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
13. Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας
14. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα
15. Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
16. Δασαρχείο Καπανδριτίου
17. Δ/νση Αγροτικής Οικονομιας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής
18. Δ/νση Αλιείας – Τμήμα Αλιείας ΠΕ Ανατολικής Αττικής & Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής
Με αυτό ως δεδομένο, στη συνέχεια ο Δήμος προχώρησε στην εκπόνηση της ΜΠΕ προκειμένου να προχωρήσουν οι κατά νόμον διαδικασίες για την αδειοδότηση των έργων.
Η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία ήρθε σε επαφή με τους μελετητές τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά την εκπόνηση της ΜΠΕ ζήτησε και έγινε αποδεκτή η ενσωμάτωση στη ΜΠΕ ειδικών αυστηρών όρων σε σχέση με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραγόμενων οσμών (βλ. Παράρτημα ΙV της μελέτης), την αξιοποίηση των επεξεργασμένων νερών για άρδευση ή και για άλλες χρήσεις και τον περιορισμό της υποθαλάσσιας διάθεσής τους (βλ. Παράρτημα ΙΙ της μελέτης) και την προστασία των ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχών (βλ. Παράρτημα V της μελέτης)
Το υπό μελέτη έργο περιλαμβάνει τα έργα διαχείρισης (μεταφορά – επεξεργασία – διάθεση) των αστικών λυμάτων για την εξυπηρέτηση των κάτωθι περιοχών του Δήμου Μαραθώνα:
· Αγ. Παντελεήμων
· Μαραθώνας
· Βόθων (Καλέντζι)
· Άνω Σούλι
· Ζούμπερι
· Ανατολή
· Νέα Μάκρη
· Αγία Μαρίνα
· Ερυθρός
· Νέος Βουτζάς
· Γραμματικό
· Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί (Δικαστών και Εισαγγελέων – Δικαστικών Υπαλλήλων – Πολυτέκνων)
· Κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα
Για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και τις Κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα προβλέπεται μόνο η κατασκευή των απαραίτητων έργων μεταφοράς και επεξεργασίας χωρίς να προβλέπεται η κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης.

Όσον αφορά την επιλεξιμότητα χρηματοδότησης, από το νέο ΕΣΠΑ δύναται να χρηματοδοτηθεί η ΕΕΛ, τα έργα μεταφοράς και διάθεσης για το σύνολο της δυναμικότητα όλων των παραπάνω οικισμών καθώς και τα εσωτερικά δίκτυα της Νέας Μάκρης (Νέα μάκρη, Ζούμπερι, Ανατολή, Αγία Μαρίνα, Ερυθρός, Νέος Βουτζάς) και του Μαραθώνα.

Επίσης στο έργο περιλαμβάνονται τα εξής συνοδά έργα:
1. ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου
2. βελτίωση της οδού πρόσβασης στο γήπεδο της εγκατάστασης
Τα έργα μεταφοράς των αστικών λυμάτων περιλαμβάνουν την κατασκευή:
· εξωτερικών αγωγών βαρύτητας και καταθλιπτικών αγωγών με διαμέτρους που κυμαίνονται από Φ200 έως Φ600, συνολικού μήκους περίπου 49,5km
· 17 αντλιοστασίων για την μεταφορά των ακαθάρτων στην ΕΕΛ.
Μικρό τμήμα του δικτύου μεταφοράς (αγωγός και ΑΣ) διέρχεται από τα όρια του «Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα - GR3000003» και μέσα από τον «Υγρότοπο Σχινιά - GR3000016».
H Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων θα έχει δυναμικότητα που ανέρχεται σε 85.000 ι.κ. κατά το θέρος της 20ετίας και σε 110.000 ι.κ. κατά το θέρος της 40ετίας.
Η μέθοδος επεξεργασίας που θα εφαρμοστεί είναι το σύστημα ενεργού ιλύος, με ταυτόχρονη βιολογική απομάκρυνση αζώτου και φωσφόρου,
μετά από πρωτοβάθμια καθίζηση. Επίσης προβλέπεται πρόσθετη χημική απομάκρυνση του φωσφόρου.
Το σύνολο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας λάσπης θα υφίσταται αναερόβια χώνευση για την πλήρη σταθεροποίησή της και στη συνέχεια μηχανική αφυδάτωση.
Για την απολύμανση των επεξεργασμένων λυμάτων προβλέπεται ως μέθοδος απολύμανσης η χλωρίωση, η οποία θα ακολουθείται από αποχλωρίωση.
Για την εξασφάλιση της δυνατότητας μελλοντικής επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, θα προβλεφθεί μονάδα διύλισης και απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Κατάντη της μονάδας απολύμανσης με UV θα δοσομετρείται χλώριο για την εξασφάλιση υπολειμματικής δράσης. Η μονάδα διύλισης και απολύμανσης με UV, θα κατασκευαστεί αρχικά για την κάλυψη ποσοστού ίσου με το 50% της παροχής της Β΄ Φάσης των έργων, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση της μονάδας αυτής για την πλήρη κάλυψη της Β΄ Φάσης.
Η τελική διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνει με υποθαλάσσιο αγωγό σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά του κόλπου της Αγίας Μαρίνας. Τα επεξεργασμένα λύματα από την θέση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας θα μεταφερθούν με αγωγό έως την θέση διάθεσης περίπου 1150μ από την ακτή.
Το προτεινόμενο έργο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) χωροθετείται σε γήπεδο 45,18 στρεμμάτων. Από τις κατοικημένες περιοχές πλησιέστερα του γηπέδου βρίσκεται ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δικαστών και Εισαγγελέων σε απόσταση 422m σε ευθυγραμμία. Το υψόμετρο του γηπέδου χωροθέτησης της ΕΕΛ κυμαίνεται από +140 έως +145 μέτρα.

Η συγκεκριμένη θέση πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  1. Επάρκεια χώρου για την εγκατάσταση της ΕΕΛ και για μελλοντική επέκταση
  2. Βρίσκεται εκτός ορίων οικισμών
  3. Δεν δημιουργεί προβλήματα σε κανενός είδους κηρυγμένο αρχαιολογικό μνημείο
  4. Βρίσκεται εκτός περιοχών Natura 2000 ή άλλων περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών
Η ΜΠΕ έχει προβλέψει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των εν δυνάμει περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία των έργων:
· Έδαφος, Γεωλογία & Υδατικοί Πόροι
· Τοπίο και μορφολογικά χαρακτηριστικά
· Οικότοποι / χλωρίδα - πανίδα
· Κοινωνικο-οικονομικό Περιβάλλον
· Πληθυσμός - Δημογραφία
· Τεχνικές υποδομές
· Ποιότητα ατμόσφαιρας
· Ακουστικό περιβάλλον
· Δομημένο περιβάλλον - Χρήσεις γης
· Πολιτιστικό περιβάλλον
· Υγεία
Όπως προαναφέρθηκε μετά από απαίτηση της νέας Δημοτικής Αρχής, ιδιαίτερα αυστηροί όροι προτείνονται από τη μελέτη σε σχέση με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραγόμενων οσμών και την προστασία των ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχών.
Επιπλέον κατά το στάδιο εκπόνησης της τεχνικής μελέτης για την κατασκευή του έργου (που έχει ήδη δημοπρατηθεί από το Δήμο) θα συζητηθεί με τον μελετητή που θα προκύψει από την δημοπράτηση πιθανή τροποποίηση της τεχνικής λύσης, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Μαραθώνος θα συγκροτήσει τριμελή επιτροπή.
Συνοψίζοντας, ο Δήμος Μαραθώνα αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα κατασκευής των έργων τα οποία θα αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά τον Δήμο μας και θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Οι τεχνικές παράμετροι οι οποίες αθροιστικά προτείνονται στη ΜΠΕ καλύπτουν απόλυτα τις σημερινές απαιτήσεις του Δήμου για μία σύγχρονη εγκατάσταση με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές οχλήσεις.
Συνοψίζοντας, για όλα τα ανωτέρω λόγους
Εισηγούμεθα
Θετική γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πιστεύοντας ότι κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι η κατασκευή των έργων της διαχείρισης των λυμάτων δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη και η θετική μας γνωμοδότηση σήμερα είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα για τις διαδικασίες υλοποίησης των απαραίτητων έργων.
Να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή για την εξέταση εναλλακτικών τεχνικών λύσεων κατά το στάδιο εκπόνησης της Τεχνικής Μελέτης.
Ο Αντιδήμαρχος
Αιμίλιος Ρείσογλου

Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.