«Κλείδωσαν» τα σημεία αναθεώρησης του Συντάγματος  -τον Οκτώβριο ξεκινά η διαδικασία-αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές με τα «φώτα» να πέφτουν στις σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο και να αλλάξει ατζέντα μετά τις δημοσκοπική κατρακύλα λόγω Σκοπιανού και Οικονομίας.

Ετσι, θα προχωρήσει σε αναθεώρηση Συντάγματος με στόχο να κατοχυρωθεί η θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους όπως τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ! Ανοιχτό παραμένει ακόμη, και το ζήτημα του δημοψηφίσματος
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να διατηρηθεί το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρει «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος».
Ταυτόχρονα, κύκλοι αναφέρουν πως δεν θα ανοιξει το θέμα της μισθοδοσίας. Εδώ ο Αρχιεπίσκοπος, αν θέλει μπορεί να παρουσιάσει όλα εκείνα τα έγγραφα που αντιστρέφουν ριζικά τα επιχειρήματα ΣΥΡΙΖΑ περί μισθοδοσίας των κληρικών από την Πολιτεία. Αλλά…
Οπως αναφέρει το newpost.gr, αυτό που επιχειρείται μέσα από την αναθεώρηση, όπως, λένε είναι η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας, αλλά και η κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.
Εδώ να τονίσουμε, πως θα δούμε για ακόμη μια φορά τις γνωστές «πατριωτικές» κορώνες των ΑΝ.ΕΛ σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συγκρατήσουν τον…τελευταίο που δεν έχει φύγει ακόμη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, το αναμένουν αλλά όπως λένε. «λίγη σημασία θα έχει μια ακόμα σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο, από τη στιγμή που το «διαζύγιο» είναι αποφασισμένο».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να σπρώξει ακόμη δεξιότερα τη Νέα Δημοκρατία και να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο.
Η Επιτροπή του Διαλόγου για το νέο Σύνταγμα υπό τον καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη έχει ολοκληρώσει τη δημόσια διαβούλευση και τα αποτελέσματα αναμένεται να τα παραδώσει στον πρωθυπουργό πριν τον Οκτώβριο, που η Βουλή θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, επίσημα τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πέρα από τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, ο Κώστας Ζώρας, ο Ηλίας Νικολόπουλος και ο Κώστας Χρυσόγονος έχουν επεξεργαστεί μια σειρά από ζητήματα, για τα οποία αναμένεται να χυθεί πολύ μελάνι και να καταγραφούν πολλές διαφορετικές απόψεις από το φθινόπωρο:
– Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής.
– Δυνατότητα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, προτείνεται εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο, αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
– Λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο την ενίσχυση του ρυθμιστικού, σταθεροποιητικού και εγγυητικού του ρόλου.
– Όχι σε εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, εκτός από τους υπηρεσιακούς.
– Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατομμύριο υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 100.000. υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.
– Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
– Τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
– Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας.
– Κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.