«Φωτιά» σε Μόσχα και Πούτιν, βάζει ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνοντας το ενδεχόμενο ναυτικού αποκλεισμού της Ρωσίας, ως μέρους στρατηγικού σχεδίου ενεργειακού «στραγγαλισμού’ ρωσικών υδρογονανθράκων στην Μ.Ανατολή.

Οι ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις διεξάγουν την ίδια στιγμή πολεμικές ασκήσεις με την επωνυμία «Cossack Will-2018” στην Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Ναυτικού της Ουκρανίας.
«Ο κύριος στόχος των ασκήσεων είναι να αυξήσουν την ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεων διοίκησης και ελέγχου, και να διεξάγουν αμυντικές ενέργειες σταθεροποίησης”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Ομιλούμε για την μόνη θαλάσσια δίοδο της Ρωσίας προς τα νότια.
Η δίοδος (θάλασσα του Αζόφ-Μαύρη θάλασσα-Αιγαίο-Διώρυγα του Σουέζ), έχει καταστεί η πιο σημαντική περιοχή ολόκληρου του πλανήτη, μιας και αποτελεί τον στόχο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα διασπείρουν παντού στο πέρασμα της, βάσεις, για τον γεωπολιτικό της έλεγχο.

Αυτό θα σημάνει όμως την άμεση και επιτόπια ρωσική αντίδραση, μιας και «στραγγαλίζεται” η ρωσική επικράτεια και οικονομία.
«Το Ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να οργανώσει ναυτικό αποκλεισμό στα ρωσικά πλοία, τα οποία προμηθεύουν ενέργεια στην Μέση Ανατολή», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ryan Zinke, μιλώντας σε συνέδριο αφιερωμένο στην ενεργειακή πολιτική στο Πίτσμπουργκ στις 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αμερικανικό ΜΜΕ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτή την ικανότητα, με το Πολεμικό Ναυτικό μας μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι οι θαλάσσιες δίοδοι θα είναι ανοιχτοί και αν χρειαστεί, θα μπλοκάρουμε τους Ρώσους, για να σιγουρευτούμε ότι η ενέργειά τους δεν θα βγει στην αγορά», δήλωσε ο Zinke.
Ο ίδιος αποκάλυψε το απόλυτο αμερικανικό σχέδιο για ναυτικό αποκλεισμό και διακοπή τροφοδότησης της Μ.Ανατολής με ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ενώ την ίδια στιγμή ο αγωγός NORD STREAM-2 θα δεχθεί σφοδρές κυρώσεις που παίρνουν «μπάλα” και το Βερολίνο που συμμετέχει στο έργο.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε την επιθυμία «έκρηξης» πώλησης της σχιστολιθικής ενέργειας, η οποία αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ, έναντι των αντιπάλων της όπως η Ρωσία και το Ιράν, καθιστώντας την Ευρώπη και Μέση Ανατολή λιγότερο εξαρτημένες από ξένες πηγές ενέργειας.
«Η Ρωσία είναι ένας Δούρειος ίππος», δήλωσε ο Zinke, εξηγώντας ότι η οικονομία της εξαρτάται από την ικανότητά της να πωλεί ενέργεια.
«Πιστεύω ότι ο λόγος που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή είναι ότι θέλουν να την προμηθεύσουν ενέργεια, όπως ακριβώς κάνουν στην ανατολική Ευρώπη, και τη νότια πλευρά της Ευρώπης», τονίζει ο ίδιος.
Η κυβέρνηση Τραμπ διαφωνεί κάθετα με τα ρωσικά ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός Nord Stream ΙΙ με τη Γερμανία, λόγω της εξάρτησης που θα είχε η Ευρώπη από την Μόσχα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράζει περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου μακριά από τη Ρωσία.
Ο υπουργός Ενέργειας Rick Perry αυτή την εβδομάδα επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά του αγωγού αυτού εξακολουθούν να αποτελούν επιλογή, εάν η Ρωσία δεν παραμείνει καλός γείτονας με τους Ευρωπαίους πελάτες της.
Σχετικά με το Ιράν, η κατάσταση είναι παρόμοια, εξήγησε ο Zinke. «Πώς θα ασχοληθούμε με το Ιράν;” αναρωτήθηκε ο Zinke. «Λοιπόν, υπάρχουν δύο τρόποι.”
«Υπάρχει η στρατιωτική επιλογή, την οποία δεν θα προτιμούσα, και υπάρχει η οικονομική επιλογή”, πρόσθεσε.
«Η οικονομική επιλογή για το Ιράν και τη Ρωσία αφορά περισσότερο ή λιγότερο, την διακοπή αντικατάσταση της τροφοδοσίας  καυσίμων από συγκεκριμένα σημεία και περιοχές.
«Μπορούμε να το κάνουμε αυτό επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Zinke.
Το σχέδιο των ΗΠΑ αφορά ξεκάθαρα όμως τον πλήρη ολοκληρωτικό έλεγχο αρχικά των Στενών με διάφορα νομικά και μη τερτίπια και δεύτερον, την θάλασσα του Αζόφ που αποτελεί το βορειότερο κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας.
Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο μας (Έντονη κινητικότητα στον Έβρο: O πρέσβης των ΗΠΑ σε λίγες μέρες στην Αλεξανδρούπολη – Στόχος η στρατιωτική βάση για αποκλεισμό των Στενών;), αναφέραμε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα πλέον στον Έβρο, καθώς τις επόμενες μέρες στις αρχές Οκτωβρίου, κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, μαζί με τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, έχοντας «βαριά» ατζέντα στις βαλίτσες τους για την περιοχή και το λιμάνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί-εκτός πολύ σοβαρού απρόοπτου, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου και έχει ενημερωθεί ήδη ο δήμος Αλεξανδρούπολης.
Υπάρχουν καταρχήν σχέδια ενεργειακής εκμετάλλευσης της Αλεξανδρούπολης από αμερικανικές ευκαιρίες παραγωγής υγροποιούμενου φυσικού αερίου με σκοπό την τροφοδοσία της ΕΕ.
Από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με σχεδιασμό αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.
Είναι γνωστό άλλωστε, πως υφίσταται αδειοδοτημένο σχέδιο (2011), για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. ενώ στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.
Ενώ οι ΗΠΑ μέσω του Αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγού Ντάνφορντ, έκαναν σοβαρή πρόταση στην ελληνική πλευρά, για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα για τα επόμενα 5-10 χρόνια, σε περιοχές που θα ελέγχουν την δίοδο των πολεμικών και εμπορικών πλοίων στο Αιγαίο και τα Στενά.
Στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της Ρωσίας στη Θάλασσα του Αζόφ αυξήθηκε, ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν σε ξένα εμπορικά πλοία να κατευθύνονται ελεύθερα από το στενό του Κερτς, αναφωνούν οι Ουκρανοί.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανέθεσε στον Υπουργό Άμυνας, στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου την εντολή να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν οι ρωσικές προκλήσεις σε σχέση με την παρεμπόδιση της εισόδου των πλοίων στους ουκρανικούς λιμένες της Αζοφικής Θάλασσας.
Με αυτήν την δικαιολογία όμως, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ θα επέμβουν στην περιοχή όπως έκαναν και στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, ενώ νατοϊκός στόλος από παρόχθιες χώρες θα περιπολεί στην σε μόνιμη βάση στην Μαύρη θάλασσα.

Στο άρθρο μας με τίτλο ( Έρχεται σύγκρουση άνευ προηγουμένου: Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ πλέει για την θάλασσα του Αζόφ – Μεγάλη ρωσική «άσκηση» στην Κριμαία), αναφέραμε ότι, μετά την συριακή κρίση και την διένεξη ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ιντλίμπ, ένα άλλο «καυτό μέτωπο” ενεργοποιείται στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο αφορά την βόρεια πλευρά της, που ονομάζεται Θάλασσα του Αζόφ και στην οποία θα εισέλθουν μονάδες επιφανείας του 6ου αμερικανικού στόλου, προκαλώντας σίγουρα σφοδρή αντίδραση της Μόσχας.
Η θάλασσα του Αζόφ ως γνωστόν δίνει πρόσβαση στην περιοχή της Κασπίας και στα χρυσοφόρα κοιτάσματα, αλλά και στις «τουρκόφωνες» χώρες στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.
Αποτελεί το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας που ενώνεται μέσω του πορθμού του Κερτς. Συνορεύει από βόρεια με την Ουκρανία, ανατολικά με τη Ρωσία και δυτικά με την Κριμαία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor, αναμένουμε σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να διέλθει με πολεμικά πλοία του στην περιοχή, για την υποστήριξη αρχικά του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας για το Ντονέτσκ.
Το αμερικανικό ίδρυμα και ειδικά το τμήμα (Strategic Forecasting Inc.), αναφέρουν ότι στο εγγύς μέλλον, τόσο η Ουκρανία και η Ρωσία θα αναγκαστούν να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην συγκεκριμένη περιοχή.
Η στρατιωτική συγκέντρωση όμως αμερικανικών και ρωσικών μονάδων επιφανείας στην Μαύρη θάλασσα, θα μπορούσε να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πιθανή πολεμική σύρραξη με αναπόφευκτες συνέπειες για ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.
Οι ΗΠΑ απειλούν ευθέως με στρατιωτικό πλήγμα στη Ρωσία
Να σταματήσει τη μυστική ανάπτυξη ενός απαγορευμένου πυραυλικού συστήματος κρουζ καλεί τη Ρωσία η Ουάσινγκτον, απειλώντας πως, αν αυτό καταστεί λειτουργικό, θα επιχειρήσει να το καταστρέψει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως η Ρωσία αναπτύσσει ένα πυραυλικό σύστημα που θα της επέτρεπε να εξαπολύσει πολύ γρήγορα μία πυρηνική επίθεση στην Ευρώπη, παραβιάζοντας μία συνθήκη που υπεγράφη το 1987 μεταξύ των δύο χωρών, αν και η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, ξεκαθάρισε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί διπλωματική λύση, όμως είναι προετοιμασμένη να εξετάσει και στρατιωτικό πλήγμα αν συνεχιστούν οι ρωσικοί σχεδιασμοί.
«Σε αυτό το σημείο, θα εξετάζαμε τη δυνατότητα να εξουδετερώσουμε έναν [ρωσικό] πύραυλο που θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε από τις χώρες μας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters. «Τα αντίμετρα [από τις ΗΠΑ] θα ήταν να εξουδετερωθούν οι πύραυλοι που αναπτύσσει η Ρωσία, παραβιάζοντας τη συνθήκη», πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι αναφορές αυτές της Χάτσισον, η οποία τοποθετήθηκε στο πόστο της από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αποτελούν την πιο άμεση προειδοποίηση για στρατιωτικό πλήγμα κατά της Ρωσίας από το 2017.
Η συνθήκη την οποία επικαλούνται οι ΗΠΑ προβλέπει την απαγόρευση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που είναι ικανοί να πλήξουν την Ευρώπη ή την Αλάσκα. ΗΠΑ και Ρωσία γιόρτασαν την 30ή επέτειο της υπογραφής της συνθήκης το 2017 στη Γενεύη.