Xτες είχαμε κάτι παράδοξο στα ιστορικά χρονικά: Ο κυβερνητικός σύμμαχος -Π.Καμμένος- δεν ψηφίζει την συμφωνία αλλά ελπίζει να διασωθεί από την Βουλή των…Σκοπίων! Πρωτοφανές!
Ολοι φέρουν ευθύνες για την δημιουργία της «Νότιας Μακεδονίας» καθώς ουσιαστικά αυτό που έκανε ο Α.Τσίπρας χτες ήταν η πανηγυρική αναγνώριση «Μακεδονικής γλώσσα/υπηκοότητας/εθνότητας» στους Σκοπιανούς και η παράδοση ιστορίας χιλιάδων ετών. Οπου υπάρχει «Βόρεια» υπάρχει και «Νότια». Και γι αυτό έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν στα Σκόπια.
Αν η ΝΔ και ο Κ.Μητσοτάκης υποκύψουν στις πιέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας και δεν προχωρήσουν στην κατέθση πρότασης μομφής, τότε αυτόματα δίνουν την χαριστική βολή στην παράταξη. Ηδη τα «φάουλ» του Κ.Μητσοτάκη είναι πολλά τον τελευταίο καιρό.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας άφησε τις πρώτες υπόνοιες.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είπε “κάθε πράγμα στον καιρό του” όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής.
Επιτέθηκε ωστόσο στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπογράψει μια εθνικής σημασίας συμφωνία με τα Σκόπια, τονίζοντας σε ότι αφορά στη στάση του Πάνου Καμμένου πως “δεν μπορούμε να κυβερνούμε αλά καρτ”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο αναμένεται να θέσει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης υπό την έννοια πως ο κύριος Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς την στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει σε όλους τους τόνους πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα να κινηθεί ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.
Και όμως η ΝΔ έχει δίκαιο!
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένας πρωθυπουργός, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ.Τσίπρας, θα προχωρούσε στην επισημοποίηση μίας διεθνούς συμφωνίας, την οποία δεν εγκρίνει καν το υπουργικό του συμβούλιο (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ)!
Ναι καλά διαβάσατε. Διότι η άρνηση Π.Καμμένου και ΑΝ.ΕΛ αυτό ακριβώς σημαίνει.
Δεν μιλάμε ούτε για αυξημένη πλειοψηφία ούτε για απλή πλειοψηφία! Δεν υπάρχει καν κυβερνητική πλειοψηφία!
Ο Α.Τσίπρας προσπαθεί να δεσμεύσει την χώρα σε μια τόσο ιστορική στιγμή με δεκανίκια και ο Π.Καμμένος υιοθετεί διπλωματική στάση μη ρίχνοντας την Κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο Π.Καμμένος, για πρώτη φορά εμφανίζεται παγιδευμένος.
Η ανακοίνωση ότι δεν στηρίζει την συμφωνία, χωρίς όμως να αποχωρεί από την κυβέρνηση, τον παγιδεύει σε μία εξοντωτική πολιτική διαδικασία.
Κανείς στον πολιτικό χώρο που κινείται, την κεντροδεξιά μέχρι και την πατριωτική Αριστερά, δεν πρόκειται να του συγχωρέσει το ότι κράτησε στην εξουσία τον Α.Τσίπρα για να περάσει αυτό το ετεροβαρές για την Ελλάδα κείμενο και να το κάνεις νόμο του κράτους.
Τότε, μόνη διέξοδο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα ποσοστά του κόμματός του, αν δεν αλλάξει εγκαίρως ρότα, θα κυμανθούν στο επίπεδο του 1,5%
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν το σχεδόν πανηγυρικό διάγγελμα του πρωθυπουργού για την επίτευξη συμφωνίας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ξεκαθάριζε σε συνέντευξη τύπου πως δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Η προφανής αναντιστοιχία και παραδοξότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον κυβερνητικό συνασπισμό βρίσκεται στον πυρήνα του προβληματισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών της ΝΔ.
Στελέχη της ΝΔ αλλά και της ήσσονος αντιπολίτευσης ζητούν την κατάθεση πρότασης μομφής ώστε η σχετική ψηφοφορία να λάβει την μορφή «ναι» ή «όχι» στην συμφωνία και με τον τρόπο αυτό να λάβουν ξεκάθαρη θέση όσοι διαφοροποιούνται από την κυβερνητική ή κομματική τους «γραμμή». Δηλαδή στόχος οι ΑΝ.ΕΛ.
Πάντως από την χθεσινοβραδινή του αντίδραση στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ φαίνεται ότι σκοπεύει να “παίξει επιθετικά” κατά της ντροπιαστικής, από όλες τις απόψεις, συμφωνίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές υπενθύμιζαν την παλαιότερη δήλωση του κ.Μητσοτάκη, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του είχε ρωτηθεί για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής.
«Όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι πάνω στο τραπέζι» είχε σημειώσει τότε ο κ.Μητσοτάκης, κάτι που φαίνεται πως και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη ισχύ…
Στη Βουλή οι εξελίξεις για το «Σκοπιανό»: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόταση μομφής
Το Μέγαρο Μαξίμου, η Βουλή και τα κομματικά επιτελεία αναζητούν την ημέρα που θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις με την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας.
Με τα εως τώρα δεδομένα η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή καθώς η Πέμπτη παρουσιάζει διαδικαστικές δυσκολίες.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να διεξαχθεί την Πέμπτη το απόγευμα αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 142 Α βάσει του οποίου θα γίνει η συζήτηση δεν πρέπει να έχει προηγηθεί άλλη κοινοβουλευτική εργασία την εντός της ίδιας ημέρας.
Δυσκολίες εμφανίζει και το ενδεχόμενο διεξαγωγής της συζήτησης νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πριν την τελική συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανατροπής του αυστηρού χρονοδιαγράμματος ψήφισης των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
Η δήλωση Μητσοτάκη:
Ύστερα από έξι μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.
Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.
Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο. Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.
Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοί δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμμιά αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.
Επιπλέον μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.
Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας.
Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.